Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Relaksacije
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
fenomeni
Najpametnija devojčica na svetu
izabrala svoje buduće zanimanje
 
     
Kliknite na Lisu
lisa.gif (8580 bytes)

Pre ili kasnije dođe vreme da čovek izabere svoje buduće zanimanje. Istina, u većini slučajeva izbor nije velik, ili nije nikakav, pa neko postane pekar ili pravnik ne zato što mu je to zapisano u genima već zbog sticanja raznih okolnosti. Tako je jedan moj prijatelj posle gimnazije hteo da se upiše na umetničku akademiju jer je želeo da bude slikar, ali su mu roditelji rekli da se mane gluposti i da završi pravni fakultet jer od „slikanja nema hleba“. Tako je on izabrao prava.

Ali ima i onih sa suprotnim problemom, onih koje interesuje sve i u svemu su uspešni, samo što kad porastu ne mogu baš svime da se bave. Drugim rečima, ipak treba da izaberu svoje primarno zanimanje.

Pred takvim problemom našla se Lisa Simpson, najpametnija devojčica na svetu, ako mene pitate. Razmišljala je, razmišljala da li da postane paleontolog, geolog ili nešto treće jer je njoj sve zanimljivo i važno. Pola epizode otišlo je samo na te njene dileme i trileme, ali onda je konačno ona donela odluku, a mi bismo rekli i najlogičniju: da se posveti astronomiji. Pa naravno. A šta drugo?

Tako će Lisa Simpson, prema jednoj od najnovijih epizoda, kad poraste, postati astronom, tj. astronomkinja kako se kod nas sada kaže. Čestitamo na mudrom izboru.

Aleksandar Zorkić

P.S.

Inače, onaj moj prijatelj, koga sam pomenuo na početku, završio je prava sa visokim prosekom, i zatim počeo ozbiljno da se bavi slikanjem. Danas živo u Budimpešti gde uživa glas cenjenog i vrlo traženog umetnika.
 

Činjenice o Lisi Simpson

Lisa je stara osam godina (neka vas ne zbunjuje to što tih osam godina ima i danas iako ju je svet prvi put video 1984. u epizodi „Lisa's First Word“. To je zato što likovi u crtanim filmovima ne stare, sem izuzetno.) Njen otac, Homer, želeo je da se ona zove Bartxena, ali se to ime nije svidelo Lisinoj mami. Nije sasvim jasno kog datuma je Lisa rođena, 9. maja ili 28. septermbra.

Lisin IQ je 159 i ona je član Mense. Kao mala, tj. kao još manja, pravila je velike zamkove od Lego kocaka. Njena zvanično najviša ocena u školi je A+++ (ili po našem sistemu ocenjivanju 5 sa tri zvezdice). Jednom kada zbog štrajka učitelja nije mogla da ide u školu patila je zbog školske apstinencije.

Inače svira na bariton saksofonu, ali dobra je i na bas gitari, harmonici i klaviru.

Zna italijanski i švedski tečno i malo francuskog i nemačkog jezika. Razume kineski i španski.

Nije poznata kao sportiskinja mada dobro igra fudbal (kao golman) i odlična je gimnastičarka (jer joj je glava velika i dobro služi kao balans)

Inače je vegeterijanac (tj. vegeterijanka).

Jednog dana, 2030. postaće prva žena predsednik SAD.

Interesantno je međutim što je njenog brata, Barta, koji joj je sušta suprotnost u svemu, a ne nju, časopis Time proglasio za jednog od 100 najuticajnijih ličnosti dvadesetog veka.

Na kraju evo i Lisine e-mail adrese: smartgirl63_\@yahoo.com (uprkos činjenici da beksleš (kosa crta) ne može da bude deo e-mail adrese).

(Podaci iz Wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Simpson)
 

(24.06.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM SCG

 

Intervju sa vanzemaljcem

Smešna strana astrofizike

Nebeska vaga

Godina

Slagalica

Kada se Sunce nađe između Meseca i Zemlje