HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
 
21.9.2005.

1) ovo su

250-te ovakve vesti SDNF. Eto – jedan skromni jubilej.

2) Slabe rezultate...

na blagajnama (ali, to ne mora značiti da je loš) postigao je ovih dana film “Zvuk groma” po jednoj priči Reja Bredberija (o efektu leptira). Donosimo Vam poster i dve slike iz tog filma.

3) Postoji srpski časopis sa engleskim...

Hobby79 KB.jpg (81814 bytes)
Veća slika 79 Kb

nazivom, “Hobby Master”, za ljubitelje kompjuterskih igrica i (naslovnom stranom, koju Vam donosimo, je sugerisano) za avio- i druge modelare; u svom avgustovskom broju (to im je br. 6), pre mesec dana, na str. 52-3, ovaj časopis je objavio jedan pozitivan opšti prikaz o istoriji i radu kluba “Lazar Komarčić”, iz pera predsednika tog kluba, Vladimira Lazovića. To je lepo, ali, izgleda da oni imaju i nameru da objavljuju i priče domaćih autora, uglavnom fantazi, dužine od 8 do 10.000 znakova-sa-razmacima, a da ne plaćaju baš ništa, a to nije lepo. Ako se to desi jedanput, dvaput, nije strašno, ali, ako bi se pretvorilo u sistem, svakako bi umanjilo šanse srpskih SF, F i H pisaca da ikad igde dobiju ikakav (a kamoli pristojan) honorar, i da steknu književni ugled, i izgrade svoje samopoštovanje. Onaj ko sebe dovede u položaj da objavljivanje svojih radova prima kao milostinju, dovodi time u rđav položaj ne samo sebe, nego i svoje kolege po žanru. Doduše, moguća su neka pravdanja da neki časopisi, recimo o avio-modelarstvu, ili enigmatici, itd, ionako nikad ništa ne bi objavljivali, a ni plaćali, iz književnih žanrova fantastike, pa, kao, bolje da izađe išta igde, makar i džabe, nego ništa nigde; ali ta pravdanja ne vrede mnogo. Osnovna je istina: samo fanzini se rade besplatno, a ako se neki časopis prodaje na kioscima, za priču objavljenu u njemu treba da se dobije honorar; makar i mali, ali, HONORAR. To je bitno statusno pa čak i moralno pitanje.

4) Amerikanci su saopštili,..

najzad, kako misle da zamene šatl; NASA je objavila da će praviti jednu veliku novu raketu, veću i jaču od nekadašnjeg “Saturna 5”, ali, skrpljenu od motora, bustera, i rezervoara šatla. Poletanje će biti uspravno, na vrhu će biti kapsula ali veća, ona će imati na svom vrhu onaj motorčić za spasavanje, a povratak će biti usijanim prodorom kroz atmosferu i zatim padobranom. Postojaće i teretna verzija. Ovo izgleda kao prilično glup plan, jer, zna se da je taj buster segmentovan i ima slabe spojne prstenove između segmenata, zna se koliko je loš taj rezervoar... a cena je neverovatna: 104 milijarde dolara da bi se taj program ostvario i lansiralo prvih nekoliko probnih raketa. Ali, ovo će moći da dobaci čoveka na Mesec, što je Buš zatražio. Opet, plan ima i dobrih strana, jer će dno kapsule imati prečnik od čak 6 metara (a kod “Saturna 5” bilo je 3,9 m), moći će da ponese čak 6 ljudi, ali, do Meseca će ipak nositi samo 4 čoveka u prilično poboljšanoj udobnosti i moći će sa njima da ostane nekoliko meseci u orbiti oko Meseca. Prvo poletanje bilo bi 2012. godine, a poletanje za Mesec 2018. godine, dakle, kroz 13 godina. Dobro je i to što NASA već ima te potrebne pare: novac će se izdvajati svake godine iz već postojećeg budžeta, dakle ne moraju se tražiti dodatne 104 milijarde od američkog parlamenta (Kongresa). Sve ovo možete videti na:

http://today.reuters.co.uk/News/NewsArticle.aspx?type=scienceNews&storyID=2005-09-19T180733Z_01_SPI864528_RTRIDST_0_SCIENCE-SPACE-MOON-DC.XML

4) Program “Laze” za oktobar 2005:

2005 10 03, Emitor 453: rezultati konkursa za priču

2005 10 10, EON, upoznavanje sa radom “Strip zone Šabac” i predstavljanje strip-magazina EON. Gost tribine: Slobodan Novaković.

2005 10 17, Književna radionica. Moderator: Aleksandar Marković

2005 10 24, Zmajevi i vampiri. Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” predstavlja romane “Eragon” Kristofera Paolinija i “Vampir Lestat” En Rajs. Gost tribine: Bora Pantić

2005 10 31. oktobar (Halloween). Noć veštica, ili pre Fredija i Džejsona bio je Majkl. Govore: Miloš Cvetković, Jovan Ristić i Đorđe Bajić.

5) U nekim bioskopima u Beogradu se prikazuju razni SF filmovi, a među njima i film “Ostrvo” o klonovima koji ne znaju za šta će se... hm, pa, da ne otkrijemo previše.

Eto.

Pozdrav iz SDNF.

vrh


 Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

 

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |