HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
18.7. 2004.

Cenjeni ,

evo dve-tri vesti u sred leta. Dakle žetva pšenice je rekordna, ne znaju di će sa . . . uuups, pardon, pogrešili smo, to je za nekog drugog, ovo treba da budu SF vesti . . . :) Dobro.

(1) U beogradskom listu "Kurir"....

u utorak 13. jula 2004, na strani 15, u rubrici "Stars" (zvezde) objavljen je članak o uspesima dr Zorana Živkovića. Tu su i dva znatno manja članka, primetićete o kome. Šaljemo vam sken, tako dobar da je moguće "lupiti plus" jednom i pročitati ceo tekst. Kao autor članka o ovom srpskom piscu potpisan je, samo inicijalima, S. J.

(2) Godine 1997. trojica ruskih nuklearnih fizičara-teoretičara,....

i to Maksim Poljakov, Dmitri \akonov, i Viktor Petrov, predvideli su postojanje jedne zaista vrlo čudne čestice, koja bi se zvala pentakvark i imala masu od oko 1,5 GeV (giga-elektron-volti; ali im niko nije verovao; teorijski je sve bilo sasvim solidno izračunato, ali je čestica bila naprosto suviše egzotična, bizarna, neuverljiva. Godine 2002. jedna japanska ekipa u Osaki, koju je vodio dr Takaši Nakano, onako uzgred je pogledala, pronašla je tu česticu, i – gađajući atome ugljenika pomoću visoko-energetskih, dakle "tvrdih", gama-zraka – SNIMILA dvadesetak primeraka pentakvarka, a masa je, ispostavilo se, oko 1,53 GeV, vrlo blizu ruskoj prognozi. Sada je nekoliko drugih timova, u Americi i drugde, snimilo još šezdesetak komada tih čestica, tako da je postojanje pentakvarka konačno i apsolutno dokazano. Naravno u toku je svojatanje, uobičajena medijska bezobzirna otimačina za prioritet, za slavu: zapadni mediji proglašavaju to za američko otkriće, itd. ("Ko bliže CNN-u, njemu i devojka.") Ali, mnogo je važnije da zapazimo da je to vrlo neobična čestica: mislili smo da u prirodi mogu biti najviše 3 kvarka zajedno, a ovde su 5 kvarkova zajedno, to je nešto kao proton koji u sebi ima još dva dodatna kvarka. To je veliko iznenađenje za teorijsku fiziku, koje otvara vrata za neka sasvim nova razmišljanja. Otprilike kao kad bi zoolozi pronašli, recimo, antilopu sa 6 nogu koja sasvim dobro hoda i trči i razmnožava se . . . – Imate informacije na sajtu http://www.edwardwillett.com/Columns/pentaquarks.htm, zatim na sajtu http://www.athensnews.com/issue/article.php3?story_id=13391, i na sajtu http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/3034754.stm, pa, možete pogledati ako vas interesuje.

(3) Poznati teorijski fizičar Stiven Hoking

(to je onaj u invalidskim kolicima) najavio je da će kroz nekoliko dana saopštiti svoje najnovije otkriće (suprotno njegovim sopstvenim ranijim tvrdnjama), koje se sastoji u tome da informacije ipak mogu izlaziti iz crne rupe, tj. ne moraju biti zauvek sahranjene u njoj; ovo bi imalo veliki teorijski pa čak, na neki način, i filozofski značaj.

Pozdrav iz Srpskog društva za naučnu fantastiku.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |