AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Softver

 

 

Sadržaj AM

 

 

softver

Mali osvrt na programe namjenjene Mjesecu

Behaudin Karić
E-mail:
behaudin@yahoo.com

Calenda - Slika 1

 Slika 1 (veca slika 26 Kb)

I pored svih lijepih objekata na nebu, prije ili kasnije, jedna od sigurnih destinacija sviju onih koji posjeduju neko optičko pomagalo je naš pratioc Mjesec. Ponekad (da ne pretjeram često) je njegovo prisustvo frustrirajuće, jer nam svojim blještavilom ometa traženje omiljenih M-ova ili lov na neku novopridošlu kometu. Ali kao jedan od najkrupnijih pratioca u našem sistemu, lišen atmosfere i potpuno je ogoljen lako dostupan znatiželjnom oku. Već i skromniji instrumenti pružaju preljepe pejzaže koji nam se otkrivaju. Prateci kontrastnu liniju terminatora vidimo planinske lance ciji vrhovi svjetle iz tame, pukotine, platoe, zaravni, brda, kratere … mnoštvo toga za pogledati. Manje više svi planetarijum programi nam nude osnovne informacije o Mjesečevoj fazi, položaju i neke osnovne parametre. Ipak naglasak nije stavljen toliko na ono što nas zapravo može zanimati kod osmatranja Mjeseca, tj. ono «šta se to upravo sada na njemu vidi». Zato pronalazimo programčiće koji su napravljeni upravo kao pomoć za dobijanja više informacija o našem prašnjavom susjedu.

Calenda - Slika 2

Slika 2 (umanjena)

Jedan od jako zgodnih je LunarPhase V2.62 (http://www.nightskyobserver.com/) sa mnoštvom informacija koje nudi. Od takvih programa poznajem jos LunaView 2000  (http://www.idt.com.au/ssm/lunaview.zip  Winxx 3.1 MB) , Moonman (ftp://ftp.iif.hu/.ftp1/ftp.simtel.net/pub/simtelnet/msdos/astronmy/moon.zip  DOS 50 KB) Moon Calculator  V5.2  (http://www.ummah.org.uk/ildl/mooncalc.html). 

Ali kao pravu pomoc koju dobijamo za osmatranje je Calenda. Jedan mali zgodni programcic koji nam iscrtava liniju terminatora na Mjesecu i krupnije zanimljivije objekte koji se mogu na njoj uociti. Program se moze preuzeti sa: http://cafe.rapidus.net/algauthi/calefull.zip  za Windows 95 i vise verzije; 1.8 MB.

Calenda - Slika 3

Slika 3 - veća slika 107 Kb

Korisnicki interfejs je napisan na francuskom ali to i nije zapravo nikakva prepreka jer je tako sve intuitivno. Program otvara prvi prozor (sl.1) u kojem je tekuci mjesec i datum, kliknuvsi na izabrani dan dobijamo drugi prozor (sl.002) u kojem je karta. U desnom uglu je prikaz svih dobro vidljivih  objekata i njihove koordinate  (crvena strelica pokazuje tacno mjesto objekta). Sada kada smo uspjesno detektovali krupniji objekt idemo na detalje uz pomoc dva jako dobra sajta koji imaju izuzetno precizne karte (http://www.fortunecity.com/greenfield/crawdad/717/
moon_1.htm
ciji je i izvor ove preljepe karte Clavius kratera (moje omiljene destinacije)  (sl.003).)

Drugi sajt je: http://www.lpi.usra.edu/research/lunar_orbiter/  i tu je Mjesec fotografski «pokriven».  

Vedro nebo,
Zenica
[04.02.2002.]

 

vrh