HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
14.10. 2004.

Cenjeni, evo naše jubilarne 200-te emisije vesti.

(1) U današnjem ...

(nedelja, 10. oktobar 2004) broju lista "Glas javnosti", na str. 11, imate veliki članak i sliku gde se (u podnaslovu, a i na slici – on je desno) pojavljuje Svebor Mixić, poznat kao SF fan sredinom 1990-tih godina, kad je SF društvo "Lazar Komarčić" radilo u SKC-u – Studentskom kulturnom centru. Ranije je, sećamo se, Aleksandar-Saša Gatalica prešao iz fandoma na glavnotokovsku scenu.

Ovaj Sveborov projekat, sada, nije SF.

Donosimo sken tog dela tog članka. I, uzgred, donosimo jednu sliku sa nedavnog Eurokona u Plovdivu, u Bugarskoj.

(2) Videli smo nedavno....

da u tom istom SKC-u više nema one velike i lepe knjižare koja, iskreno, nije bila nimalo specijalizovana: u njoj je bilo svega i svačega, svih tema i žanrova, za decu i za odrasle, i na srpskom i na engleskom, od svega po nekoliko knjiga, ni od čega dovoljno. Drugim rečima, po ništa od svega. Knjižare sa tako sveobuhvatnom koncepcijom treba da imaju neki mamutski prostor, neki fantastičan broj izloženih naslova (i metara kvadratnih), a ova to nije imala – štaviše, čitavo njeno levo krilo bilo je ispunjeno legalnim ( = stravično skupim) muzičkim CD-ovima (možda u znak kajanja što su ukinuti svi oni kiosci ispred) koje, koliko smo videli, niko, ili gotovo niko, nije kupovao, pa čak ni gledao.

Da li će sada tu nastati neka druga knjižara, možda specijalizovana za nešto što bi SKC-u dolikovalo, za SF, na primer? Ne znamo. Ako znate, molimo da nam javite.

U istom prizemlju SKC-a, levo, je likovna galerija koja često ima SF, i gde često možete videti Vladu Vesovića i druge srpske likovne umetnike bliske SF-u.

U sredini, zapravo u proširenju ulaznog hodnika SKC-a, ipak je ostala jedna knjižara, vrlo mala.

(3) Sajt "Beografiti – pogled iz svemirskog broda", ....

na adresi www.beografiti.co.yu/sfpogled, koji je srpskoj SF mnogo značio, a radio ga je, ako smo dobro razumeli, neko iz čiste dobre volje, apsolutno volonterski, neplaćeno – pa, zar smo baš toliko nezahvalni – zaspao je pre dva i po meseca, 27. jula 2004, i još je, evo i danas, u zimskom snu. Sad bi trebalo da se pojavi odjednom desetak emisija, da bi bio sustignut kalendar. Nije još javljeno čak ni da je "Emitor" početkom avgusta dobio tu pomenutu nagradu.

Samo da dremež tog sajta ne preraste u san one vrste, kojom spavaju, negde u drugoj dimenziji u utihnulim dvoranama Kamelota, kraq Artur i vitezovi Okruglog stola. "Priča se da Artur jaše po nebu; ili da ponekad bude divlja noć kad kroz šumu galopiraju u punom zamahu on i njegovi drugari a ispred njih jure psi, pa se lovački povici, i lavež i zavijanje pasa, na mahove čuju kroz fijuk i huk vetra. Leti on, krili nad svetom, u obliku gavrana, ili vrane; ili sne svoje sni zajedno sa usnulim dvoranima u jednoj pećini duboko ispod nekog brega, čekajući čas da se probudi i vrati u svoje kraqevstvo."

Pozdrav iz SDNF

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |