am@astronomija.co.yu

 

 

 
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

projekti
Kosmos na Internetu

 

Na inicijativu Nase i američke Nacionalne naučne fondacije Univerzitet u Maseusetsu je pre nekoliko godine započeo detaljno digitalno snimanje celog neba u visokoj rezoluciji. Projekat je sada gotov i u bazi podataka našlo se više od 4 miliona snimaka na kojima se nalazi oko 500 miliona zvezda i ostalih nebeskih tela.

Snimci su načinjeni pomoću dva teleskopa od kojih se jedan nalazi u Arizoni a drugi u Čileu. U pitanju svu dva identična teleskopa od 1,3 metra, a nebeski objekti su snimani u infracrvenom delu spektra kako bi se obezbedilo dublji prodor u kosmos pošto infracrveni zraci prolaze kroz oblake gasa i pršine.

M64 M104
Atlas Image obtained as part of the Two Micron All Sky Survey (2MASS), a joint project of the University of Massachusetts and the Infrared Processing and Analysis Center/California Institute of Technology, funded by the National Aeronautics and Space Administration and the National Science Foundation.

Ono što je važno napomenuti jeste da su fotografije putem Interneta na raspolaganju ne samo naučnicima već svim ljubiteljima nebeskih objekata.

Više:
http://www.ipac.caltech.edu/2mass/
http://pegasus.astro.umass.edu/

(april 2003.)

vrh