HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
11.8. 2004.

!!! Zoran Živković

 

!!! Emitor

(1) U PZAB ("Politikinom zabavniku")

br. 2739, od 6. avgusta 2004, izašla je SF priča "Tenkovi Kalenije" srpskog autora Konstantina Tezeusa. Ilustraciju (odličnu, divnu) je dao Geto.

(2) Na srpskoj televiziji,

posle prolećne gomile najgore SF na svetu (o incidentu Rouzvel . . . ) zavladala je apsolutna SF suša, u kojoj je jedina uteha mogla biti fantazijska serija "Čari" tj. "Začarane" (engl. The Charmed Ones) o tri moderne devojke u San Francisku koje su čarobnice i imaju mnoge magične moći. Serija je bila šarmantna i puna lepih efekata, ali nije bila SF.  Ali, sad je i ta serija završena, tako da se SF ponuda na našem TV nebu može opisati izrazom "dibidus ništa; jok".

(3) Tom Henks, holivudski glumac,

pojaviće se navodno u filmu "Terminal" kao putnik emigrant iz istočne Evrope koga njujorške aerodromske vlasti zadržavaju godinama na terminalu i ne daju mu da stupi nogom u običan američki prostor, jer bi to značilo imigraciju, a oni ne žele da mu dozvole imigraciju. Sličnih slučajeva zapravo ima, u stvarnosti, jer je pravni status čoveka u avionu i na terminalu zapravo sasvim poseban, specifičan. Ovo je predvideo SF pisac Alen Ombri svojom pričom "Čovek u tranzitu" u antologiji urednika Majkla Murkoka "Novi svetovi 4" 1972. godine (engl. Alan Aumbry, "Man in Tranzit", New Worlds 4, editor Michael Moorcock). Ali kod Ombrija, neželjenog putnika stalno šalju u sve nova i nova putovanja, jer zbog nekog propisa Ujedinjenih Nacija ne smeju da ga zadrže ni na terminalu, i tako on provodi život u avionima . .

Priča je objavljena u Srbiji 1984. godine sa odličnom ilustracijom koju je dao Milan Ilić Laki.

(4) Radi eksperimenta i zabave,

postavili jedan stari auto Sitroen 2CV (u Srbiji poznatiji kao "spaček" na aerodromsku pistu iza motora jednog velikog putničkog aviona. Onda su motori uključeni, pa se auto isprevrtao, i ukupno je oduvan 100 metara daleko.

(5) U maju 2004. godine potpisan je sporazum....

Rusija - ESA (Evropska svemirska agencija) o zajedničkom istraživanju svemira. Time je stvorena pravna i organizaciona osnova da Evropa, cela, dakle i istočna i zapadna, postane jedan kosmičko-istraživački centar. Rusi će davati jeftine i pouzdane rakete i usluge, ali one će verovatno poletati sa pozicije mnogo povoljnije (bliže ekvatoru) nego što je to Bajkonur, naime, iz francuske baze Kuru u Južnoj Americi; a zapadnjaci će davati pare, satelite, finu astronomsku tehnologiju itd. Očekuje se dobar biznis.

(6) IBM tvrdi....

da je uspeo da snimi magnetno polje pojedinačnih elektrona u elektronskom omotaču pojedinačnog atoma; tj. nanoskopski malo magnetno polje. Iz ovoga bi jednog dana moglo da proistekne precizno snimanje i mapiranje pojedinačnih molekula u tri dimenzije. Videti na : http://www.researć.ibm.com/resources/news/20040714_nanoscale.html  

To bi bile vesti za ovaj letnji dan.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |