HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
4. 1. 2004.

Evo prvih SF vesti za 2004. godinu. Nijedna se ne odnosi na SF! :) (Šalimo se.)

(1) Uspelo je (Amerikancima, posle evropskog neuspeha) ...

... spuštanje malog vozila na Mars. Daljinski kontrolisani "Duh rovera", sa 6 točkova, visok oko metar i po, javio se jutros rano (po srpskom vremenu) jasnim i jakim signalima: tamo je, sleteo je, nije se razbio.

(2) Ruski arheolozi su otkrili u severnom Sibiru, kod...

... reke Jane (nedaleko od Beringovog moreuza) ostatke boravišta preistorijskih lovaca koji su tu stanovali pre oko 30.000 godina. Amerikanci su, medjutim, uspeli da plasiraju u svet vest o ovome a da pomenu imena samo svojih naučnika (koji komentarišu otkriće) a nijedno ime ruskih naučnika (koji su postigli otkriće). Eh, izgleda, čiji su mediji, njegova je i slava i taj je uvek u svemu "u pravu" . . .

(3) U Kaliforniji su kod Sakramenta postavljene nove ...

...turbine-vetrenjače za proizvodnju električne energije, visoke oko 100 metara, znatno sporije rotacije krakova, sposobne da se uvek okrenu ususret vetru, i, sve u svemu, ekonomičnije i bolje od dosadašnjih. Zbog manjih turbina sa bržim okretanjem ginule su ptice, jer je često sledeći krak vetrenjače stizao dovoljno brzo da pticu lupi . . . i ona je gotova. Zato je i po stotinak ubijenih ptica godišnje nalaženo ispod pojedinih tih vetrenjača.

Ove veće ali sporije krakove, ptice imaju vremena da izbegnu.

(4) Zahvaćeni su uzorci iz jedne komete ....

...(zvane "Vilt-2"), stari verovatno oko 4,5 milijardi godina, a sonda (zvana "Zvezdana prašina", na engleskom "Stardust") koja ih je pokupila, hvataljkom koja je po obliku i veličini bila otprilike kao teniski reket, vratiće se za dve-tri godine na Zemlju i doneće te uzorke, koji će biti (u metalnoj boci) padobranom spušteni u američku saveznu državu Utah (tj. Juta). Dakle, čovek je prikupio deliće nečega starog četiri i po milijarde godina _ to znači, 45 miliona vekova _ nečeg iz doba kad se Sunčev sistem formirao.

(5) Na "Pinku" je juče opet prekinuto prikazivanje

krimi-serije "24 sata" (trebalo bi da je preimenujemo u "Barem 48 nedelja") o atomskoj bombi podmetnutoj u Los Andjeles, da bi bio prikazan dobar ali malo rutinski Švarcenegerov (dakle, gradonačelnikov) SF film "Šesti dan", o klonovima (ne klovnovima) i androidima iz relativno bliske budućnosti. Zatim je, iste noći ali u kasnijem terminu, umesto kakve-takve SF serije puštena još jedna repriza novogodišnjeg programa; dominirale su pesme "Sipajte mi vina a i piva", "Po-iza tambure, bure", "Daj bre natoči", "Još litar jedan, bedan", "Krčmarice, ajde bre ovamo bre", "Daj bre tog alkohola ej bre", "Brže sa tom rakijom" i "Žustro cimaj flašu, živo trzaj čašu". Za one koji nisu shvatili, onaj iz "Sedmorice mladih" se teturao po pozornici, smeškao se dekoncentrisano, i štucao, što bi po principu (engl) "MONKEY SEE _ MONKEY DO" moglo da navede neke gledaoce da rade isto. Ovo sve skupa shvatamo kao diskretnu sugestiju te televizije građanima da je u poznim subotnjim terminima, barem nakon novogodišnje noći, poželjnije da se posvete hemijskom jedinjenju C2H5OH , poznatom kao "likvidator neurona", nego naučnoj fantastici, poznatoj kao _razgibator neurona_.

Prilažemo sliku iz američkog kontrolnog centra kad se saznalo za uspešno sletanje na Mars, zatim sliku naučnika koji pripremaju tu sondu i vrzmaju se oko nje (na Zemlji, pre oko 2 godine) (a pre 9 minuta smo dobili i prvu sliku koju je ovo vozilo poslalo jutros sa terena na Marsu), i, najzad (za one kojima još nismo stigli da pošaljemo) prazničnu čestitku. Ne prilažemo sliku koju je sagledao onaj koji je poslušao srpsku televiziju pa se za Novu godinu napio i pao na glavu, jer, nema šta da se vidi. :)

Uspeh!
   
Pre dve godine
   

Pozdrav iz SDNF.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |