am@astronomija.co.yu

 

 

Zanimljivosti

Mars

 

 

 

Sadržaj AM

 

 

zanimljiva fotografija
MARS 3D ili 2D => 3D

 

Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Na veliko zadovoljstvo Mars fanova, dva Nasina rovera su do sada poslala hiljade 3D slika koje, kada se gledaju na određeni način ili uz pomoć crveno-plavih naočara, stvaraju utisak kao da se nalazite na površini ove planete. Stereo kamere na Spiritu i Oportunitiu imaju presudnu ulogu u orijentaciji i navigaciji ovih robota. Bez 3D slika bilo bi nemoguće odrediti razdaljinu od rovera do nekog kamena i kratera ili rastojanje između samih objekata na površini Marsa.

Prava poplava podataka svakoga dana nam stiže sa crvene planete (stotine megabita) i naučnici širom sveta se trude da što više obrađenih fotografija dostave javnosti. Pod obrađenim fotografijama se podrazumeva sklapanje sirovih fotki u panoramski mozaik, pravljenje 3D slika i slika u boji. Sve obrađene 3D fotografije nalaze se na ovoj adresi:

http://marsrovers.jpl.nasa.gov/gallery/3d/  

Da bi uživali u ovim 3D slikama potrebne su vam specijalne crveno-plave naočari. One ne koštaju više od 2 $, međutim kod nas ih je teško naći te predstavljaju pravi luksuz.

Srećom postoji još jedan način da se prevari mozak, odnosno da se obična 2D slika vidi u tri dimenzije bez tehničkih pomagala. Sve što vam je potrebno su oči (i to oba oka – levo i desno) i malo strpljenja. Astronomski magazin EKSKLUZIVNO objavljuje ove 3D slike i koliko nam je poznato pre nas to niko nije učinio.

Kako gledati

Potrebno je da vam oči budu u ravni sa monitorom i na rastojanju od minimum 30 cm. Sada se opustite, udahnite duboko i dobro se zagledajte u sliku. Opustite pogled i lagano ukrstite oči. U ovom trenutku će se javiti treća, zamućena, slika. Da bi je izoštrili pomerajte fokus napred – nazad dok ne dobijete oštru sliku u tri dimenzije.

Za vežbu izoštravanja koristite ovu Spiritovu sliku. Kada ukrstite oči pojaviće se još dva bela kruga. Pomerajte fokus dok se ta dva nova ne spoje u jedan oštar krug u samom centru slike.

 

Veća fotografija  
 

Kamenje vulkanskog porekla i pesak nanet vetrom vidljiv je na ovoj slici načinjenoj 51 sola oko 14 h. Na svom putu ka jednom velikom krateru (prečnika 200 metara) Spirit zastaje, slika i istražuje okolinu.
Slika 1. - Spirit u džinovskom Gusev krateru Veća fotografija  

 
Iako sačinjen od kamena, Kapetan je zlata vredan. On u sebi nosi zapise o burnoj prošlosti Marsa i dokaze da je pre mnogo milijardi godina voda tekla crvenom planetom. A kako sada stvari stoje još mnogo godina kamen Kapetan će nositi ožiljak koji mu je napravila Oportuniti sa svojim instrumentima. Žao nam je Kapetana, ali vredelo je.

 

Slika2. Oportuniti i Kapetan
Veća fotografija
 
 

Za Spirita, koji je nešto manji od Fiće, ovakvo kamenje razbacano po Gusevu ne predstavlja nikakav problem. Obratite pažnju na brdašca i doline ka horizontu koja su jasno vidljiva u 3D.
Slika3. Kamenje u Gusevu
Veća fotografija
 
 

Oportuniti se svog 36-tog radnog sola popela na sam rub kratera u koji je sletela/pala i bacila pogled na jednoličan predeo Meridiani planuma. Kad tamo, na oko 440 metara, leži nešto što liči na džinovskog puža. A kako na Marsu tako nešto ne postoji drugo što je naučnicima palo na pamet je da se radi o padobranu i zaštitnom oklopu koji su bezbedno rovera spustili na površinu. I bili su u pravu. Utisak koji pruža pogled sa ruba malog kratera je fenomenalan.
Slika4. Pogled iz kratera
Veća fotografija
 
 
Roveri nisu na Mars poslati da, kako bi se do sada zaključilo, turistički razgledaju i fotografišu okolinu već i da obavljaju teške fizičke poslove. Jednim točkom napraviti rupu na crvenoj planeti nije ni malo lak posao. Spiritu je trebalo nekoliko sati i kao plod tog rada imamo priliku da zavirimo tik ispod površine Marsa. Oni koji su mislili da će odjednom da šikne voda i da male ribice iskoče na tlo - pogrešili su. Potrudite se da vidite ovu sliku u 3D, itekako vredi.

 

Slika5. U potrazi za vodom
Veća fotografija
 

 
Da bi videli 3D efekat na ovoj slici moraćete dobro da se potrudite. Kamen u donjem delu bi trebali relativno brzo da uočite u tri dimenzije. Međutim, gornji deo je težak jer su objekti veoma udaljeni a rezolucija na ovoj slici je velika. Brdo u pozadini pripada kompleksu brda nazvanom Kolumbija po nastradalom spejs šatlu i njegovoj posadi. Utisak koji stvara 3D na ovoj fotografiji je zapanjujući. Od kamena u prvom planu pa sve do podnožja brda (koje je udaljeno oko 3 km) prostiru se brežuljci i male doline. Mnoga udubljenja nastala su udarom asteroida ili kometa. Za nekoliko meseci Spirit će krenuti na epsko putovanje put podnožja ovog brda. Kakve ga sve prepreke čekaju videćete ako uspete da pogledate ovu sliku u tri dimenzije.
Slika6.
Veća fotografija

Saveti

Bilo bi dobro, ako je to moguće, da slike ne gledate iz Internet eksplorera već iz nekog programa koji prikazuje slike na celom ekranu (npr ACDSEE i sl.). Okviri će vam otežavati posmatranje.

Pazite da na ekranu monitora nemate odsjaj od sijalice, dnevnog svetla ili slične stvari.

I za kraj najvažnije. Ako ne možete da vidite 3D ne gubite nadu. Sve je u vežbanju. Odmarajte oči pa pokušajte opet. I opet. I opet..

(mart 2004.)

vrh