HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
14.10. 2004.

Evo nekoliko SF i srodnih vesti za 13. oktobar 2004:

(1) Rusija kandiduje "Noćnu patrolu"

za Oskara. Nije nam poznato da je ta država ikada ranije ušla u trku za Oskara (engl. Academy Award) filmom iz žanrova SF, F ili H (ovaj je valjda horor). Ruska logika bila bi, pretpostavljamo, da ono što je dobilo (u Plovdivu, u Bugarskoj, u avgustu) žanrovsku nagradu kao najbolji evropski film otprilike-nekog-slitčnog žanra, ima svoju šansu da dobije i svetsku nagradu. Ili je to naprosto najbolji ruski film protekle godine.

(2) Povodom činjenice,

Darvin daje testove ministarki
veća slika 74 kb

koju svi znamo, da je u Srbiji ministar prosvete pao zbog Darvina, objavljena je u "Glasu javnosti" 11. septembra 2004. jedna lepa ilustracija (donosimo je) gde on, Čarls, drži čas Ljiljani Čolić; a poznata i ponekad veoma zabavna ekstremna polemičarka (naročito iz oblasti kulture i politike) Isidora Bjelica postavila je tog istog dana, u subotu 11. septembra, u listu "Kurir", jedno pomalo-SF pitanje svima koji su za Darvina: da li vam je King Kong krsna slava, i što ga ne učite u građanskom vaspitanju? :) Takođe je pomenula jednog značajnog političara (inicijali SM) iz jedne eks-Ju republike, naime rekla je da je on idealan pro-darvinski argument; ali, nećemo se baviti politikom.

(3) Tehnička ekipa "Ratova zvezda"

sada priznaje da je dobri džedaj Joda pravljen po Ajnštajnu, naime, da je kao osnov za Jodinu facu uzeta Ajnštajnova. S tim u vezi šaljemo vam jednu sličicu, koju smo napravili u "Fotošopu" pre nekoliko minuta, koja to ilustruje. Pitanje fanovima: iskreno: da li ste ovo odavno znali? Da li ste se vi toga još tad setili? Onda kad ste prvi put videli "Ratove zvezda"? Hm?


(5) Kao što smo vam možda već i javili,

a možda i nismo, snimljen je film "Terminal" (misli se na aerodromski) o tipu koji živi život po terminalima jer ga, zbog međunarodne diplomatske komplikacije, pošto mu je pasoš sad nevažeći, ne puštaju da stupi nogom na van-terminalsku teritoriju ma koje zemlje. (Odmah bi se promenio i njegov pravni status.) To podseća na onu SF pritču  pa, javili smo vam?

(6) Umro je Kristofer Rivs, filmski Supermen,

sa 52 godine; časno je odradio 9 godina u paralizi i ruku i nogu. Ovo podseća na jednu davnu SF priču u kojoj se astronaut vraća sa svemirskog putovanja, i, iste noći se napije i pijan zaspi sa nogama duboko zamočenim u svež beton negde. Kad se probudi, beton se stegao . . .

(7) Stiven Spilberg je dobio Legiju časti 

slika (koju vam šaljemo) u ovom slučaju govori i reči.
Čitajte sliku. I zapazite šta se u vesti ne pominje; a šta se pominje, čime je on to "stao u red" za Oskara, Legiju časti itd.

(8) U Zemunu je krenula serija predavanja o Ajnštajnu.

Da, u Zemunu, ali gde? U Institutu za fiziku. On je daleko, i nije ga lako naći (barem ne kad prvi put idete tamo). Ulica se zove Pregrevića; to mesto je daleko (oko 2 km) na severu od kule Gardoš; ulica Pregrevića pruža se duž obale Dunava. Tamo postoje tri dugačke paralelne ulice: jedna se zove Cara Dušana, i kroz nju idu mnogi autobusi, tu se ide i na stari novosadski drum; druga, desno od nje, je Pregrevića; a treća, još desnije od nje, zove se "Desna obala Dunava" - nije šala, stvarno se zove baš tako. Još desnije od toga je, stvarno, buć! kod šarana.

Evo programa, i opisa kako da do tamo stignete. Neka predavanja su već promakla (izvinjavamo se), ali neka, možda za nas ne-fizičare najinteresantnija, tek predstoje. Opis kako se stiže do te sale napisala je jedna osoba koja NIJE A. B. Nedeljkovich, a
jeste fizičar, pa, prema tome, oni koji se večito nerviraju što Nedeljković tako detaljno i precizno, sa namernom redundancom, opisuje kako se do nekog mesta u gradu stiže - nek se nerviraju i dalje! :) Jer eto i neki fizičari su skloni da isto toliko detaljno objasne kako se do nekog mesta stiže.

Dakle: POČETAK PROGRAMA DOBIJENOG OD TE NAŠE SARADNICE:

CIKLUS PREDAVANJA "AJNŠTAJN: 1905-2005"

(Institut za fiziku, ulica Pregrevića br. 118, Zemun Sala biblioteke, prizemlje; početak svakog predavanja u 13h)

24.09.2004.
P. Grujić, AJNŠTAJN - ČOVEK XX VEKA

01.10.2004.
Z. Stokić, PROSTOR I VREME U STR

08.10.2004.
P. Grujić, E = mc2

15.10.2004.
B. Dragović, STOHASTIČKA KVANTNA MEHANIKA

22.10.2004.
M. Arsenijević, PARADOKS BLIZANACA

29.10.2004.
V. Đoković, AJNŠTAJN - POBOŽNI ATEISTA

05.11.2004.
Lj. Dobrosavljević-Grujić, MILEVA MARIĆ - AJNŠTAJN

12.11.2004.
M. Cirković, AJNŠTAJNOV KOSMOS

Do Instituta možete doći autobusima 17, 73, 84, 703, 704E, 705, 706, ali ne postoji neki upecatljivi reper po kome biste prepoznali stanicu na kojoj treba izaci.

Čujem da često kažu "kod pumpe", ili "u blizini vojnog otpada", a zapravo je to nekoliko (3-4) stanica posle Pošte ("starog centra") Zemuna. Najbolje je pitati vozača, ili jednostavno probati sa planom Grada. U svakom slučaju, kada dođete do te stanice, skrenite ka Dunavu (nadesno, ako dolazite iz smera Centra), do Ulice Pregrevića. Institut se nalazi na strani ulice, bližoj Dunavu (primetno je viši od okolnih kuća, sa fasadom od žute cigle). Kada prođete kapiju, (opet) desno je glavni ulaz, gde su i portiri.
Tu ne ulazite (jer oni obično nisu preterano obavešteni o predavanjima), nego produžite napred, u dvorište (sa jednim od najlepših pogleda na Dunav u Zemunu...) i sa Vaše desne strane videćete malo uvučena, velika, drvena vrata (sa staklima), kroz koja treba ući. A, onda desno niz hodnik (sa zidovima od ružičastog mermera) -- do sale!

KRAJ PROGRAMA DOBIJENOG OD TE NASHE SARADNICE.

Pozdrav iz SDNF

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |