am@astronomija.co.yu

 

 

Sunce
Mesec
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

Pomračenje Sunca 31.05.2003.
- izveštaj iz Zrenjanina (AD 'M. Milanković')
 

 Pomračenje Sunca 31.5.2003. >
 Izveštaji >

 
Srđan Penjivrag
srdjanp@ptt.yu

Ako se neko pitao da li delimična pomračenja Sunca mogu da dostignu popularnost i lepotu totalnih pomračenja ovaj 31. maj je dao odgovor. Toga dana desio se jedan od najlepših i najčudnijih izlazaka Sunca. Zvezda je već izašla pomračena a oblaci su stvarali takav utisak kao da je srp podeljen na više delova. Neopevano lep dogadjaj.

Kako je Sunce već pri izlasku bilo pomračeno nameće se zaključak da ako neko želi da posmatra ovaj fenomen mora imati čist horizont prema istoku i biti na makar malom uzvišenju. E, ovo je djavoljski teško naći u Srednjem Banatu. No, posle par dana traženja pogodne lokacije izabran je nasip pored kanala DTD nedaleko od Zrenjanina.

U organizaciji Astronomskog društva i sekcije Mladi fizičar i astronom šestoro kola je iz centra grada krenulo nešto posle 04:10 i na odredište stiglo dvadesetak minuta kasnije. Dan se taman zasiveo. Popeli smo se na nasip pored kanala gde nas je čekalo neprijatno iznenadjenje. Zapravo, milion neprijatnih iznenadjenja. Komaraca je bilo na sve strane. Dok smo se objasnili sa njima da nismo pecaroši već ljubitelji zvezda, pošteno su nas izujedali.

Raspakovali smo se, uradili kalibraciju opreme i negde oko 05:00 primetili Sunce kako se probija kroz guste i prašnjave slojeve atmosfere. Neopisivo lep prizor. Crvenkasti srp Sunca, bez problema vidljiv golim okom, vrlo brzo je promenio boju okoline, iz sive u crvenkasto žutu. Ubrzo zatim došlo je do maksimuma pomračenja od 70 posto a sat vremena kasnije usledio je i četvrti kontakt koji označava kraj ovog izuzetno lepog, ali i retkog dogadjaja.

Napravili smo oko 200 fotografija, ali one fotke slikane kroz objektiv od 150mm još nisu razvijene, ali biće, biće.. Sunce smo posmatrali već standardnom opremom, naočarima, raznim tamnim staklama, filterima, i uz pomoć okularne projekcije. Grupa koja je radila projekciju Sunca na zaklon napravila je i animaciju toka pomračenja.

Više podataka i slika možete pronaći na stranici:
http://www.zraun.edu.yu/sunce2003.htm  

(jun 2003.)

vrh

[ Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa ]
[ Instrumenti | Istorija i tradicija | Efemeride ]