Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Zanimljivosti
 

Sadržaj AM

 
kosmonautika
Svemirske prevare za lakovjerne
 
Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 
 Kliknite na ilustraciju  
Odbačena kopča biobarijere robot ruke MPLa u očima "stručnjaka" lako može postati dnevna tema u medijima kao dokaz postojanja crva na Marsu

Živjeti u informacijskom dobu znači morati se izboriti za kvalitetnu informaciju, jer o njoj ovise mnoge čovjekove djelatnosti. Od financijskih poslova, preko zdravstva do javnog mišljenja. Znanost se nekako drži po strani, no što kada nedostaje dnevno-političkih tema pa poluinformacija neukih novinara stigne do naslovnica. Tada obično dobijemo dio teksta otrgnutog iz konteksta ili u drugom slučaju ilustraciju koju "stručno" obrađuju diletanti i plasiraju javnosti kao senzacionalno otkriće. Posljednjih dana na nekim Hrvatskim web portalima osvaule su slike "kostura lubanje" otkrivenih na Marsu ili nage djevojke koja se spušta Marsovskim padinama skrivajući se iza stijenja od pogleda kamera Zemaljskih istraživačkih letjelica.

Citirani "stručnjaci" i novinari gladni senzacija tada objavljuju svoje priče pritom zaboravljajući na sitne detalje, poput pozicije i dimenzija takvih događanja i kreatura.
Donosimo sliku "crva na Marsu" koja će prije ili poslje (ovih dana) osvanuti negdje u medijima kao dokaz da na Marsu, pored živih i mrtvih ljudskih kreatura, postoje i – crvi!
"Pored jedne od triju noga stajnog trapa Mars Polar Lendera uočen je neosporni dokaz kako na Marsu ima života. Fotografija prikazuje malog crva koji nalikuje Zemaljskim crvima ili školjkama".

I zaista, ukoliko se ne zna cijela pozadina priče, zaokruženi detalj pokazuje Marsovog crva. No riječ je zapravo o odbačenom segmentu sa same letjelice koji je služio za pridržavanje biobarijere kojom je robot ruka za uzimanje uzoraka Marsova tla bila dodatno biološki zaštićena kako ne bi kontaminirala tlo crvene planete bakterijama s Zemlje.

Članak ćemo zaokružiti manje senzacionalističkom informacijom no ne manje vrijednom. Uzorci Marsova tla svojeglavo, (nanovo, po drugi put) "odbijaju" biti prosijani kroz vibracijske rešetke vratiju komore sustava TEGA.

Ne uspiju li znanstvenici riješiti nastali problem može se dogoditi kako pola milijarde dolara vrijedna letjelica opremljena specijalnom laboratorijom za analizu uzoraka Marsova tla u cilju dokazivanja postojanja nekadašnjeg ili sadašnjeg života na Marsu ne odradi svoj posao!

(23.06.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

Zemaljske gluposti sa Marsa