HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launćpad/8396/
 
12. 6. 2004.

(1) Izašao je časopis "SciTeh" broj 5,

junski broj (posle broja 4, majskog: to je mesečni tempo! – dok "Planeta" i "Astronomija" idu verovatno dvomesečno, dakle, samo po jedan broj u dva meseca) sa prilozima visokog kvaliteta, uglavnom iz biologije; tema broja je starenje. Interesantan je taj ruski želatin za oko, u kuglici koji se navodno sastoji 98% od vode, a interesantan je i nagoveštaj nekih Amera da će napraviti anti-oksidant 100 puta efikasniji od vitamina E. – Nekad, davno, u SF se predviđalo da će jednog dana biti pronađeni lekovi protiv starenja, "anti-agatici". Ovo bi bilo nešto u tom smery.

(2) U klubu "Lazar Komarčić" postoji

(i ima određenu ulogu u kvizu) i Veće staraca, u kome su oni veliki fanovi sa početka Prvog srpskog fandoma – na primer, Boban . . . Kad su oni, na sastanku pre neki dan, pozvani da pođu napred i zauzmu svoja mesta, ABN je brzo pobegao, da ne bi bio star.

(3) U magazinu "NJu sajentist"

od 29. maja 2004. pojavio se prilog u kome izvesni profesor Filip Filips (prvi put sa jednim "l" a drugi put sa dva "l": engl. Philip Phillips) sa Univerziteta Ilinoi (tj. Ilinois) priznaje da naučnici zapravo ni do danas ne znaju zašto elektron radi to što radi, zašto uopšte prolazi kroz metale, i zašto su metali uopšte metali kad bi savršeno lako mogli biti i izolatori! Jedna tehnika istraživanja koja se sada upotrebljava sastoji se u tome da se napravi mono-atomski listić metala (sloj samo 1 atom debeo), da se ohladi do blizu apsolutne nule, i da se onda posmatra kretanje elektrona kroz to, u situaciji kad su prinuđeni da se pokreću samo u dve dimenzije, pošto treću (tj. debljinu listića) nemaju. Rezultat: tek sad je mnogo što-šta o fenomenu provodljivosti nejasno!

U istom broju je i krajnje morbidan članak o presađivanju celog lica sa umrle osobe na primaoca. Hirurški se to, evidentno, može već sad. Samo, to novo lice ostane nepokretno, paralisano, jer jednom prekinute nerve nemoguće je (zasad) sastaviti tako da prorade. Ali, kad i to jednog dana bude rešeno, gangsteri i tajni agenti, i filmski glumci, će moći po potrebi da kupuju sebi kompletna nova lica.

U istom broju je i tvrdnja, iza koje stoji neka ekipa naučnika, da najštetnija stvar po ljudski sluh nije postojana prilično jaka buka, kao što se mislilo, nego – povremene vrlo jake eksplozije, kao, na primer, od mega-petardi u blizini, ili pucnjava; a sluh, navodno (iznenađenje! ako je ovo istina, to je iznenađenje) prilično popušta i onima koji žive u stalnoj tišini.

(4) Šta mislite, zašto se ovaj lepi cvet,

prečnika oko 45 mm, čiji pažljivi sken-bez-gnječenja (a ne fotografiju) vam šaljemo, zove "astra"? – Pretpostavljamo da je omiljen kod astronoma. Prodaju ga ovih dana na ulicama Beograda prodavačice cveća, ali, one većinom nisu mlade devojke, kao u pojedinim romantičnim filmovima, nego su starije žene.

(5) Pojavio se film fantazije,

ali vrlo blizak naučnoj fantastici, u ponečemu nalik na "Dan mrmota"; zove se “Efekat leptira” i govori o vremeplovcu koji nekoliko puta uzastopno pokušava da popravi ono što se desilo. Vi znate na kog leptira se naslov odnosi. Kao autori scenarija i režiseri potpisani su zajedno dvojica, Erik Bres i X. Makaj Gruber (Eric Bress, J. Mackye Gruber), a glavni glumci su jedan mladić po imenu Ešton Kačer, i jedna devojka po imenu Ejmi Smart (Ašton Kutcher, Amy Smart). Film ima omladinsku i tinejx dimenziju, i verovatno nije mnogo koštao, ali je po mnogo čemu A-produkcija, naprosto vrlo dobar.

(6) Ona dva robotića na Marsu

još uvek voze, snimaju, uspeh je tako potpun da to više nikoga (medijski) ne interesuje. Sad se jedan sprema da siđe u neku malo dublju i strmiju rupčagu, iz koje posle možda neće moći da se popne – nikada više, ah, nikada više! – pa je to, kao, drama.

(7) Javio se mister Odo,

naime, Odonijanac-policajac iz Dubokog svemira 9, a inače sada Nenad Petronijević, koji je sa još dvojicom prijatelja bio u Novom Sadu na skriningu "Trekija 2". Dakle rezultat ipak nije bio 100 : 2 za Novosađane, nego 100 : 5 .

(8) Izašao je

i reprint Kim Stenli Robinsonove trilogije "Crveni, zeleni, plavi Mars", donosimo sliku plavog.

(9) Zašto dobijate vesti

broj 187 tek POSLE vesti broj 188? Greškom, dabome. Ko radi, tja i grašak.

(10) Priča se

o nekoj jakoj inicijativi snimanja horor-filmova u Srbiji. Nadamo se da neće biti samo ono da se kamerman šunja sa kamerom glumcu zavrat.

Pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |