am@astronomija.co.yu

 

 
 

Sadržaj AM

 

 

katastrofe

AM doživeo šok
 

Neispravan disk.
I
zgleda isto kao i
ispravan

Taman kad sam hteo da narežem jedan bekap za slučaj da se hard disk pokvari, hard disk se pokvario. Totalno. Šlogirao se pa i ne trepće. Bilo je to ovako.

Pre neki dan, baš dok sam slušao Madam Piano u pratnji pravoslavnih Kelta, desilo se nešto čudno. Madam je pevala 'Galiju', divnu priču o ratnicima i širokim jedrima lađe i o mačevima i baš kada je stigla do onog čarobno nežnog refrena koji se peva naročito visokim glasom, nešto zagrgolji, melodija se razvuče i odjednom k'o da to više ne peva Madam Piano već pokojni Duško Radović ili neko sličan.

U servisu rekoše: sve je ok sa hardverom, to je softverski. Ponovo instalirajte, kažu, windows. I još podele nekoliko važnih saveta. U redu, kompjuter pod mišku pa hajd nazad.

A tamo nazad, kompjuter neće više ni toliko da radi. Traži but disketu, a kad je dobije traži disk. Pa tu ti je, unutra, vičem, ali ne vredi. Ajd ponovo u servis, a tamo gledaju računar, nešto većaju, okupio se konzilijum i, da ne dužim, disk koji se pre godinu dana reklamirao da može da nadživi avionsku crnu kutiju - oduzeo se načisto.

Eto tako. Sad taj disk stoji na stolu kao neki moderni surogat za srednjevekovnu lobanju koja je u staro vreme opominjala na prolaznost i smrt. Memento mori. Gledam disk i znam da u njemu stoji i dalje zapisano 20 gigabajta slika, programa i ceo Astronomski magazin sa nekim još neobjavljenim prilozima. Tu su i pisma čitalaca od kojih neki očekuju hitan odgovor. A disk samo ćuti. Ništa nije večno, čak ni disk.

U redu, jedno je izvesno: Orthodox Celts nisu krivi. Nabavio sam novi disk (fala Aci Iličiću na pomoći) i krenuo u posao. Uglavnom sve je manje-više tu, ali nešto je ipak izgubljeno. 'Mala astronomija', podlistak AM, koja je već bila najavljena moraće da pričeka. A i prilog o jednom istarskom AD. Pa o Merkuru...

Ali, eto, ipak izgleda da smo udar preživeli i kompjuter i Astronomski magazin pa i ja.

Eppur si muove.

Saša Zorkić

(januar 2003.)

vrh


[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride ]