Astronomski magazin
 29.03.2006
Pomračenje Sunca
Maksimum
Iz naših krajeva
Vesti
Prvi izveštaji
Još izveštaja
Svi izveštaji

 

Nikola Kosanović

bluenick [at] beotel.net

niccolas [at] Tesla.rcub.bg.ac.yu

 

 

Delimično pomračenje Sunca 29. mart 2006.

 

Pozdrav astronomima, astronomima amaterima i svima koji to nisu, a vole astronomiju. Danas je sa teritorije Južne, Zapadne i Srednje Evrope bilo vidljivo delimično pomračenje Sunca (pa samim tim i iz Srbije). Totalno pomračenje se videlo u severnoj Africi i Maloj Aziji.

Evo kako je to izgledalo na jugu Vojvodine.

Lokacija: Banatski Karlovac (severna geografska širina 45° 03', istočna geografska.dužina   20° 01'), južni Banat (između Pančeva i Vršca).

 

9:00

Počeo sam sa analizom situacije na nebu. Bilo je prilično oblačno i malo toga je obećavalo da će ovoga puta pomračenje Sunca moći lepo da se vidi. Ali, kako je pomračenje trebalo da počne negde u 11:41 po lokalnom vremenu, optimizam je bio prisutan.

 

10:00

Iznenada počeo je da duva prilično jak vetar. Oblačnost se malo razišla, ali je vetar donosio nove oblake. Sve u svemu, krajnji ishod je i dalje bio neizvestan.

 

10:30

Oblaci pridošli sa zapada (iz pravca Novog Sada), polako prekrivaju nebo. I nade se polako gase.

 

11:00

Oblačna masa na jugoistočnom delu neba je počela čudno da se "cepa" i razilazi. Šanse da se "nešto" vidi i dalje postoje. Samim tim i uzbuđenje polako raste.

 

11:25

Neverovatna situacija. Deo oblačne mase koji se pre pola sata odvojio i koji je prekrivao južni i istočni deo neba, kao da stoji u mestu. Gledao sam u nebo i nisam mogao da verujem... jedna polovina je bila kristalno vedra (ona mi nije trebala), a druga na kojoj je bilo Sunce, skroz je prekrivena tamnim oblacima. Granična linija ovog oblačnog sistema se protezala skoro tačno iznad moje glave u pravcu jug-sever. Sklopio sam stitch od više slika... Sve što čovek može da pomisli u ovakvom trenutku je "E baš nemam sreće"...

 kliknite na sliku

11:35

Izgleda da su neke vazdušne struje uradile svoje, tako da je i deo neba na kome se nalazi Sunce sada vedar (po koji oblačić prođe, ali nije strašno). Iščekujem početak pomračenja za oko 6 minuta. Digitalni aparat, filteri za posmatranje sve je tu... Kompjuter u sobi je upaljen i čeka na prve slike.

 

11:41

POČELO JEEEEEE!!!

Videlo se kako je Mesec načeo obod Sunčevog diska. Zbog nekih prolaznih oblačića, fotografisanje ostavljam za kasnije, kada se bude i pomračenje lepo videlo

 

11:57

Prva fotografija... Bilo je par pokušaja i pre ove, ali nisu uspele zbog oblaka.

 

Kliknite na sliku

11:58

Filteri mi prave problem. Formiraju odsjaj i senke. Pošto sam koristio tri filtera, odlučujem da jedan izbacim.

 

12:00

Vidim da iz pravca Novog sada dolazi manja skupina oblaka i očigledno je da će nošena vetrom brzo proći.

 

12:04

Oblaci su tu, prestajem sa slikanjem i povremeno pomračenje posmatram kroz filtere.

 

12:14

Nastavljam sa slikanjem. Mesec je prekrio nekih 7-8% Sunčevog diska

 

Kliknite na sliku

 

Do 12:30

Ništa značajnije se ne događa. Za to vreme iskoristio sam priliku da sve slike prebacim na računar. Mesec polako napruduje preko Sunčevog diska i približava se maksimumu pomračenja, koje bi trebalo da se desi oko 12:50 i nekoliko sekudni.

 

12:39

Pravim još par fotografija. Iščekujem maksimum i posmatram Mesečevo napredovanje.

 

12:51

Maksimum. Definitivno nije 60% kako su najavili na TV-u juče, ali dobro, ja sam ipak severoistično od Beograda pa je i procenat zaklonjenog dela Sunčevog diska manji.

 

Kliknite na sliku

 

12:55

Iz pravca Novog Sada stiže gomila oblaka i shvatam da za 10-ak minuta više neće biti moguće posmatranje. Ipak, zadovoljan sam jer sam najbitnije faze video i slikao. A s obzirom da sam dobio informaciju da je Novi Sad i okolinu zahvatilo veliko nevreme, mogu da kažem da sam još i imao dosta sreće.

 

13:25

Između oblaka uspevam da uhvatim "šupljinu" i napravim par snimaka završne faze pomračenja. Poslednji kontakt sa rubom Sunčevog diska, Mesec bi trebalo da ima oko 14 časova. Zbog oblaka to najverovatnije neću videti, ali sam ovom slikom nekako zaokružio celinu.

 

Kliknite na sliku

13:29

Na horizontu vidim kako mi se približavaju oblaci, koji su u Novom Sadu napravili rusvaj. Ne izgledaju ni malo naivno.

 

13:42

Uspevam da napravim još samo jednu fotografiju (koju ću najverovatnije iskoristiti za obradu)... Obrađene fotografije možete videti ovde...

 

13:44

Oblaci sa zapada su za 15-ak minuta munjevito stigli. Počeo je da duva jak vetar, mislio sam da će sve odneti. Vetar je svašta podizao, u vazduhu su se našli razni predmeti, a za malo i ja sa njima :). Nekako uspevam da spakujem stvari i da se sklonim.

 

14:05

Glavni deo nevremena ipak tutnji malo severnije. U pravcu Zrenjanina izgleda prilično haotično. Iskreno se nadam da su posmatrači u Zrenjaninu uspeli da "uhvate" nešto od pomračenja Sunca, ali sudeći po ovoj fotografiji, pre bih rekao da su gledali munje i slušali tamburanje gromova :)

 

Kliknite na sliku

 

14:14

Pomračenje je uveliko gotovo. Sam kraj nisam uspeo da vidim, ali sam zato nekako stigao da slikam horizont i kontrast vedrog neba i tmurnih oblaka, koji su ubrzo zatim doneli kišu i grmljavinu

 

.

Kliknite na sliku

 

Tako je prošlo i ovo 27. pomračenje Sunca u 139. seriji Sarosa. Da je bilo lepše vreme, sigurno bih manje slikao okolinu a više Sunce i bilo bi i više lepših slika pomračenja, ali ne treba biti nezadovoljan.

Obrađene fotografije pomračenja Sunca

 

 

                                           

Da biste videli slike u pravoj rezoluciji, kliknite na njih!

Nikola Kosanović

bluenick [at] beotel.net

niccolas [at] Tesla.rcub.bg.ac.yu