am@astronomija.co.yu

 

 Zanimljivosti
 
NSPoint
 

Sadržaj AM

 
zanimljivosti
IGRANJE LASEROM
– TERORISTIČKI AKT ZA 25 GODIŠNJI ZATVOR
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.yu

Newark (New York, USA)

Prije nekoliko dana savezni je sud u amerčkom gradu Newarku osudio bračni par Davida i Allison Banach na plaćanje kazne od 100.000$ zbog ugrožavanja sigurnog odvijanja zračnog prometa!?

Bračni par Banach koji živi nedaleko aerodroma kraj gradića Teterboro nekoliko se je noći zaredom «igrao» na noćnom nebu legalno kupljenim «zelenim» laserom, snažnijom varijantom dječjih «crvenih» lasera. Pri tom su «igranju» supružnici «gađali» zrakoplove i helikoptere pri slijetanju u zračnu luku Teterboro, zbog čega su piloti bili zaslijepljeni a elektronika za navođenje zrakoplova pri slijetanju ometena parazitskim svijetlosnim signalima, što je doprinjelo da je u posljednjem incidentu «pogođeni» zrakoplov, Cessna Citation, sa dva (zaslijepljena) pilota i šestero putnika, morao potražiti alternativni aerodrom za sigurno slijetanje!

Ubrzo su agenti FBI-ja krenuli u noćnu helikoptersku potragu, ali su i sami bili «pogođeni» ručnim laserom Banachovih, njihov je pilot bio zaslijepljen i morali su otići.
Međutim, ubrzo potom njihovi «zemaljski» kolege upali su u kuću Banachovih, zaplijenili laser i supružnike odveli u zatvor.

Laseri izvan diskoteke

Njihova odvjetnica, Gina Mendola-Longarzo, uspjela ih je odande izvući «samo» sa kaznom od 100.000$, jer je uvjerila suca kako se nije radilo o terorističkom aktu sa ciljem rušenja zrakoplova, već kako su supružnici jedan drugome pokazivali – zvijezde i sazviježđa na nebu!

Slični su incidenti zabilježeni i okolo lokacija drugih aerodroma u SAD-u (Colorado Springs, Cleveland, Washington, Houston..). FBI ima saznanja o planiranim terorističkim aktivnostima sa ručnim laserima u cilju zasljepljivanja pilota i njihova rušenja prilikom najosjetljivije faze leta – slijetanja!

Laseri u diskoteci

Američko savezno zakonodavstvo za takova djelovanja predviđa kaznu zatvora od 25 i više godina, te plaćanje preko 500.000$ novčane kazne!

Zanimljivo je kako i mi imamo iskustva sa laserima, svojevremeno je u okolici Pule, na jednom disco-klubu bio montiran laser, ubrzo je na zahtjev vojne komande skinut, jer je svojim svjetlom ugrožavao avionski promet i slijetanje vojnih i civilnih aviona na Pulsku zračnu luku.

Astronomi i biolozi su također pobornici zabrane korišćenja lasera zbog nemogućnosti istraživanja neba, i negativnog utjecaja na život mnogobrojnih životinja, naročito populacija ptica, koje laseri potpuno osljepljuju i onemogućavaju let. Sličan učinak imaju i neprofesionalno, katastrofalno i bezobzirno preosvijetljene crkve i zvonici, čiji reflektori svijetle – u nebo?!

Noću, laseri uništavaju noćni krajobraz, zbog njihove smetnje ljudi nemogu uživati u ljepotama zvjezdanog neba, a o koliko se jakim svjetlosnim izvorima radi možda najbolje govori podatak kako se u Kanfanaru može vidjeti laserske zrake sa lasera jedne diskoteke na Krku, kraj Omišlja, a sa primjerice Rt-a Kamenjak inače tamno južno nebo bez svjetlosnog zagađenja, teško devastira laser montiran na jednoj diskoteci na Malom Lošinju, udaljen nekoliko desetaka kilometara!

15.01.2005.

vrh