AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Software

StarCalc

Sta kaze autor

Alexander Zavalishin odgavra na nekoliko pitanja o svom programu


Softver

 

Sadržaj AM

          

 

softver

StarCalc 5.6

Behaudin Karić
E-mail:
behaudin@yahoo.com

Izbor softvera za crtanje pozicija nebeskih objekata je jedna od logicnih razvojnih etapa svakog naprednijeg astronoma amatera, a da o profesionalnom bavljenju i ne govorimo. I sada dolazi kljucno pitanje KOJI? Naravno, niz faktora je taj koji  direktno uticu na krajnji cilj. Jedana od osnovnih smjernica je i ta sta od astronomskih instrumenata posjedujemo, koja je gornja magnituta koju mozemo tim instrumentom dosegnuti, koju vrstu objekata zelimo posmatrati i naravno sa kakvim budzetom raspolazemo. Oni koji ne zele novce trositi potrazit ce na piratskom trzistu nesto od tog softvera sa velikom vjerovatnocom da nece naci ista upotrebljivo, jer u sustini ne trazi se u tolikoj mjeri takva vrsta programa. 

Cak i oni koji raspolazu kreditnim katicama i voljni su platiti, nekada nisu u stanju da izvrse porudzbine jer se prodaja ogranicena samo na pojedine kontinente ili pojedine zemlje, u koje po pravilu ne spadaju nase brdovite balkanske zemlje. Inace,  raspon cijena je od 10 do 300 $ po softverskom paketu (program + dodatni katalozi na CD-u). Okrecemo se «free» softverima kojih ima nekoliko i koji u sustini i u mnogome mozda prevazilaze i mnogo zvucnije softverske kuce. Entuzijazam autora i njihova plemenitost da to pruze besplatno je nagradjena stvarnim uzitkom rada s takvim programima. Medjutim, ponekad na tom zvjezdanom nebu pojavi se i poneki proizvod koji nas iznova iznenadi  nekim svojim zgodnim rjesenjem ili jednostavnoscu svoje upotrebe. Jedan od takvih je i  StarCalc 5.6  (http://www.relex.ru/~zalex/main.htm).

izgled neba sa SAO katalogom

izgled neba sa Tycho 2 katalogom

Jednostavan, funkcionalan, neopterecen pojedinostima koje bi ga ucinile samo komplikovanijim, intuitivan - logican i brz - dosta brz. Radi dobro (cita - brzo) i na starim 486-icama, na jacim masinama jos bolje. Osnovna verzija ili *.exe  programa (sc56en.zip  676K) dolazi sa dodatcima: "Horizon", "Horizontal coordinategrid", "Equatorial coordinate grid", "Constellation boundaries", "Constellation lines", "Constellation names", "Star proper names", "Bright Star Catalog", "Deep-sky objects", "Sun", "Moon" and   "Planets". Mozete skinuti jos interfejs za Tycho 2 katalog i katalog,  interfejs za GSC katalog, solarne i lunarne eklipse, inerfejs i SAO katalog, interfejs i  NGC 2000, i naravno korekcije za nove pozicije asterioda i kometa, gdje odabirom jednog ili vise trazenih objekata dobijamo njegov prikaz na karti:

Desni klik na misu je prilicno upotrebljiv a izmedju ostalog nasao sam Find po Tycho katalogu koji nisam nasao u nekim drugim programima sa kojima se sluzim.

Sve ostalo se nalazi u tri padajuca menija:  View,  Services, Parameters

 

Autor: Alexander E. Zavalishin   zalex@relex.ru 

Ja licno od free programa koristim: Sky Charts (ili Cartes du Ciel) i HNS. Sve su to jako dobri programi, AM je pisao i o Sky Charts/Cartes du Ciel (obilje dobrih kataloga, sve besplatno) i o HNS. StarCalc 5.6 po meni ipak zauzima mjesto ispod gore navedenih ali on ima i nekih lijepih i interesantnih rjesenja koji opet ovi nemaju. Cini se da je razvoj ovog  paketa krenuo u pravom smjeru i da bi ga trebalo pratiti a i opaska autora nam mnogo govori:

«I would like to give my warmest thanks to everybody who assisted me in writing this program: DEMIURGE for his creativity and idea, Microsoft® for the operating system, Borland® for the compiler, my friends for sympathy and especially everybody, who sent me e-mails. Without their support the new version of StarCalc would never have been materialised! Please accept my apologies for any possible errors or mistakes».

A specijalno za AM evo i odgovora autora na nekoliko mojih pitanja: =>>

[septembar 2001]

vrh