Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Softver
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
softver
WIKISKY
http://wikisky.org/  

Vaši komentari

Članak preuizet iz Astronomije br. 25

Wikisky se morao dogoditi pre ili kasnije. To je bilo neminovno. Wikisky je pogled na nebo iz vašeg brauzera, sa lokacije na Zemlji koju poželite. Ja sam poželeo da vidim nebo iz Leskovca, pa zatim iz Kovilja i Sombora i nije bilo problema. Za sekundu program me je obavestio da se Kovilj nalazi u Vojvodini, a usput se sam prebacio na srpski jezik. Moram priznati da još nisam otkrio kada program menja jezik svojih menija, jer kada je jednom zapamtio srpski držao ga se i kad sam izabrao Tokio. Ali zato jezik možete birati i ručno, iz padajućeg menija, pa sam se i ja tako vratio na maternji jezik Interneta, na engleski. Dakle to lepo radi i program je jedino kod države omanuo, onako, malo, jer je Serbia and Montenegro prošlost. Ali nema veze, koordinate mesta su važne, a sa njih dobijate pogled na, pazite sad: 500 miliona zvezda i ostalog. Pola milijarde! Naravno, ne vidite ih sve odjednom. Sitniji objekti se pojavljuju kada zumirate neko područje, kao i u ostalim astronomskim programima. Najbleđi objekti koje program vidi tinjaju na 19 m! Dakle, ako nemate svoju opservatoriju na nekoj visokoj planini i teleskop čiji se prečnik meri metrima, a imate dobru vezu s Internetom, razmislite o Wikisky.

 Kliknite na snimak  
wikisky1.jpg (212282 bytes)

Pretražujući Wikisky nakon zadavanja pretrage za M51 dobija se slika gore, na slici dole levo se vidi jedan od ekrana sa Plejadama posmatranim iz Kovilja

Objekte možete naći po njihovim oznakama iz ogromnog broja kataloga. Recimo interesuje vas zvezda TYC 4932- 412-1. Ukucate tu oznaku u polje „Find Object“ i program je pronađe. Ili recimo ukucate Sirius, ako hoćete nešto bliže. Ja sam tražio 19 Tau i tako došao do divne Plejade Tajgete. Mogao sam da kucam i „Tyugeta“ ili HD 23338 ili USNO-A2 1125-01250831 itd. i opet bih je našao. Jedan precizan klik na Tajgetu me je odveo na posebnu stranicu gde sam video pet lepih snimaka Plejada i dvadesetak odabranih članaka. Sa desne strane su izlistani podaci o zvezdi i podaci o njenim kataloškim oznakama u bezbroj kataloga. Divno.

Postoji i foto galerija, za sad ne preterano bogata, ali fotografije su krasne, velike i neodoljive. A na raspolaganju su vam i digitalizovani snimci Naučnog instituta za svemirski teleskop (Space Telescope Science Institute) ili Evropske južne opservatorije (European South Observatory). Kao što možda očekujete možete i sami da ubacite neku svoju astrofotografiju. Možete takođe da upišete i svoje impresije snimcima ili osmatračke zapise. Naravno, tu je i forum.

 
 Kliknite na snimak  
wikisky2.jpg (171921 bytes)

Ima još. Nebo možete posmatrati i kroz infracrveni teleskop IRAS, što će vam biti interesantno ako ste već dobro zagazili u svet astronomije. Što se estetike tiče (i nauke, naravno) izuzetno je atraktivna opcija Sloan Digital Sky Survey, a to je jedan od najambicioznijih astronomskih programa pretraživanja neba. Kada izaberete tu opciju pred vama pukne veličanstven pogled na daleke galaksije, kvazare i ostala čudesa kosmosa. Treba reći da taj projekat snimanja neba nije završen, a nije ni predviđeno da obuhvati celo zemaljsko nebo pa nećete uspeti da vidite baš svaki kutak svemiru.

 Ima još nešto što ne možete da pronađete s ovim programom: Sunčev sistem. Za sada program gleda samo izvan njega.

 Sve u svemu, ako ne kuburite s Internetom, a želite da vidite čega sve ima u Sunčevom susedstvu Wikisky je pravi program za to.

Aleksandar Zorkić

(26.08.2007.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se

GoogleSky