AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Kalkulator vremena
na planetama
Koliko ste teški na drugom mestu

Koliko ste teški?
Na drugim nebeskim telima godina traje
neki drugi broj dana

Sadržaj AM

fenomeni

Termodinamika pakla
Marko
Stalevski

smarko@beotel.yu
Na ovo dole sam slučajno nabasao, pa reko, možda će to još nekog interesovati.

Na Univerzitetu u Vašingtonu profesor je na ispitu dao i neobično dodatno pitanje. Odgovor jednog studenta je bio toliko maštovit, da  profesor nije odoleo iskušenju da ga prosledi svojim kolegama i  prijateljima.

Bonus pitanje: Da li je pakao egzoterman (odaje toplotu), ili je  endoterman (upija toplotu)?

Većina studenata odgovorila je na pitanje pozivajući se na Bojlov zakon (gas se prilikom širenja hladi, a zagreva se ako mu se zapremina  smanjuje) ili slično. 

Jedan student je napisao sledeće:

Prvo, treba da znamo kako se masa pakla menja sa vremenom. Dakle, treba nam stopa rasta broja duša koje u pakao ulaze i onih koje iz njega izlaze. Smatram da možemo sa sigurnošću pretpostaviti da duša koja jednom uđe u pakao, više iz njega ne izlazi. Prema tome - ni jedna duša ne izlazi. 

Što se tiče broja duša koje ulaze u pakao, neke religije tvrde da ako niste pripadnik njihove religije, onda ćete ići u pakao. Pošto postoji  vise od jedne ovakve religije i ljudi ne mogu biti pristalice više od  jedne religije, možemo pretpostaviti da neke duše idu u pakao.  

Obzirom na procentualno stanje broja rođenih i umrlih, možemo očekivati eksponencijalni priraštaj broja duša koje odlaze u pakao.

Sada obratimo pažnju na promenu zapremine pakla jer, prema Bojlovom zakonu, da bi temperatura i pritisak u paklu ostali konstantni, zapremina pakla mora da se poveća proporcionalno broju dodatih duša. 

Ovo nam daje dve mogućnosti:

1. Ako pakao ekspandira sa manjom stopom rasta od stope porasta broja pridošlih duša, onda će temperatura i pritisak rasti, dok ne dođe do  eksplozije pakla. 

2. Ako se se pakao širi brže nego što raste broj duša u njemu, onda će pritisak i temperatura opadati dok se pakao ne zaledi.  

Pa, koja je mogućnost ispravna? 

Ako prihvatimo postulat koji mi je dala koleginica iz grupe - Tereza, i to još dok sam bio brucoš, i koji glasi: "... pre će osvanuti hladan  dan u paklu nego što ću ja spavati sa tobom" i ako pri tom uzmemo u  obzir nesumnjivu činjenicu da ja još nisam imao seksualni odnos sa njom, dolazimo do zaključka da mogućnost broj 2 ne može biti tačna, čime dokazujem da je pakao egzoterman i da se neće zalediti. 

Student je ocenjen jedinom odličnom ocenom u tom roku.

(jul 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  | Efemeride 2002 |

vrh