HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
11.7. 2004.

Evo kako je krenula debata o tome ko zaslužuje Nobela.

Od dr Milana M. Ćirkovića dobili smo sledeće mišljenje:

POČETAK ODLOMKA IZ PISMA ĆIRKOVIĆA:

Ovo pitanje o Nobelovoj nagradi je veoma zanimljivo, samo što bi ipak u ozbiljnijoj raspravi trebalo da budu razgraničene tri stvari:

1. šta Nobelova nagrada stvarno jeste (sa svim političkim, ideološkim i inim konotacijama) 2. šta bi Nobelova nagrada trebalo da bude u originalnom smislu; i 3. šta bi bilo ko subjektivno smatrao najdostojnijim tog priznanja koje je (u nedostatku boljeg) najveće globalno priznanje za književnost.

E pa u tom smislu ja smatram da je Ursula Legvin u smislu 1. nesumnjivo najbolji kandidat, posebno u ovom sadašnjem mračnom trenutku svetske ideologije, društva i mišljenja generalno. U smislu pod 2, verovatno je Kurt Vonegat zbilja najbolji kandidat, ali to sad ima manje veze sa SF-om, jer veći deo njegovog opusa ipak nije SF ni po jednom kriterijumu. Konačno, u smislu pod 3., ja bih lično nagradu dao pre svega Stanislavu Lemu, koji mi je intimno svakako najbliži i po tematici, i po temperamentu, i po ozbiljnosti pristupa...

------ KRAJ ODLOMKA IZ PISMA ĆIRKOVIĆA.  -------

Od Tijane Obradović, studentkinje Filološkog fakulteta u Beogradu, dobili smo ovo mišljenje:

POČETAK ODLOMKA IZ PISMA TIJANE OBRADOVIĆ:

Ursula bi možda ipak bila najpouzdaniji kandidat, ako merimo čisto književne kvalitete. Ja bih vrlo rado predložila Stanislava Lema, ali on povremeno ipak previše naginje raspravljanju filozofsko-gnoseološko-ontoloških pitanja, pa zapostavi radnju. Braća Strugacki, nažalost, ispadaju iz igre time što su bili dvojac (i što više nisu na okupu), inače bih svakako glasala za njih.

Doduše, moram priznati da sam prilično neupućena u noviju SF produkciju. Nil Gejmen mi deluje kao vrlo talentovan pisac, ali daleko od genija... Što se tiče pominjanog Bredberija, malo mi je isuviše kitnjast, a Vonegat je premalo SF, i tako - Ursula, dakle.

------- KRAJ ODLOMKA IZ PISMA TIJANE OBRADOVIĆ. -------

Još ranije se pisac SF romana, Djordje Mijušković, izjasnio da bi svakako pozdravio ako bi iko (posle Goldinga) iz našeg žanra dobio Nobelovu nagradu, a da je Ursula jedan od ozbiljnih kandidata.

Molimo da se uključite u ovu razmenu mišljenja, jer vaši stavovi će u nedelju 8. avgusta u 11 h biti saopšteni SF Evropi, ako već ne budete u publici da ih tamo i sami, lično (u onih 30 minuta ostavljenih za diskusiju: od 11.30 do 12.00) kažete. Na engleskom.

Pozdrav iz SDNF.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |