HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
24.9. 2004.

Evo samo najsažetijih SF vesti za 24. septembar 2004:

(1) U najnovijem broju časopisa "Svet kompjutera"...

prikazani su printeri koji printaju cele materijalne predmete. Da, predmete, u tri dimenzije; a ne slike. Dobijeni predmet, koji je od plastike, eventualno u boji (u suštini našprican malo-po-malo) možete držati u ruci. To je, stvarno, fantastično. Donosimo vam jednu sliku tog časopisa, a neki drugi put poslaćemo vam i sliku nekih tako napravqenih predmeta.

(2) Izašao je još jedan hrabar ...

(ili: nesmotren) broj, broj 007, časopisa "Sci-teh". Prethodni je bio hrabar zato što su se jedini oni (od magazina ove vrste, ozbiljne naučno-popularne) usudili da istupe u sred leta, u takozvanoj "mrtvoj sezoni" za ozbiljnu štampu (jer je svako, po pretpostavci, na letovanju tada) dvobrojem jul-avgust. Ovaj septembarski broj je nesmotren zato što je tema broja skoro ista (zašto saljamo; prethodna je bila zašto spavamo) a i likovno rešenje je skoro isto, portret mlade žene sklopljenih očiju, sa otprilike istim rasporedom i tonalitetom likovnih elemenata, tako da će mnogi potencijalni kupci zaključiti da je to isti broj, onaj letnji, i neće ga kupiti. – Sadržina je opet uglavnom iz biologije, psihologije, medicine, i geografije, što nije baš u skladu sa naslovom. – Donosimo sliku i tog časopisa.

(3) Izašla je nova “Astronomija”,

broj 8, još jedan jak i kvalitetan broj. – Evo i slike. Na naslovnoj strani je jedan kamen daleko od Sunca.

(4) Izašla je i nova "Planeta",

broj 10, sa mnogim, raznovrsnim temama, tako da ona ostaje najpribližnija nekadašnjem širokom, opšte-obuhvatnom konceptu "Galaksije".

(5) Imamo program rada "Laze"

za oktobar 2004 (napomena – u tom društvu je Vladimir Lazović 20. septembra 2004. održao zaista vrhunsko, ultra-kvalitetno predavanje o novom italijanskom istorijskom romanu sa elementima fantastike "Imprimatur", autora Rite Monaldi i Frančeska Sortija, u izdanju "Lagune", prevod na srpski Gordana Breberina) tako da bi šteta bila – nezamislivo bi bilo – da se to predavanje ne pojavi jednog dana i u štampanom obliku, možda ojačano izvesnim brojem fusnota i referenci; ta knjiga je evidentno prava stvar za onoga ko voli mediteransku i italijansku i francusku srednjovekovsku istoriju ali pomaknutu samo malo, ili malčice više, u prostor spekulativnog):

PROGRAM DRUŠTVA “LAZAR KOMARČIĆ” ZA OKTOBAR 2004.

04. OKTOBAR "ĐAVO NA FILMU: O filmskim Đavolima, Egzorcistima i Prodanim dušama"
Predavač: Dejan Ognjanović

11. OKTOBAR Predstavljanje knjige "ZLATNA KRV"
(Lucius Shepard, izdavač OKEAN, 2004.)

18. OKTOBAR Vanredna sednica uprave kluba "LAZAR KOMARČIĆ"

25. OKTOBAR KNJIŽEVNA RADIONICA
(Medijatori: Aleksandar Marković i Ivan Nešić)

Za Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”

VLADIMIR LAZOVIĆ

Predsednik Društva

 

Eto . . . pozdrav iz SDNF.
P.S. Spremate li se za put u Glazgov, u avgustu 2005, na "Vorldkon"?

vrh


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |