HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launćpad/8396/
 
23. 5. 2004.

Cenjeni ,

evo vesti za nedequ 23. maj 2004:

(1) Izašao je i četvrti broj magazina...

koji se zove – kako sad to napisati? na srpskom? na engleskom? – zove se "Sci teh" (ali je to napisano na engleskom, "SciTech"). To je, uz "Planetu" i "Astronomiju", još jedan od tih koji na neki način popunjavaju prostor ostao posle ga-šenja Ga-jine ga-laksije.

(2) Saznali smo....

da se pojedinim izdavačima u Srbiji dešava da objave neku knjigu u tiražu od 300 ili 500 primeraka ali da se ne proda – nikad – ni jedan jedini primerak.

(3) U majskom "Lokusu", ....

na str. 62, najavljuju da će se na predstojećem Vorldkonu dodeliti, po prvi put, nagrada "Hugo" i za najbolji SF sajt.

(4) Izašla je iz štampe, ....

u Beogradu, "Karmila", knjiga koja sadrži dve horor novele: "Zeleni čaj" (prevela Mirjana Živković), i "Karmila" (preveo A. B. Nedeljković), obe od engleskog pisca (irskog porekla) X. Šeridan Le Fanua, iz viktorijanskog doba, naime iz druge polovine devetnaestog veka. Le Fanu je bio po majčinoj strani rođak slavnog dramskog pisca Ričard Brinzli Šeridana koji je stvorio svoja glavna dela, pozorišne komedije, pred kraj osamnaestog veka. Donosimo sken korice. Gospođica Karmila je . . . nešto strašno, što dolikuje hororu.

(5) Izašao je iz štampe, takođe

u Beogradu, roman "Legende s Kraja vremena" čiji autor je Majkl Murkok. Roman je u žanru fantazije ali ima obilje SF elemenata, i puno estetski divnih prizora na nivou jednog, recimo, Zelaznija, ili najboljeg Dilejnija. Prevod: A. B. Nedeqković. Zašto je Nedeqković prevodio fantaziju, a ne SF? Zato što je kod tog beogradskog izdavača ("Moć knjige") jedan svoj prevod, fantazijski roman "Godina u linearnom gradu" (autor: Pol Di Filipo) objavila profesorka dr Sonja Dekanić-Janoski, koja, kao i ABN, predaje englesku književnost u Kragujevcu, i to istim studentima, naime, kad polože prvu godinu kod nje, studenti prelaze na drugu godinu kod Nedeljkovića. Nedeljković je romanom "Legende s Kraja vremena" izjednačio prevodilački rezultat, na 1 – 1. Ali, prof. Janoski, koja je itekako iskusni prevodilac, sprema još dva romana (!), pa bi moglo da se desi da do kraja 2004. godine rezultat u ovom prevodilačkom takmičenju bude 3 – 1 za Janoski!

Zašto Kraj vremena sa velikim K? Zato što je to naziv jednog perioda. Naime, u romanu se postulira da će ljudi postati toliko svemoćni, i toliko rasipni i hiroviti, da će bukvalno potrošiti ne samo Zemlju, nego i ceo svoj univerzum, koji će se onda ugasiti, prirodnim putem, i neće ga više biti. Vremeplovci krstare kroz mnoge eone, ali svi imaju istu poslednju stanicu, Kraj vremena, bukvalno poslednje vreme, posle koga neće biti ničega, pa ni njih, koliko god da su (a jesu) besmrtni. Oni međutim ne dozvoljavaju da ih to uznemiri – to što će se vaseljena ugasiti – nego nastavljaju sa svojim dekadentnim igrama preoblikovanja čitavih kontinenata ili galaksija samo da bi im jedno popodne ili jutro bilo malčice manje dosadno.

(6) Stigosmo li da javimo o tri-četiri

reprinta koji su se pojavili ili su u štampariji? Ne? Pa, idući put.

(7) U epizodi TV serije "Čari" ...

(zapravo, "Začarane"; engl. “The Charmed Ones”), prikazanoj na TV "Pink" 20. maja u 15 časova, odigrale su kompletnu bajku "Crvenkapa i vuk", sa ponekim elementom iz "Pepeljuge"; zli vuk je došao, skočio i progutao baku, posle je rasporen i baka je izašla živa i zdrava, itd; ovim je još jednom beskrajno dokazano da fantazija N I I I I I I I J E SF.

(8) U najnovijem PZAB, onom od petka ....

21. maja 2004, imate kratku priču Jovana Stojadinovića (novo ime na srpskoj SF sceni?) "Petak je dan za sredu" o artistima koji hodaju po razapetoj žici između oblakodera u jednom budućem Njujorku. Priča ima samo malo elemenata SF, tačno neki minimum dovoljan da je ipak svrstamo u SF; ima i elemente fantazije; vrlo je kratka, i skromna; pa ipak, ona ima izvesnu književnu vrednost, daje (makar samo u jednom kratkom bljesku) uvid u jedan budući malo drugačiji svet.

(9) Juče je na televiziji ponovo prikazan ....

odlični "Dan mrmota"; prestala je "Zona sumraka"; a pre sedam dana, u nedelju 16. maja 2004, na televiziji "BK", u 10 sati ujutro, prikazan je film "Zabava" (pravi naslov: "Tragaoci za uzbuljenjima", engl. "Thrill Seekers") koji govori o vremeplovcima koji ilegalno idu u turističke pohode u prošlost da bi prisustvovali velikim katastrofama i pogibijama (kao što su bili "Hindenburg", "Luzitanija", "Titanik" . . . ) ali se i izvukli, skokom u vreme, pre nego što bi i sami nastradali. Jednog dana jedan takav sadista čini malu grešku, malenu . . . Film je valjda "B" kategorije, mada u njemu nastupa Katarina Bel, glumica koja se istakla odličnom ulogom u seriji, kod nas već nekako prevedenoj (engl. "JAG") o pravnicima u američkom mornaričkom ratnom vazduhoplovstvu. – Uzgred, u Americi se poslednjih nedelja dogodio fantastičan, nezapamćen slučaj kolektivne selektivne amnezije, među vojnim tužiocima, i među novinarima i političarima; naime, Amerikanci su zaboravili da bi predsednik Buš mogao biti po komandnoj odgovornosti – na način kako oni kritikuju generala Ratka Mladića – kriv za ono sa zarobljenicima u Iraku. Jak nalet amnezije zahvatio je i Karlu Del Ponte koja je zaboravila da bi mogla od Saveta bezbednosti zatražiti da se nadležnost njenog tribunala proširi i na Irak. – Ovo ne znači da volimo niti da podržavamo (kao što neki čine) diktatora Sadama Huseina, lopova, zlikovca, teroristu, masovnog ubicu; ali, znači da mrzimo amneziju.

 (10) U četvrtak 20. maja

... u 22 časa na "Pinku" je prikazan film "Izgnanik" (engl. Cast Out, glavna uloga Tom Henks) o Amerikancu koji posle avionske nesreće i rušenja aviona u more bude izbačen, talasima, na pusto ostrvo, tropski raj, gde čak nema ni zmija (na pojedinim ostrvima odista ih nema; to je itekako bitno) gde uspeva sam samcit da preživi četiri godine, a onda se splavom otisne u neizvesnost i bude pronađen, i spasen, 800 km dalje. To nije SF, ali, ima jednu bitnu vezu sa SF, naime prikazuje nagli prelazak modernog čoveka u jedan sasvim drugačiji svet, naučno moguć i realan (prelazak u tropsku divljinu) i nastojanje tog protagoniste da na toj planeti (Zemlji, u ovom slučaju) izgradi barem neke minimalne elemente civilizacije polazeći od nule, ni od čega.

 

Ima još mnogo interesantnih SF vesti, pa, da vas ne preopteretimo, poslaćemo ih kroz neki dan.

Pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |