HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
26.3.2005.


Evo vesti za subotu 2005 03 26.

(1) Bio je ciklus predavanja

na "Kolarcu" u Beogradu, u okviru Ajnštajnove godine, tj. svetske godine fizike, tj. jubileja, 100 godina od objavljivanja prve, hm, polovine . . . teorije relativiteta. Predavanja su bila petkom od 18 č. I, još traju, naime poslednja dva održaće se (navodno) 1. i 8. aprila. Ovo smo saznali od mlade astronomkinje Vere Gluščević. E, sad, postoji sajt "Kolarca", ali na njemu je program samo za mart, a za april se ne vidi:

www.kolarac.co.yu 

http://www.kolarac.co.yu/html/predavanja.html 

U međuvremenu, na drugim mestima u gradu izgleda da nema naučnopopularnih predavanja.

(2) Još od Peđe S. Vukovića

o pravom Konanu:

POČETAK CITATA:

Postoji jedan kratak strip, 3-4 table (Roy Thomas/John Buscema). Konan je u tamnici, prikovan lancem za zid, povremeno ulazi tamničar i iživljava se, sipa vodu na pod, vređa itd. Kad tamničar nije tu Konan vuče lanac. I tako, tamničar se iživljava, Konan vuče, na pretposlednjoj tabli tamničar je zadavljen iščupanim lancem a na poslednjoj Konan sa mačem ide dalje... TO je Konan (bar za mene) ... onaj koji je došao da "svojim varvarskim nogama u sandalama gazi po draguljima-posutim prestolima Zapada..."

Enki Bilal: pa i nije neka dilema ... treba pogledati stripove ... (u "Sajmu besmrtnika" čini mi se, ima žuti izlupani leteći taksi sa BG tablicama - ćirilicom, i u nekim drugim stripovima vide se detalji Beograda iz 1960-tih, npr. ulaz u bioskop "Beograd").

KRAJ CITATA
samo što Peđa dodaje i jedan mali SF, hm, iskaz, koji zaslužuje Vašu pažnju:

"Gle malog androida, nema ega nema ida".

(3) Dosadašnji glavni urednik "Planete",

Aleksandar Milinković, u decembru 2004. je podneo neopozivu ostavku na tu funkciju, iz razloga koji su jednim delom materijalne prirode (plata) a drugim delom koncepcijske prirode.
U broju 12 "Planete" bilo je naznačeno "sledeći broj izlazi februara 2005" ali sad izgleda verovatnije da će se taj sledeći broj (trinaesti . . . hajde da ne bude baksuzni . . . ) pojaviti možda recimo u aprilu. U međuvremenu Milinković priprema jedno veliko i divno iznenađenje za sve nas, pa, nadajmo se da će uspeti!

(4) Postoji najava

da će u sledeći broj "Astronomije" biti ubačen, kao besplatni dodatak, jedan fanzin u velikom, maltene A4 formatu; najavljen je ovako: "NOVA, fanzin grupe Foton Tajd, 16 stranica bez boje, broj 01, april 2005" a tu vest je preneo Sebastijan Adanko, majstor kompjutera.

(5) Roveri na Marsu

toliko ludo uspešno nastavljaju da rade, i posle godinu dana, što je četiri puta duže on životnog veka koji je za njih bio predviđen, a ovi koji njima upravljaju sa Zemlje toliko više ne znaju šta će, da su sad usmerili kamere i u nebo, i snimili prelazak i Fobosa, i Deimosa preko Sunca i čak napravili video-sekvencu o tom astronomskom događaju.

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/space/20050322/
sc_space/moonwatchingmarsrovercatchesdeimoscrossingthesun

Uzgred, jedan rover je snimio, po prvi put, i okretanje jednog vrtloga prašine u Marsovoj atmosferi (engl. dust-devil), malo iznad tla.

(6) Pošto su američke sudnice

i škole spektakularno ne-bezbedne, tako da svaki ludak može da uđe sa pištoljem kad god mu padne na pamet, i da ubije koliko god ljudi hoće, preduzimaju se mere, u nekolicini sudskih zgrada pojavio se na ulazu metal-detektor. Videti na:

http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=519&ncid=519&e=2&u=/
ap/20050320/ap_on_re_us/courthouse_security

Jedan sudija je po svom sudijskom stolu poređao ogroman bedem od debelih stručnih knjiga, u nadi da se iza njih zakloni ako počne pucnjava.

A za škole, pojavio se predlog da svaki nastavnik nosi pištolj.

. . .

Ali, neki profesori su rasejani, zaneti u neke svoje daleke misli, pa bi moglo da se desi da nekome od njih recimo zazvoni mobilni telefon, a on da se maši za pištolj i opali dvaput u plafon . . . i tek tad kaže jedno osrednje-zbunjeno: "Alo . . . alo . . . ?" :)

Opet, neki temeljitiji, savesniji američki profesor verovatno bi postavio, pokraj svoje katedre, a na onoj strani prema ulaznim vratima, polukrug od vreća sa peskom, na srednju vreću naslonio bi puškomitraljez sa one dve nožice ispod prednjeg dela cevi, i držao bi predavanje noseći na sebi dva ukrštena redenika sa municijom.

Novinari bi povremeno odlazili do onih učionica odakle se čuje najjača paljba.

Američke sudijske toge odsad bi naravno bile maskirne uniforme-toge, u bojama lišća i blata, sa pancirom ispod. Idealni sudija imao bi uključen i Predatorov aparat za nevidljivost, pa bi se samo naslućivao povremeno po kristalnom prelamanju svetlosti negde u prostoru iza sudijskog stola.

Amerika, Amerika.

videti na: http://story.news.yahoo.com/news?tmpl=story&cid=519&ncid=718&e=3&u=/
ap/20050326/ap_on_re_us/nra_safe_schools

(7) Program “Laze”

za april 2005 (jedna velika i bitna vest je ono zakazano za poslednji, četvrti termin!):

PROGRAM DRUŠTVA “LAZAR KOMARČIĆ” ZA APRIL 2005.

04. april
Novo-staro putovanje Vremeplovom.
Predstavljanje reprinta romana "Vremenski stroj" Herberta Džordža Velsa, u izdanju "Čarobne knjige" iz Beograda.
Sho knjizi govore predstavnici izdavačaCh

11. april
"Hellblazer & Constantine: nijanse sivog u stripu i filmu"
Povodom premijere filma “Constantine”, o kultnom stripu i novom filmu govore: Gavrilo Petrović, Oto Oltvanji i Miloš Cvetković

18. april
Predstavljanje martovskog broja niškog akademskog
magazina “PRESSING”, sa fantastičnim pričama domaćih autora
Gosti: Dejan Ognjanović, i ko-urednik “PRESSING-a” Dejan Stojiljković

25. april
Dodela nagrade “Lazar Komarčić” za 2004. godinu.
Nagrade se dodeljuju za prozna ostvarenja iz žanra fantastike. Od 2004. godine uvedena je i nagrada za prevod.
Za Društvo ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”
VLADIMIR LAZOVIĆ
Predsednik kluba

Eto, toliko za ovu tranšu vesti.

Pozdrav iz SDNF.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |