AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Softver
 

 

Sadržaj AM

          

 

 

igre iz svemira

Homeworld:  Cataclysm

Homeworld je bila jedna od najboljih Real Time strateskih igara do sada, a njen nastavak ne samo da je dostojan svog prethodnika nego i pretenduje da ga zameni kao najbolja igra u svom zanru. Kao sto i dolikuje kvalitetnim nastavcima, HW: Cataclysm je doneo mnogo novina, ispravio neke stare propuste i zadrzao duh i atmosferu originala.

Jedan od problema u prvoj HW igri bilo je komandovanje, stari interfejs, iako odlican, nije dozvoljavao veliku brzinu izdavanja naredbi razlicitim grupama. Sada je to reseno time sto je igracu data opcija da komanduje i iz Sensor View-a (3D mape prostora) sto omogucava mnogo kompleksnije taktike prilikom napada ili odbrane. A kompleksne taktike ce vam itekako biti potrebne da bi ste presli ovu tesku igru. Ipak, cak i za pocetnike igra nije strasna jer je sada moguce odrediti nivo tezine (i to u pet stepena) tako da ce Very Easy mod omoguciti i manje strpljivim i manje iskusnim igracima da zavrse igru. Very Hard nivo tezine ce, vice versa, pomuciti i hard core takticare, dok ce Normal tezina obezbediti odlican odnos tezine i uzbudljivosti. Easy i Hard su prelazi izmedju Normala i Very Easy/Hard tezina.

Novine su brojne. Iako se skoro svi stari brodovi javljaju u igri oni su obicno pod kontrolom kompjutera (dakle ili su NPC saveznici ili neprijatelji) a igraceva flota se sastoji od potpuno novih brodova koji su zanimljiviji, lepsi a i, bome, dosta mocniji od brodova iz prvog dela. Novi Destroyeri sada pored Ion i obicnih topova imaju i rakete koje ce neprijateljske fightere za nekoliko sekundi pretvoriti u svemirski krs, a najmocniji brod, Dreadnought podseca na Zvezdu Smrti po svojoj moci. Skoro svi novi brodovi imaju specijalne mogucnosti koje se, uglavnom, prethodno moraju istraziti u posebnim Research modulima koji su zamenili stari Research Ship. Ono sto je ostalo iz prvog dela jesu klase brodova (Fighter/Frigate/Capital Ship) i njihove prednosti i mane. I dalje je moguce srediti masivni, spori brod napadima od nekoliko desetina malih, pokretljivih fighter-a. Ali, takodje, moguce je osloniti se i na ogromne brodove koji su uz pojedine brodove za pratnju (kao sto su multi-beam frigate) prakticno neunistivi. Stvar ukusa i licne taktike. Ipak, ne pomisljajte na gradjenje ogromne flote koja je u stanju da unisti citavu planetu, u Homeworld Cataclysm-u, vi ste samo svemirski rudari koji se silom prilika bore, tako da ce te, za razliku od prvog dela, biti ograniceni u broju jedinica. Svaki brod ima SU (Support Units) vrednost a vasa SU kolicina je ogranicena. Na srecu, kako napredujete u igri dobicete priliku da prosirujete svoj SU kapacitet, a resursi uglavnom nece predstavljati problem. Ipak, u vecini slucajeva cete biti brojno nadjacani, ali to ne znaci da cete biti slabiji. Napredne tehnologije i dobra taktika ce vas dovesti u situaciju da ogromne flote sredjujete sa nekoliko dobro isskombinovanih odreda. Sada je jedinicama dodato i iskustvo pa ce iskusniji brodovi povesti ostale u bitku, cak i bez vase kontrole (naravno, samo u samoodbrani, niko se nece udaljiti od glavnog broda da zapocne napad bez vase naredbe).

Prica je odlicna a dosta toga je “pozajmljeno” iz Star Trek sveta. Beast, na primer, je prakticno duplikat Borgova, ali to ne smeta igri da stvori odlicnu atmosferu prilikom igranja. Grafika je poboljsana i zaista deluje fantasticno. Skriptovane sekvence su cesce nego pre i odlicno pricaju pricu, dopunujuci crno-bele animacije u stilu prvog dela. Zvuk i muzika su isto odlicni, muzicke teme su i dalje neobicne i stvaraju odlican osecaj ogromnog, praznog prostora.

Homeworld Cataclysm je odlican nastavak odlicne igre. Ovo je jedna od najboljih strategija i najboljih igara uopste. Svako ko zeli da proba kako je to biti zapovednik flote koja se bori za “visu stvar” treba da proba ovu igru. Cela borba protiv zlog Beast-a kao simbola jednoumlja, a i konacna fantasticna pobeda (ako predjete igru), donekle podseca na izvesne dogadjaje koji su se odigrali 5. Oktobra 2000....

Ivan Zorkic

vrh