HOME

am@astronomija.co.yu

SDNF

 

Razno
SF

 

 


 

Sadržaj AM

 

 sf vesti  
Vesti Srpskog društva za naučnu fantastiku
www.geocities.com/CapeCanaveral/Launchpad/8396/
 
11. 3. 2004.

Dve-tri (zapravo, pet-šest) SF vesti, deset dana pre prolećnog ekvinoksa (ravnodnevnice) 2004:

(1) Na BK televiziji krenulo je, ....

izgleda skoro svakim radnim danom, prikazivanje nove grupe epizoda, nedavno snimljenih, "Zone sumraka". Jedno prikazivanje (jedna večernja "tranša") sastoji se od jedne ili dve (ili više?) zasebnih epizoda. Koliko smo na početku videli, tehnika snimanja je modernija ali duh serije je ostao sasvim autentičan, onaj stari.

(2) U martu će biti jedno predavanje u Galeriji nauke....

i tehnike SANU (ulica Djure Jakšića 2, www.sanu.ac.yu, to je ona uličica sa leve strane zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu) koje bi moglo interesovati one koji vole SF: najavljeno je za četvrtak 25. mart 2004. u 18 časova, predavač je Zoran Radović, a tema je: "Makroskopski kvantni fenomeni".

Zar nije sve kvantno uvek mikroskopsko? Možda se misli na Boze-Ajnštajnove kondenzate? Videćemo.

(3) Priča se (neproverena vest)....

 da će Boban Knežević objaviti dva broja "Znaka sagite" istovremeno, dakle, ne dvobroj (daleko bilo, dvobroj je skoro uvek zao znak), nego, dva zasebno ukoričena, stvarno dva zasebna broja, u isti dan.

(4) Krimi-serija "24 časa".....

(sa jednim SF elementom, a to je eksplozija terorističke atomske bombe u Americi), koja se subotom, ali samo poneke subote (kad nije na programu fudbalska utakmica Pjaca Pikola - Veliko Laole, ili neka takva) probije na program TV "Pink", nedavno se još jednom dobro pokazala: ne samo što je atomska bomba stvarno opalila, umesto da bude džems-bondovski zaustavljena nekoliko sekundi pre eksplozije, nego je i državni udar tj. puč uspeo: dobro pripremljeni i široko organizovani pučisti uspeli su da sruše sa vlasti predsednika SAD. Nisu klišetirano-željoispunjavajuće sprečeni u poslednjem trenutku. Time je ova TV serija učinila drugi veliki korak ka pameti, dostojanstvu i kvalitetu.

Prilažemo reklamu za drugu sezonu te serije.

(5) Izgleda da je američka civilizacija....

na domaku da izleči jednu svoju karakterističnu vrstu ludila. Naime, tamo možete da jedete neumereno u nekom restoranu brze hrane, da se tokom nekoliko meseci dobro ugojite, a onda da tužite tu kompaniju brze hrane i da zatražite fantastičnu odštetu u dolarima, sa ovim obrazlozhenjem: "Jeo sam kod njih, strašno sam se ugojio, oni su krivi, tražim pare! Obeštećenje! Milione dolara!"

E, pa, juče je donji dom Kongresa (predstavnički dom) izglasao, sa 276 prema 139 glasova, zakon kojim se zabranjuje podnošenje te vrste tužbi. Da li će to i Senat podržati, čime bi taj zakon postao važeći, videće se.

(6) Sa Univerziteta Kalifornija-Berkli, iz Laboratorije....

za robotsko i ljudsko inženjerstvo (Robotics and Human Engineering Laboratory at the University of California-Berkeley) stižu vesti da se ozbiljno razvija projekat egzoskeletnih "spoljašnjih nogu" koje bi pomagale vojniku, vatrogascu itd. da nosi ogroman teret na ledjima i da se penje uz mnogo spratova, uz strmine, da pešači mnogo kilometara itd, a sa vrlo malo napora. Skalamerija je teška ukupno oko 70 kg a na dnu su 2 vojne čizme u koje korisnik mora da udje. Ne znamo šta je "jedinica sa silom" (power unit) pomenuta u vestima, koja pokreće ovu mašineriju. Poenta je, da ovaj mehanizam ima svoj kompjuterski sistem koji omogućava "pametno" funkcionisanje. Nije potrebno da nam neko kaže da to ipak nije kiborg. Znamo. Nije kiborg. Ali, ako se ostvari, biće korak u tom pravcu, zar ne? Prilažemo sliku i toga.

Zamislite tek kad u takve mehaničke noge uđu ona četvorica filmskih heroja -- Žan, Klod, Van i Dam?

 

vrh

| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride |