am@astronomija.co.yu

 

 

Sunce
Mesec
 

 

 

Sadraj AM

 

 

Pomraenje Sunca 31.05.2003.
- izvetaj sa Zaviana (AD 'Beskraj')
 

 Pomraenje Sunca 31.5.2003. >
 Izvetaji >

 
Boris tromar 
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Obino nemamo sree sa unaprijed planiranim izletima i promatranjima, ali kad se poklopi, e to treba doivjeti. Iako smo na poetku izlet na Zavian odredili za 1.5., zbog snijega smo ga odgodili za mjesec dana. Ni ne znajui, upravo taj vikend je bila prstenasta pomrina Sunca, vidljiva iz naih krajeva kao parcijalna u samo svitanje.

Budui da se u domu na Zavianu mora sa sobom nositi hrana, Luka i ja smo u etvrtak ili u shopping. Grah i pasta (fusili s gorgonzolom) su bili na repertoaru. U petak smo odluili krenuti u 15:30, to se protegnulo na 16:00. Zapravo smo se u zadnji as odluili za pokret jer smo pratili prognozu koja je stalno govorila o nestabilnom vremenu. Ali tko ne riskira ne profitira.. sreom smo profitirali, a moglo bi se rei kao da smo dobili jack pot na lutriji!

Budui da smo se po putu meusobno pogubili (ili smo s tri auta), ekali smo se u kafiu u Krasnom, gdje smo usput kupili pola njihovog odlinog kravljeg sira (hm, ne u bircu nego tam di rade sir, jel' :) ) da imamo za tamanit u domu. Na Zavian (zapravo najblii vrh je Vujak podno kojeg je dom, ali eto svi to zovu Zavian) smo doli ve nakon zalaska Sunca. Do potpunog mraka je trebalo jo dosta vremena. Pokraj mjesta gjde smo parkirali aute (tzv. parkiralite - livada) je jedan vrh (Zavianska kosa, valjda, nek me netko ispravi ako sam fulao) na koji smo se odluili odmah popeti. Pogled odozgo je velianstven, vidi se Krk, Cres, Rab, fantastino neto...moi ete vidjeti fotografije na mojim stranicama, ali to treba doivjeti jer je ba velianstveno. teta to nebo nije bilo potpuno bistro, kako bi tek onda izgledalo..

Inae, na Zavianu se fino "osjeti" visina od 1600 metara. Malo je tee disati, ne moe ba uzeti zrak punim pluima, a i bre se zapues nakon penjanja.. a budui da su neki od nas poprilino van kondicije, moete si misliti kako je to izgledalo ;)))

Nodobro, da preskocim razne nevane detalje: za observing smo imali Celestron 9.25" SCT na EQ6 montai, 8" Celestron SCT i moj 120mm Konus + dva 15x70 Oberwerka. Dok su se Celestroni slagali i kolimirali (Vid je pomagao Vjeki oko toga), moj refraktor je ciljao Messiere. Nisam zapisivao vidjene objekte, ali svi su bili stari poznati Messieri koji su nam sa tamnog Zavianskog neba pokazali jedno sasvim novo lice. Malo smo imali problema sa odreivanjem tone granine magnitude, no bila je negdje izmeu 6.1 i 6.4, iako se nama inilo puno bolje. Mlijeni put je bljetao ve na poetku promatranja iako je bio jako nisko..a tek da ste ga vidjeli kasnije.. aauh, koliko detalja u naoj galaksiji!!

M81 i M82 su u mom teleskopu bili bolji nego ikad.. crno nebo je omoguavalo nikad prije vijdeni kontrast, pa je M81 izgledao ak bolje od M82, sa sjajnom jezgorm i dobro vidljivim diskom. Gotovo sam mogao zamisliti spiralne krakove okolo.. M51 je u refraktoru takoer pokazala svoje ari. Priznajem da galaksiju tako dobro nisam nikada vidio. Evo, neki znaju kako dotina izgleda sa Japetica u 8" teleskopu.. e pa izgledala je isto tako, samo je nebo bilo jo tamnije!

Kasnije tijekom noi smo teleskope okrenuli na drugu stranu: ljetni Mlijeni put! Moj scope je bez ikakvog problema razlucio M22 do samog centra, a to mi nikada nije uspjelo sa Japetia. Iako su objekti bili nisko, na tom dijelu nije bilo svjetlosnog zagaenja pa su objekti naprosto bljetali. Ve i golim okom se vidjela oita razlika.. recimo, mogli smo vidjeti sve zvijezde u korpionu kojem se inae "rep" teko vidi.

Glavni show nam je priustio Vjekin C9.25 sa UHC filterom. C8 od Vida takoer nije zaostajao, ali bez UHCa nije mogao biti velika konkurencija, iako su u osmici objekti bez fitera bili kao na Japetiu sa dotinim.

A kako je sve to izgledalo.. ehhh..teko je opisati. Trebate jednom sami vidjeti otrinu Veil nebule, onog tamnije dijela. Doslovno se moglo vidjeti kako gledamo postrance u ljusku plina ostatka supernove koja se nekada davno razletila. U M27 su se na veim poveanjima vidjeli detalji koje inae gledamo samo na fotografijama. Npr. oni gui dijelovi plina u svijetlom dijelu maglice i druge nepravilnosti. Za M8 je netko rekao da izgleda bolje nego M42.. uzmite bilo koju dobru fotku M8, maknite boje i eto, upravo je tako izgledalo! A M11.. ijjjjaaaaaaooo.. cijelo vidno polje prepuno zvijezda.. a na jednom dijelu se vidjela tamna prugica gdje ih je manjak, ludnica.

Bila je dobra fora kad je Vjeko rekao Vidu da mu se ini da star test na njegovom teleskopu (nakon kolimiranja) jo uvijek nije dobar.. pa je Vidu bilo udno tako da je morao pogledati kroz okular...i vidio M57 :)))

Maglica je bila, opet kaem, ko sa fotki, kuila se razlika u svjetlini prstena bez problema. Swan nebula je takoer bila puna detalja...

Ah uglavnom, ta da vam priam vie. Svi ti "stari" objekti su izgledali potpuno drugaije.. a pred kraj promatranja smo odluili uslikat par piggyback fotki. Prvo je Luka snimao na Vjekinom SCTu (iji se vlasnik iao odmoriti u auto), a kasnije ja. I Vid je takoer nabacio par fotki na filmu. Ja sam usnimio tri komada, Mlijeni put u Strijelcu i okolici, Labuda i Mlijeni put kod Kasiopeje. Dok sam snimao ovu zadnju fotku ba je kroz to polje prozujao meteor. Uspio je ostaviti trag na filmu, ali teta sto nisam jo malo due eksponirao da se bolje vide maglice i sam Mlijeni put na tom dijelu.

Kasnije smo promatrali i Mars. Prvo sam ga ja naciljao u refraktoru i vidjelo se dosta detalja, polarna kapa i tamni dijelovi na disku. U SCTovima je polarna kapa naprosto bljetala, odlino je izgledalo iako na samom disku nije bilo previe detalja. Vid je probao usnimiti Mars ToUcamom, ali previe je puhalo i treslo se, tako da nije nita snimio.

Ostalo nam je iekivanje izlaska Sunca. Vjekin Ipaq nas je informirao da izlazi tono u 5:10. Petnaestak minuta prije se manja ekipa (Luka, Matija i ja) odluila popeti na oblinji vrh (ve spomenuta Kosa) i od tamo uhvatiti prve zrake Sunca. Odozgo je pogled bio jo bolji nego veer prije.. u oblinjim udolinama je lebdjela magla dok su s druge strane spavali otoci.

Mislim da je Matija prvi ugledao Sunce. U poetku se jedva vidjelo, nisko meu izmaglicom u daljini koja mu je jo vie priguila sjaj. Tanki, njeni srp je provirivao kroz atmosferski mulj, a ubrzo nakon toga je gornji "pic" provirio iznad oblaka i zasjao kao diamond ring na potpunoj pomrini. E ljudi koja je to scena bila.. promatrali smo izlazak Sunca dobrih 10tak minuta (uh, moda i manje, tada sam izgubio osjeaj za vrijeme), potpuno opinjeni prizorom. Ekipa koja je ostala u podnoju na livadi je ostala uskraena za ovaj prizor. Nas trojica smo zakljuili da je ovaj star party bio definitivno najbolji do sada, a pomrina pri izlasku Sunca se moe mjeriti jedino sa totalitetom.

Vea fotografija 24 k
Vea fotografija 24 k

Vrativi se dolje, malo smo promatrali Sunce kroz moj refraktor sa Baader filterom. Budui da je dom bio pun posjetitelja, a mi nismo bili rezervirali mjesta, odluili smo spavati vani. Izvrnuli smo se na livadici u 7 i vie-manje uspjeno odspavali 2 i pol sata. Nakon buenja smo otili u dom koji se ve prilino ispraznio. Tu nam je Vid napravio kajganu, a dokrajili smo on polovicu sira iz Krasnog.

E sad ete me ispriati ako fulam redoslijed tog dana, ali to je radio umor + dojmovi sa star partya. Mislim da smo odmah nakon doruka krenuli posjetiti botaniki vrt, u dolini s druge strane Zavizanske kose. Kako je predivna priroda tamo.. skroz drugaija od bilo ega do sada to sam vidio. Meni je ovo bilo prvi puta da sam na takvoj nadmorskoj visini, pa mi je sve bilo novo. Livade su potpuno drugaije.. pune neobinog cvijea, a iz daljine kao da imaju neku udnu teksturu. Joj, trebali ste vijeti rosu ujutro dok smo silazili s brda nakon promatranja pomrine..

Uglavnom, taj botanini vrt je odlino napravljen, iako se ini jo nedovren jer fale neki natpisi za biljke. Vrt je napravljen tako da je poetak kod kuice (vidjeti ete fotografije), a put nas vodi u krug u ijem je centru nekakva udolina (ponikva) do koje nismo ili (iako se moe). Na poetku i kraju tog botanikog se nalaze umjetno posaene biljke. Meutim one ine samo mali dio toga svega, a ostalo je sve potpuno prirodno (osim to je ureen puteljak, ali i to djeluje vrlo prirodno jer se pentra po kamenjaru). Dakle samo su zapiknuli tablicu sa natpisom biljke pokraj dotine gdje se ona inae nalazi. Super! Bilo je ludih stvari, teta to su se deki toliko urili, ja sam stalno zaostajao iza da bi malo detaljnije prouio biljke. Takoer teta to o njima ne pie nikakav info, samo ime na latinskom i hrvatskom, a to mi ba nita ne znai. Fora je bilo vidjeti paprati koje tek rastu.. jo su bile zavijene u spiralu. Takoer i neku udnu crnogoricu koja pui po tlu i raste kao grm, a ima grane i iglice kao bor.

Na povratku iz botanikog su deki odluili prei preko "sedla" do nae baze (livadice-parkinga). Dotini put gleda prema moru, ali ja sam bio umoran i nije mi se dalo forsirati tamo. Ba je bilo super gledati ih u daljini dok se penju.. ne zbog toga to sam sadist ;) nego je fantastino vidjeti minijaturne ljudske likove tamo u daljini okruene.. pa, prirodom, obinom i jednostavnom, delikatnom i mistinom...

Vratio sam se cesticom i stigao prvi na nau "terasu" koju smo sloili na livadici (izvadili smo stoliice). Ubrzo nakon toga se pojavio ostatak ekipe. Marko je izveo najvei pothvat i vratio se preko vrha Kose, dok su ostali ili okolo. Sa Markom je iao Don koji je ponekad imao problema sa pentranjem po kamenju pa mu je trebala pomo :))

Za ruak smo imali grah sa ilijem. Eee.. koliko god bilo super gledati zvijezde, isto toliki je gust klopati hranu koju napravi majstorski kuhar, Vid. Ja stvarno ne znam kad sam zadnji puta pojeo tri tanjura graha za redom.. a grah je bio neki vulgaris iz konzerve! Damn.. jo u poeti aliti za onim starim ADIjevskim danima jer ak se ovak nastavi budem se svaki put sa ADI izleta vratio sa pet kila vika ;)

Popodne smo proveli dremuckajui na livadici (ja sam bio stvarno strgan, pa sam malo krmio na livadici, malo kod Vjeke u autu), igrajui ADIhat, brbljajui na "terasi", cuclajui pivice.. zalazak Sunca smo svi doekali na terasi i nadali se da ce se do naveer skroz razvedriti jer su cijeli dan smetali neki oblaci. Dodue, na kraju se razvedrilo, ali je nebo bilo mutnjikavo, ap smo se nekali oko observinga.

A na Vjeko je naveer proglasio da je gladan, pa smo ili raditi pastu s gorgonzolom. Iako je veina bila sita jo od ruka, ukljuujui i mene, fusili su nestali u roku odma! Pojeo sam tanjur i pol sam tak, jer mi je bilo fino, pa sam odluio jest makar se raspuko! :) Mislim, ak je Marko bio protiv toga da idemo radit pastu naveer, onda znate kako smo bili siti..

Odluili smo da neemo promatrati tu veer. Nebo je bilo onak, ni posebno (kao sa Japetia ;) ), a mi totalno umorni. Tu veer je bilo mjesta u domu, tamo di su stolovi za klopu, koje smo maknuli i na pod stavili madrace (ima ih vika u spavaonici). Zaspali smo u roku odmah oko ponoi, a zbudili se u 8 ili tako nekako jer su se planinari poeli buditi i rondati.

Uglavnom, da ne duljim (haha, a pogle kolko sam ve napiso ;) ), prije nego to smo krenuli smo se dogovorili da emo posjetiti sirotite medvjedia u jednom mjesto kojem sam zaboravio ime. Tamo nas je doekao pljusak, no gazda je bio raspoloen za priu i imao kiobran vika pa smo ih ipak otili vidjeti. Ba su super, dva mjedvjedia cura i deko, pa su se igrali, hrvali i pentrali po drveu dok nam je gazda priao o cijelom tom projektu.

Inae, umalo zaboravih, tamo na Zavianu ima puno konja koji slobodni pasu okolo. Ba su dobri.. inae se dre sa strane, ali ako rejndera nema, onda se znaju pribliiti ljudima. A i pas koji ih uva ponekad zanemari svoje dunosti pa se doe maziti :) Nama je dola kobila sa mladim pozdraviti nas.. ba super.. a s njom je bio i jedan mali i ludi sivi konj s bijelom grivom, sav puca od miia, genijalan je.. staviti u fotke na stranice, budete vidjeli.

Do Zagreba nas je veinu puta pratila kia, kao da nas eli podsjetiti da nijedan ADI izlet ne moe proi bez nje. Neka joj, nismo se puno obazirali.

Vjerovatno e imati jo prilike pokvariti nam provod jer na Zavian se definitivno vraamo!

(jun 2003.)

vrh

[ Home | Sadraj | Galaksija | Sunev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]