HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
4.7. 2004.

(1) U najnovijem PZAB

 izašla je SF priča "Električni safari" koju je potpisao Aleksandar Žiljak, ali, ona po svojoj ideji (planeta na kojoj su mašine evoluirale u mehaničko-mašinske biqke i životinje, koje se međusobno proždiru i proganjaju jer su neke biljojedi a neke mesožderi itd) mnogo liči na priču Poula (ne Pola) Andersona "Epilog" koja je 1970. godine izašla u antologiji Krajevi vremena (engl. Ends of Time, urednik Robert Silverberg) a onda objavljena u beogradskoj "Galaksiji" br. 168, aprila 1986, pod tim istim naslovom.

(2) Evo pogledajte

 kako "Foton tajd" prikazuje srpsku SF scenu – prilog: Zip, 6 kb.

(3) Ne morate otputovati u Bugarsku...

da biste iskazali svoje mišljenje da li Ursula Le Gvin zaslužuje, ili ne zaslužuje, da dobije Nobelovu nagradu za književnost. Pošto je pisanje tog predavanja u toku, ako imate svoje mišljenje o tome molimo javite nam ODMAH (a najkasnije do 15. jula) kakvo je. Dakle ovo je anketa! Neki su se već pozitivno izjasnili o samoj činjenici da je ova tema (Ursula za Nobelovu, da ili ne), kao tema, dospela u program Eurokona; na primer, astronom dr Milan M. Ćirković, kome se ovom prilikom zahvaljujemo (ali on neće moći da bude na Eurokonu, jer će u to isto vreme biti na Oksfordu . . . ).

(4) Kako teško umiru građanski...

Last Civil War

ratovi! U Americi su tek sad sahranjene poslednje udovice iz tog rata. Naime, 12. juna 2004. sahranjena je, pod zastavom južnjačke rasističke konfederacije (!) i uz kompletno odglumljene južnjačke vojne počasti (uniforme, puške, sablje, prevoz na topovskom lafetu . . . evo slike), izvesna Alberta Martin, koja se kao žena od 21 godine (a već udovica, sa detetom), udala za jednog dedu, nekog Xaspera Martina, koji je tad imao 81 godinu, a koji je u mladosti služio u Četvrtoj pešadijskoj regimenti Alabame. E, pa, ona je sad umrla u 97. godini života, a približno 139 godina nakon završetka tog rata (1861-65). Sličan je bio slučaj najstarije severnjačke ratne udovice, Gertrude Xejnvej (engl. Janenjay — a gle, baš tako se preziva kapetanica broda "Voixer" u jednoj, najslabijoj grani, onoj sa mnogo pegavih faca, "Zvezdanih staza") koja je umrla prošle godine u Tenesiju u svojoj 93. godini. Tako gledano, poslednje udovice eks-jugoslovenskih ratova 1991-95 mogle bi živeti sve do 2134. godine – a to nije naučna fantastika iako tako zvuči. Međutim, ako bude napredovala medicina, i ako se neki muškarac, učesnik u tim jugo-ratovima, oženi tek u svojoj, recimo, 110. godini po tom istom sistemu "udaj mlado za staro", i ako onda njegova žena izgura svojih 110 godina života, na ovaj način bi poslednja udovica dobacila preko sredine 22. veka. ( – A tek ovaj sad rat u Iraku . . . ) Da li ovo ima neki prizvuk SF? Da li vam daje neku ideju?

Pred-eurokonski pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |