HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
31.8. 2004.

Evo vesti za kraj dugog toplog leta 2004.

(1) Imaju li vaša kola crnu kutiju?

Po jednoj vesti, 15% automobila koji se danas proizvode u SAD imaju sposobnost da beleže podatke o svojoj brzini ali i druge podatke o svom radu, što je naročito korisno za istragu posle ozbiljnijih udesa, ali, većina vlasnika tih kola niti zna, niti mari za postojaće svoje crne kutije (koja, za početak, nije stvarno crna niti ima razloga da bude; u avionima je, recimo, oranž boje). Uz GPS (globalno-pozicionirajući sistem) uređaj (koji se danas stavlja čak i na pseće ogrlice da bi ljubimac mogao biti pronađen, bukvalno iz svemira, ako odluta . . .) kola bi mogla beležiti i gde su, do u metar tačno, iz sekunda u sekund; i to bi se moglo posle sve očitati. Uz pomoć senzora na sedištu, mogla bi kola znati i koliko osoba je bilo unutra, pa možda čak i ko je gde sedeo. Pa, možda bi sve ove podatke neko mogao da pročita i presnimi kod prvog automehaničara koji se dohvati vašeg vozila, hteli vi to ili ne. – Sa stanovišta borbe protiv terorizma i gangsterizma, pa recimo i protiv krađe kola, najbolje bi bilo da policija u svakom trenutku zna lokaciju i rad svakog vozila. Ali, u tom slučaju, ako mafija (ili Veliki Brat) ima svog čoveka u policiji, onda bežanja ni skrivanja više nema . . . niti realno zaštićenih svedoka . . . osim ako ste sposobni da u svojim kolima falsifikujete inpute. Ali ako oni to proveravaju i kamerama za kontrolu saobraćaja na svakoj raskrsnici, u svakoj ulici vaše zemlje ponosne . . .

(2) Svi smo navikli da mislimo....

da su pre belaca u Americi bili Indijanci, i, tačka. Kraj priče. A otkud smo tako sigurni? Sada postoje i pretpostavke da je pre Indijanaca bilo nekih drugih naroda; tj. da je Amerika (Severna, i Južna) naseljavana više puta. Za početak, ove teorije nisu se dopale predstavnicima današnjih indijanskih zajednica, koje radije ne bi da razmišljaju u tom pravcu.

(3) Svi smo navikli na saznanje....

da postoje feministkinje, koje zahtevaju ovo ili ono u korist žena, ali, postoji li muški ekvivalent toga? Postoje li, i da li će možda u budućnosti postojati, i šta bi radili, maskulinisti? Halo, naučno-fantastičari?

(4) Otkriven je i trideset treći Saturnov mesec.

Prečnik? Oko tri-četiri km.

(5) Nešto novo kuca na vrata.

Američki veterani vijetnamskog rata zameraju predsedničkom kandidatu Džonu Keriju što se sad hvali svojim patriotskim učešćem u tom ratu, da bi dobio izbore, a u onom trenutku kad se iz njega vratio, i dok je taj rat još trajao, bio je maksimalno na demonstracijama protiv, vređao je i grdio svoju zemlju što vodi taj rat, bacao je i šutirao svoju medalju javno. Veterani kažu da nije u redu njegova sadašnja političko-promotivna predizborna pozicija, koja u suštini poručuje: "Ja sam nacionalni patriotski heroj tog (fuj, fuj, zlikovačkog, idiotskog, potpuno besmislenog i neopravdanog) rata (za koji sam se kod kuće svim silama potrudio da ga izgubimo) (mada sam se na frontu svim silama potrudio da ga dobijemo)".

Hajde da vidimo.

Može li neko biti antiratni demonstrant i ratni heroj u isto vreme? Može li neko biti često na Internetu, i antiglobalista, u isto vreme? Biti protiv svetskog tržišta a iz sve snage prodavati na njemu? Može li se ući u privatizaciju i NATO i Evropsku uniju a biti protiv njih? (Može, naravno.) A da li u tome prepoznajete nečiju budućnost?

(6) A sada, kompletan spisak naših vaterpolista....

– zlatni momci koji su nam doneli srebro iz Ati . . . uuups . . .

Pardon.

Groška.

EuroconKompletan spisak naših učesnika u Plovdivu, u Bugarskoj, koji su doneli nagradu koju je "Emitor" dobio kao zvanično NAJBOLJI FANZIN STAROG KONTINENTA:

Srbija je bila u Plovdivu zastupljena sa ukupno 4 predstavnika, i to su bili sledeći:

- kao zvanični predstavnici kluba "Lazar Komarčić", dva mlada čoveka, Pavle Zelić i Petar Petrović, koji su i nominovali "Emitor" i dali nezaobilazan, apsolutno bitan doprinos da se ta nagrada dobije – obavili su glavninu, može se reći 99% posla;

- kao jedini srpski učesnik u zvaničnom programu Eurokona (to znači: poimenice naveden u štampanom programu), i ujedno jedini akademski (to znači jedini prof. dr) učesnik u celom eurokonskom programu, A. B. Nedeqković, koji je i oko nagrade u jednom trenutku nešto pomogao, i,

- naš četvrti predstavnik, koji je stigao jedan dan posle otvaranja, tj. na prvi eurokonski RADNI dan ujutro, a onda odigrao na jedan tačno određeni način presudnu ulogu u dobijanju te nagrade; bez njega, ne bi smo je dobili: Filip.

(7) Program "Laze" za septembar

– molimo zapazite prvi sastanak, osmotrite taj prvi sastanak! – je sledeći:

PROGRAM DRUŠTVA “LAZAR KOMARČIĆ” ZA SEPTEMBAR 2004.

06. septembar IZVEŠTAJ SA EUROCONA (Plovdiv, 5-8 avgust 2004.) Izveštači: Pavle Zelić I Petar Petrović

13. septembar "DESET(ak) POUČNIKA RASTKA ĆIRIĆA” (Razgovor sa R.Ćirićem vodi Jovan Ristić)

20. septembar ELEMENTI ALTERNATIVNE ISTORIJE U ROMANU “IMPRIMATUR“ (autori Rita Monaldi i Frančesko Sorti, LAGUNA, 2004.) O knjizi govori Vladimir Lazović.

27. septembar KNJIŽEVNA RADIONICA Moderatori: Aleksandar Marković, Ivan Nešić

Za Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

VLADIMIR LAZOVIĆ Predsednik Društva

 

Eto.

Pozdrav iz Srpskog društva za naučnu fantastiku.

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |