HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
22.6.2005.

evo SF i srodnih vesti za subotu 9. april 2005.

1) Najavljeno predavanje dr Milana M. Ćirkovića...

na Filozofskom fakultetu održano je, veoma uspešno. Ono sledeće predavanje, od 16 časova, koje smo Vam pomenuli – pa, u tom naslovu nije bila slovna greška, nego je zaista bila reč "poruga" (a ne poruka). Okrugli sto je danas, u nedelju, 19. juna 2005, od 11 do 14 časova.

2) Književno veče može da se organizuje ...

na razne načine, ali OVO koje ćemo vam sada najaviti je jedinstveno po tome što ako se nesmotreno krećete, može da vas nagazi slon, ili dohvati surlom oko pojasa; može da vas pojede krokodil; mogu da vas iskljucaju papagaji, ako im uletite u njihovu volijeru; ako odlično plivate, foke će se obradovati; a ako publika bude nezadovoljna diskusijom, može najdosadnijeg diskutanta da baci, bukvalno, lavovima! Ili tigrovima. Ili medvedima. Ako budemo suviše bučni pa upaničimo zebre i žirafe, one mogu da naprave stampedo i da nas pregaze, a zamislite, kolika je žirafa. – To će biti takvo književno veče, pa, vi vidite.

To je zakazano za utorak 21. juna 2005. u 19 časova u Zoološkom vrtu u Beogradu, odmah levo od glavnog ulaza, a (valjda) neće biti mrak, jer upravo tog dana (!) je letnji solsticijum, najduži dan u godini; samo, to književno veče se ne zove Letnji solsticijum, nego se zove:

Promocija knjige "Skrivena kamera" dr Zorana Živkovića.

3) Dajemo Vam na uvid jedan nedavni članak...

u "Politici" o Enki Bilalu. Sarajevo objavljuje njegove likovne radove na svojim poštanskim markama, kao svoje nacionalno blago. A Beograd? – zasad, koliko znamo, ništa slično. bilal.jpg (172688 bytes)
Kliknite na sliku

4) U ovom novom broju časopisa ...

iz Velike Plane, koji je iz štampe izišao oko 15. juna 2005, postoji blok "Domaća fantastička priča" (dvanaest SF, F i H priča srpskih autora), ćirilicom. Format časopisa je 210 sa 131, dakle nešto manji od A5, ukupno ima 348 stranica, prednja korica je u koloru (ženski akt, bez ičega iole fantazijskog), zadnja korica je kudikamo lepša i umetničkija, a po ukupnom utisku to je knjiga. Tekst je bledo štampan, mnogo slova su pomalo porozna, jer je neko JAKO štedeo na toneru.

Pre bloka priča je intervju Ilije Bakića "Kad stvarnost prevazilazi maštu", na str. 111, gde on govori o svojoj pesničkoj i SF orijentaciji, o propasti civilizacije kao neminovnosti, i o književnim prilikama u Srbiji danas.

Zatim je još jedan uvod, redakcijski, na str. 121, koji govori, ukratko, o sadašnjem (vrlo skromnom) trenutku SF, F i H scene u Srbiji. Tek tada su same priče. To su sledećih 12:

1) Tamara Lujak, "Ajirma",

str. 123, priča o duhovima u kontekstu Prvog svetskog rata;

2) Aleksandar Marković, "Ono što kriju od nas", str. 132, priča o duhovima u kontekstu modernog Beograda;

3) Ivan Nešić, "Veče kad je Vilenjak Vili stigao u grad", str. 139, američka (po ambijentu i imenima) horor priča sasvim u maniru Zone sumraka, gde je bilo sličnih;

4) Zoran Jakšić, "Kupite Kamelot, blistavi Kamelot", str. 146, fantazija (alegorija u kontekstu njegovih priča iz Nikadora, zemlje u koju se nikad ne može stići – videti njegovu kolekciju Nikadorski hodočasnik, Beograd, izdavač Znak sagite, 1992); priča je nametljivo alegorijska i zato vrlo slaba.

5) Vladimir Lazović, "Izlazak Zemlje", str. 155, SF, o nepopravljivim kriminalcima: šalju ih na Mesec da tamo žive u apsolutnoj izolaciji doživotno, a nijedan se ne može udaljiti više od 300 m od svoje sletne tačke. Govor kompjutera-psihijatra nepotrebno štampan VERZALOM – SVE VELIKO što daje tekstu vizuelni pečat amaterizma. Ali, ipak, priča nije loša.

6) Goran Skrobonja, "Lako je biti Bog", str. 164, to je divan naslov, naravno; omaž Strugackima. Ovo je SF priča. Taj bog je moderni srpski naučnik u Londonu, koji je otkrio … Ali, priča je slaba, jer ima tri velike neuverljivosti.

7) Pavle Zelić, "Osmeh zvečarke", str. 170, horor (sa zmijama, u Meksiku; tu je i gringo fotograf).

8) Oto Oltvanji, "Zaključana soba", str. 178, horor, o profesoru, asistentu, i duhu nesmireniku.

9) Tihomir Jovanović, "Svemirski gulag", str. 184, SF priča. Na Jupiterovim satelitima bile su robijašnice; svim ljudima se usađuje memorijski čip da bi … – Jupiter je ovde nepotreban, trebalo ga je eventualno samo uzgred pomenuti kao deo ambijenta, pa bi priča dobila na svojoj filip-dikovskoj snazi, koja je ovde tek u naznakama. Pa ipak, priča nije loša.

10) Darko Tuševljaković, "Tlo pod mojim nogama", str. 188, fantazija sa jakim frojdovskim košmarnim elementima, o brzo-plovećim ostrvima koja…

11) Peter Petrović, "Zver iz paviljona", str. 194, SF ali sa mnogo elemenata fantazije i teško razumljiv; i,

12) Ilija Bakić, "Kazus", str. 203, Bakićeva SF priča sa tim istim naslovom već je objavljena u časopisu "Galaksija" br. 297, avgust 2000, str. 56; ali sada je tekst toliko prerađen, toliko drukčiji, da je to stvarno druga priča. (U prvoj, nazovimo je "Kazus, verzija 1", bila je to priča u kojoj jedan funkcioner ne zna kako da saopšti mužu poginule svemirske putnice vest o njenoj smrti koja se dogodila pod hibernacijom, na dugotrajnom putovanju, zbog kvara. Priča je tada bila bez poente, jer se završavala tako da se ništa ne može učiniti, niti se išta događa, naprosto, vest je bila saopštena supruzi i to je sve. Središnji deo ove kratke priče je bio nespretno, nametljivo ubačeno "predavanje" koje je služilo kao ekspozicija. Sada je to serija komisijskih izveštaja o jednoj havariji svemirskog broda (koja se dogodila zbog … ). Ova varijanta, "Kazus, verzija 2", daleko je bolja. To je sada vrlo dobra SF priča, ubedljivo najbolja u ovom bloku. Pogodna je za mlađe čitaoce, ali sasvim prihvatljiva i za starije.

To bi bilo to.

Uzgred, u ovom časopisu nalazimo informaciju da je objavljena Antologija srpske radio-drame 1939-2004, koju su priredili Miroslav Jokić i Zvonimir Kostić. Da li je to onaj Zvonimir Kostić koji je 1986. godine objavio roman Donji svetovi (Beograd, "Prosveta", treća edicija "Kentaur", urednik Zoran Živković)? U razgovoru o ovoj knjizi učestvovao je, u prostorijama UKS (Udruženja književnika Srbije, u Francuskoj 7) i Ci (Predrag Bogdanović Ci, istaknuta ličnost u tom Udruženju). U svakom slučaju, u navedenom spisku autora i drama ne vidi se (barem ne na prvi, ovlašni pogled) ništa što bi bilo SF.

Promocija časopisa zakazana je za 30. juni 2005. u podne (12.00 časova) u Beogradu, u Udruženju književnika Srbije – UKS (U Francuskoj 7) a od tog dana časopis će verovatno moći da se kupi i u jednoj beogradskoj knjižari (nastojaćemo da javimo u kojoj). Do tada, jedino ga možete naručiti pouzećem (dakle, plaćate poštaru u trenutku kad Vam donese na vrata; cena je 300 dinara) preko e-meil adrese te radakcije, naime: nastrag@verat.net

5) Juče je u beogradskom zoološkom vrtu ....

održano to krajnje neobično književno veče. Donosimo sken iz današnjih "Večernjih novosti". ukavezu.jpg (129418 bytes)
Kliknite na sliku

6) Na srednjim stranicama ...

(str. 16-17) današnjeg (sreda, 22. juni 2005) lista "Glas javnosti" imate divan, veliki članak o nedavnom Beogradskom astronomskom vikendu i o Srpskom društvu za naučnu fantastiku.

Pozdrav iz SDNF.

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |