HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
13.11. 2004.

Evo SF vesti za 13. novembar 2004.

(1) izašla je "Astronomija" broj 9.

ASTRONOMIJA broj 9

Prethodni broj, 8, nosio je naznaku da je septembarski, a ovaj da je novembarski 2004, dakle ritam izlaženja je (razumno) dvomesečan. Cena je 190 dinara. Daleko najzanimljiviji prilog je intervju, na osam stranica, sa prof. dr Milanom M.Ćirkovićem.

Časopis ima i druge teme, sa naznakama širenja interesovanja: nije to samo čista, uže shvaćena astronomija, nego tu ima i kosmologije, kvantne fizike itd. I, stalno nam prave zazubice sa prikazima koji su teleskopi koliko dobri i jeftini, a mi (većina nas u Srbiji) ni one najjeftinije ne možemo da kupimo.

(2) U jednom svetskom naučno-popularnom časopisu

("Wu sajentist" ili slično) videli smo, u jednom od najnovijih brojeva, tvrdnju da dvojica naučnika u Americi (ali, sa slovenskim imenima: Alex Kuzmich, Dzmitry Matsukievich) uspevaju da "spletu" (engleski: entanglement) ne samo dve čestice, nego dva roja od po stotinak hiljada čestica! Oni to, navodno, izvode ovako: ohlade jedan roj od oko 100.000 čestica do blisko-apsolutno-nulske temperature, i one se spoje u jednu celinu (da li je to Boze-Ajnštajnov kondenzat?). Isto urade i sa drugim rojem čestica. Drže ih tako, neko vreme, a onda dozvole da jedna čestica pobegne iz jednog roja, a druga iz drugog, i da se njih dve sudare, čime one ulaze u taj misteriozni kvantni "brak" – i sa njima oba roja! To bi značilo da se efekat splitanja pojačava, unazadno, za sto hiljada puta. Oni imaju neku ideju, da to upotrebe za kriptografiju tj. za pravqelje šifrovanih poruka koje se ne bi mogle provaliti. Ali, ništa što bi se prenosilo samo jednom jedinom česticom ne bi bilo bezbedno od svakojakih kvantnih nepredviđenih događaja, pa je iz tog razloga (čini nam se) slabo verovatno da bi ovo moglo u praksi da uspeva.

(3) U najnovijem broju "Politikinog zabavnika"

(gde, ni sad, već 14 nedelja uzastopno, nema SF), objavljen je opširan prilog da je dešifrovan srednjovekovni rukopis Vojnič koji se čuva na Jeilu. A u čemu se sastoji ovaj uspeh dešifrovanja? U tome što je neki pametni Amerikanac rekao: "Ma, ljudi, tu nema ničega, tu nema nikakvog smisla!". Dakle on je dešifrovao tako što nije ništa dešifrovao, i protumačio je rukopis tako što je izjavio da tu nema šta da se protumači.

Pretpostavljamo da je u ovo genijalno otkriće uložio oko 10 sekundi truda – dovoljno da smisli tu zaista jeftinu foricu.

(4) Američko ratno vazduhoplovstvo

zatražilo je iz budžeta sumu od sedam i po miliona dolara za studiranje teleportacije! Ovo, na osnovu interpretacije da je popularni, više puta ponavljani Ajnštajn-Podolski-Rozenov efekat u nekom smislu "teleportacija kvantnih osobina jedne čestice" pa onda, kad je tako, gde ima dima, možda ima i vatre . . . Pojedini ozbiljni naučnici su protestovali što neko pokušava tako neozbiljno da utroši državne pare.

Opšta graja radosti podigla se, međutim, u suprotnoj busiji, tamo gde su ušančeni ljubitelji teorija zavere plus para-nauke: oni sad mogu da kažu da se nešto iks-fajlovsko "iza brda valja". I niko, nikad, neće moći da ih razuveri, jer, čak i ako taj budžetski zahtev USAF bude u Kongresu odbijen, uvek će ostati sumnja da je istraživanje nastavljeno u tajnosti, u nekom drugom sektoru. I da se pojavio novi finansijer, na primer onaj ogranak CIA koji raspolaže milijardama dolara u gotovom novcu ali i na bankovnim računima koji su oprani preko Kajmanskih ostrva, milijardama dolara koje nisu i neće biti nigde ispravno proknjižene jer, u super-tajnoj zaveri, upravo CIA švercuje glavne količine droge iz Kolumbije, i . . . . . pa kad je Foks Molder otišao tamo da prošnjufa šta oni to mute, tresnuli su ga po glavi i probudio se pet minuta kasnije ali ne u Kolumbiji nego na Floridi, TELEPORTOVAN, ali, bez ijednog dokaza . . . tako da je Dejna Skali mogla samo da previje hladnu oblogu na njegovu čvorugu!

Eto dobili ste ove nedelje i jedan besplatan scenario za TV epizodu. :)

Vest je na adresi:

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=711&e=48&u=/usatoday/20041105/tc_usatoday/
airforcereportcallsfor75mtostudypsychicteleportation

(5) To isto američko ratno vazduhoplovstvo

uskoro će izvesti svoj završni "skrem-džet" eksperiment, u kome će raketa nositi samo gorivo a ne i oksigenator (kiseonik) jer će ga uzimati iz vazduha; ovako olakšana, treba da dostigne brzinu MAH 10 (engl. Mach 10, dakle, deset brzina zvuka, a to znači 3,4 km u sekundi) i neku znatnu visinu u atmosferi, i, zatim, da se sruši.

Posle ovog eksperimenta, program neće biti nastavljen. Da podsetimo, program da se pomoću takvih motora izbacuje teret u svemir (engl. Venture-Star), o čemu smo vam godinama opširno javljali, završen je neuspehom, i prekinut je, ne mnogo davno.

Najpametnije što trenutno mogu da smisle, sa eventualnim budućim vojnim skrem-džet raketama, bilo bi, da ih ispaljuju iz visine, nadole, da bi bojeva glava sa uranijumskim balastom u prednjem delu mogla što dublje da se zabode u podzemno sklonište nekog diktatora u nekoj zemlji Trećeg sveta, jednog dana. 

(6) Na našoj televiziji "BK"

nastavlja se slaba i naivna SF serija "Zvezdana kapija", radnim danima od 17 h. Ova serija je nastala kao nastavak istoimenog (slabog) filma. U seriji, jedna grupica američkih vojnika preskače pomoću portala za momentalni transport na razne nove planete, gde je isti vazduh, isto zelenilo, vrzmaju se ljudi isti kao mi . . . (teška naiva) . . . i uglavnom usrećuje zaostali narod koji mnogo liči na zemlje Trećeg sveta ovde i sad. (Ili vadi iz sebe parazite koje tamo zadobije.) U jednoj karakterističnoj epizodi, lokalni narod je nekakva kombinacija Mongola, Indijanaca i Muslimana, a glavna američka vojnikinja izmlati glavnog muškog šovinistu, koji je tamo poglavica; pa, zahvaljujući njenoj pobedi, sve žene već sledećeg trenutka izvire iz okolnih šatora, pobacaju feredže i čadore sa sebe i postaju (širom te planete . . . ) jednake i ravnopravne sa muškarcima. Posle čega mogu da rade šta god hoće. Tako se i američka naučna fantastika, kao svojevremeno serija "Džeg" o vojnim pravnicima-advokatima američkog Ratnog vazduhoplovstva, suočava sa tim odevnim predmetom "za preko lica" – feredžom.


Toliko za danas, i još jednom pozdrav, iz SDNF.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |