HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
30. 12. 2003.

(1) Izgleda da je završena serija "Nikita...

...potražite ženu" (Nikita - cherche la femme) u kojoj je povremeno bilo jakih elemenata SF. Nastradali su:

"Operacija" (operativni komandant; poginuo u borbi protiv Kolektiva, pokušavajući da spasi Majklovog sina); Madlena (izvršila samoubistvo jer nije mogla da podnese da Nikita postane njena šefica); i Nikitin otac (koji je bio tajni vrhovni komandant Sekcije 1; žrtvovao se za oslobođenje Majklovog sina iz ruku Kolektiva; prilitčno nemoguća scena, kao da je - a nije - na međudržavnoj granici u ratno vreme ili na liniji fronta); Majkl je preživeo i otišao da pod promenjenim identitetom, ko zna gde (ali, u svakom slučaju daleko od Nikite), čuva i školuje svog sina, i u tom poslu che provesti barem desetak godina, a tada, naravno, ni on ni Nikita više neće biti mladi; stari tehniko Volter dobio je pristojan i bezbedan penzionerski život a biće pomalo i instruktor; Birkofa je apsorbovao i uništio njegov sopstveni kompjuter, bio je to virtuelni ali smrtonosni (SF) događaj; a Nikita je - izbegavši mnogo puta mnogo metaka i eksplozija, i mnogo drugih pokušaja likvidacije, plativši i druge strašne cene, usamljena i ojađena i ogorčena - postala nova "Operacija", sad ona stoji na gornjem staklenom nivou odakle se može videti i nadzirati centralna sala Sekcije 1.

(2) Izašao je, pre desetak dana, četvrti broj ...

...nemoguće luksuznog i kvalitetnog magazina "Astronomija", ali, sa zloslutnom naznakom "decembar 2003 - januar 2004" i sa napomenom uredništva, na str. 3, da će sledeći broj izaći tek u februaru 2004, što potvrđuje da je ovo dvobroj. Kao što znamo, i kao što je iskustvo mnogo puta potvrdilo tokom proteklih godina i decenija, dvobroji su početak kraja jednog časopisa, znak da je na samrti. U mnogim slučajevima u prošlosti nadali smo se, za pojedine časopise, da se to neće ostvariti, ali, skoro uvek se ostvarilo . . . Nadajmo se da će barem "Astronomija" preživeti, ali, izgledi nisu dobri. Četvrti broj, međutim, jeste dobar, donosi detaljan prikaz kako se detektuju ekstra-solarne planete, i započinje ilustrovano popularno objašnjenje teorije relativnosti. Uzgred, u PZAB ("Politikinom zabavniku") 24. oktobra 2003. (a to je bio broj ) na stranicama 6-9, lepo ilustrovano objašnjenje o novoj, sada modernoj kosmološkoj teoriji (mem)brana koje su kao različite vasione, svaka u svojoj dimenziji (jedna od tih vasiona je naša) što se može grafički, simbolično, predstaviti kao nekoliko plavih ravni (ili, slojeva) koji leže jedan iznad drugog s tim da se može, ipak, izvesnim krivinama, možda prechi iz jedne te ravni u drugu. Znači, multiverzum.

(3) Evropska sonda "Bigl 2" sa "Linuksom" u svom ....

...kompjuteru, ne mnogo veća od kofera sa padobrančichem, evidentno se slupala u pokušaju sletanja na Mars, 25. decembra. Ovo je veliki neuspeh za ESA (Evropsku svemirsku agenciju), takođe i za teoriju o minijaturnim, ekonomičnim sondama, a ono što zaslužuje svaku kritiku jeste izostanak vesti o tačnom trenutku (minutu, sekundi) kad je sonda nastradala, i o tačnom mestu gde je pala i načinu kako je pala. Ako se jedno tako kritično spuštanje ne prati telemetrijom bukvalno svake sekunde, i ako se ne zna tačno u metar gde se sonda nalazi i šta se s njom dešavalo, onda je to sasvim neodgovorno bacanje para. - U januaru 2004. bi trebalo da jedna američka sonda pokuša spuštanje na Mars.

Prilažemo sliku očajnog ESA tehničara i klonule maskote ispred njega, koja je trebalo da donese misiji sreću.

(4) Još dva čoveka su kupili karte za svemir. Oni ...

...će postati svemirski turisti. Voziće ih Rusi (jer nema ko drugi). Jedan će leteti u trećem tromesečju 2004. godine, a drugi nede u 2005. godini. Nikakvih daljih mesta za svemirski turizam nema (nisu predviđeni letovi) do 2007. godine.

Inače, predsednik Buš ležerno razmatra mogućnost, slabo verovatnu, da u vreme ogromnog budzetskog deficita pokrene novi progam iskrcavanja ljudi na Mesec, a NASA pomalo sanjari o svemirskim sondama koje bi imale 100 puta jaču proizvodnju električne energije (u sebi) što bi im omogućilo da se brzo i energično šalju ka Zemlji mnogo veće količine podataka.

(5) Uspešnim lansiranjem svemirskog infracrvenog ...

...teleskopa "Špicer" dovršen je program postavljanja velikih orbitalnih opservatorija za razne talasne dužine. "Habl" gleda u vidljivoj svetlosti, "Kompton" u gama-zračnim frekvencijama, a "Čandra" u iks-zracima (rentgenskim zracima), radio-teleskopa ima, pa smo sad sa "Špicerom" nešto kompletirali.

(6) Ispod Švajcarske i (navodno) jednog dela Italije ...

...dovršava se CERN-ov novi gigantski akcelerator čestica, takozvani veliki hadronski kolajder (na engleskom: LHC, Large Hadron Collider). Popularne ali konfuzne i nedorečene vesti o tome, praćene izvrsnim kolor fotografijama, već neko vreme prodiru tu-i-tamo u štampu. U "Večernjim novostima" od nedelje 28. decembra, str. 21 i 22 (to su srednje) se tvrdi da će glavni pravolinijski tunel biti dugačak 732 kilometra i da će prolaziti "ispod Monblana, Toskane, Firence, Peruđe - i stići u istraživački centar Gran Saso stotinak kilometara istočno od Rima. Na CERN-ovim sajtovima (kao što je http://proj-cngs.web.cern.ch/proj-cngs/Menu/CNGS.htm) ovo je potvrđeno, i precizirano je da tunel ima svrhu da uhvati oscilacije veštački proizvedenih neutrina iz muonskog u tau tip neutrina. Zatim se pominje energija od 14 TeV (tera-elektron-volti) itd.

Atomski fizičari se tu igraju vatrom, jer ako naprave samo jednu jedinu crnu rupu, i ako ona počne da raste i da nas uvlači u sebe, svi ćemo, i cela ova planeta, jednostavno nestati.

(7) Jedan eksperiment sa kloniranjem ljudskih ćelija ...

- ne čoveka celog - je odlično uspeo. Zapravo, klonirana je jajna ćelija, neoplođena, i nastao je (partenogenezom) embrion sa ukupno 16 ćelija. Da su ga pustili da naraste do blastocita, kao što će u budućnosti verovatno pokušavati, mogli su početi eksploataciju "stem-ćelija" iz njega, za medicinske svrhe. Ovo je radila firma ATC u Vusteru u Masačusecu, u SAD (engl. Advanced Cell Technology, Worcester, Massachusetts).

(8) Na kraju evo jedne priče iz budućnosti: srpski ...

....gledaoci zahvalili su se, u godini 2303, jednoj američkoj filmskoj kompaniji što je snimila film u kome se, po prvi put posle više od pedeset godina, čuo autentični srpski jezik. Ti gledaoci Srbi su jedna mala enklava staraca, u kojoj živi oko 320 osoba koje još znaju taj maltene-izumrli jezik. - Eh, dobro, da se vratimo na početak 21. veka: Apači koji govore dijalektom "čirikahua", negde blizu Alamogorda i Santa Fea, zahvalili su se 15. decembra 2003. ekipi filma "Nedostajući" (engl. Missing), u kome igraju Tomi Li Džons i Kejt Blanšet, zato što se u tom filmu, čija se radnja dešava 1885, po prvi put u istoriji značajnih celovečernjih filmova čuje autentično njihov dijalekat, kojim sada tečno govori još samo oko 300 tih Indijanaca, i to uglavnom starih - jer, mladi ga napuštaju.

Pozdrav iz Srpskog društva za naučnu fantastiku.

 

 

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |