HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
24.10. 2004.

Evo vesti iz SF i bliskih oblasti za nedelju 24. oktobar 2004. Prva je hitna:

(1) Program predavanja o Ajnštajnu,

u Institutu za fiziku u Zemunu, drastično je izmenjen, nešto je otkazano (što bi se još i moglo oprostiti) ali, nešto – pa baš ono najzanimljivije, o paradoksu blizanaca! – je održano nedeljama RANIJE nego što je bilo najavljeno; a to je već prilično neoprostivo. Konkretno, bilo je zakazano za 22. oktobar, a onda je "iz zasede" održano 1. oktobra! To zaista, zaista nije korektno, tu su slušaoci mnogo obmanuti.

Izvinjavamo se što smo vam uopšte najavljivali ta predavanja kod tih tako nepouzdanih organizatora.

Dešava se u raznim institucijama da neko predavanje bude otkazano, naravno, a dešava se i da bude odloženo, ali, NE SME se održati ranije nego što je najavljeno. To je kao da avion odleti za neku daleku destinaciju dva sata pre nego što je rečeno, a onda putnici počnu da pristižu . . . ili, kao da se ispit na fakultetu održi dan ranije, samo za neku povlašćenu grupicu kandidata kojima je nekako u poslednji tren javljeno – a ostali, ništa . . . To se NE SME. Čak ni kad postoji dobar i pouzdan mehanizam javljanja, što u ovom slučaju, pošto je bila pozvana praktično čitava javnost, nikako ne može postojati. Pa, ni mnogim fizičarima nije javljeno! To je zaista katastrofalno.

Sad će, navodno, po nekim tvrdnjama, 29. oktobra biti ipak održana "Mileva Marić – Ajnštajn", a poslednje predavanje navodno će biti 5. novembra – "Ajnštajnov kosmos". Ali kako da vas pozovemo na ta dva predavanja, kad više ništa nije oko te serije predavanja sigurno? Ko može sada išta da garantuje, kad je organizator Institut za fiziku u Zemunu? Sad je to sve "pod možda". Ako dođete, biće to na vaš sopstveni rizik.

(2) Izveštaj o Eurokonu 2004

pojavio se (na engleskom jeziku; ilustrovan) pre nekoliko dana na sajtu http://www.bgcon.org, pa, izvolite, koga interesuje nek pogleda.

(2) Gotov je dokumentarac

"Trekiji 2" na DVD disku.

(3) Biće velika evropska

Startrek konvencija u Bonu, idućeg leta.

(4) Zoran Živković je

putovao avionom preko Londona do Australije, na suprotnu stranu ove planete, i nije pao glavom nadole sa Australije u kosmos, mada bi neki srednjovekovni geografi očekivali da se to dogodi onome ko zaluta na donju hemisferu. – Učestvovao je na Festivalu pisaca u Brizbejnu (Brisbane), što dokazuje i priložena njegova slika sa koala medvedićem. Ali, to nije bilo SF okupljanje, nimalo SF, mada je nekoliko puta pomenuta "spekulativna fantastika" (ne naučna fantastika). Ipak vam javljamo o ovom skupu, zato što je dr Živković važna ličnost u istoriji srpske naučne fantastike; pa, kad je učestvovao na jednom ovako glamuroznom glavnotokovskom (engl. mainstream) skupu, zašto i to ne javiti. – Izveštaj dr Živkovića, pisan pretežno za druge učesnike (na neki način interni, ne za širu publiku) imate na sajtu http://www.nightshadebooks.com/discus/messages/10/3302.html?1097477786, pa, izvolite. Pretpostavljamo da dovoljno znate engleski, a ako ne, hm, pa, naučite bolje. :) Prilažemo vam dve slike sa tog okupljanja. Na prvoj su Zoran, koala, i Vanda Ivanović (tim redom; Zoran insistira da bude svakome objašnjeno da su TIM REDOM da neko od gledalaca ne bi došao u zabunu) a na drugoj su – pa, evo, citiraćemo Zoranove reči, evo ko je na drugoj slici:

POČETAK CITATA:

Here are the names of the five suspiciously looking (although smiling) individuals in the photo (from left to right): Kirsten Bishop, Zoran Zivkovic, Trent Jamieson, Geoff Maloney and Vanda Ivanovic.

And here is another photo. If you happen not to be ljuite certain, the koala is in the middle, not on the left. The beauty is, of course, Kirsten Bishop...

J. Erik Lundberg on Tuesday, October 12, 2004 - 08:36 pm:
Fantastic report, Zoran. I’m glad it was such a good experience for you.
And thanks for clarifying the location of the koala bear.

KRAJ CITATA.

(5) Proradio je, ali kako,

sajt Beografiti – pogled iz svemirskog broda. Sad izgleda sasvim drukčije – iskreno, mnogo lošije, i (po našem utisku) mnogo teže i nepouzdanije se skida; datum je 22. septembar što znači da je onih desetak nedelja od 21. jula odneo vetar vremena – engl. the wind of time. Ipak, izašao je, koristan je, ima puno informacija. Ima puno informacija. – Jesmo li to rekli dvaput? Pa, i oni su o Eurokonu javili dvaput, tekstovima skoro sasvim identičnim.

(6) Izašao je časopis SciTeh 008,

ali uglavnom je o biologiji i medicini, srpskoj arheologiji i arhitekturi (naučne fantastike apsolutno nema) a, na nesreću, na naslovnoj strani ima portret jednog našeg uglednog naučnika iz prošlosti, a unutra opširni članak i o drugom, što je poznati recept da se rasteraju čitaoci tj. da se izgubi publika. Tako je propala "Galaksija", to sa biografijama je bila jedna od grešaka koje su "Galaksiju" sahranile. To o zaslužnim velikanima davne prošlosti praktično niko neće da čita, kao ni biografiju Viktora Igoa ili Lava Tolstoja, ma koliko da su zaslužni i prepuni digniteta; to su opštepoznate zvanično-školske muzejske stvari, za koje mladi imaju danas jednu sadržajnu kratku reč, mnogima sasvim dovoljnu: uguš. Pa ipak, u ovom broju ima i ponečeg što je izvan pomenutih tema. Sve u svemu, to nije svestrani naučnopopularni magazin. Naš je utisak da ovaj broj nije interesantan (a cena je 180 dinara) a vi ako mislite drukčije, javite nam.

Čekamo da vidimo kad će novi brojevi "Astronomije" i "Planete" i da li će biti novi broj onoga sa slovnom greškom u naslovu.

(7) Trojica kosmonauta

vratiše se jutros sa orbitalne svemirske stanice "Alfa", ruskom kapsulom naravno (nije nemoguće da će američki šatl proraditi negde iduće godine . . . ) bezbedno u stepu Kazahstana. Zaključujemo da teroristi (Al Kaide, i drugi) nisu uspeli da ih pogode prilikom spuštanja. Prilažemo sliku koja ilustruje koliko je zdravo biti nekoliko meseci u bestežinskom stanju.

(8) I Brazilci su najzad,

posle nekoliko groznih neuspeha, lansirali nešto u svemir. Njihova raketa VSB-30 (skraćenica bi navodno bila od reči "Brazilsko istraživačko vozilo" je (na žalost pobornika civilnog društva) tvorevina Odeljenja za istraživanje i razvoj pri njihovom Ratnom vazduhoplovstvu. Ispaljena je u subotu 23. oktobra 2004, popodne po lokalnom vremenu, iz baze Alkantara (na samo oko 2 stepena geografske širine južno od ekvatora; to je vrlo dobro) u pokrajini Maranhao, koja je oko 2.700 kilometara severno od Rio De Žaneira. Sposobna je da iznese skroman koristan teret od oko 400 kg na skromnu orbitu od oko 150 km visine. To je prva uspešna latinoamerička svemirska raketa. Postoje latino ambicije da se ovaj program nastavi, pa će to verovatno obradovati profesore latinskog. :)

Pozdrav iz SDNF.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |