Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Posmatranja
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
Pomračenje Sunca 29. marta 2006.
Opet ovde
 
Bojan Sič
bsic@neobee.net
 
 

Evo, konačno. Vratio sam se iz Turske i ovih dana gledam šta sam uradio.
U kratkom rezimeu moram da kažem da su očekivanja ispunjena. Vratio sam se sa solidnim fotografijama, imali smo solidno vreme i drugi put u životu sam ostao zabezeknut i otvorenih usta pred pred nevereovatnim ambijentom koji daje osećaj vanplanetarne moći i lepote.
Pomračenje sam posmatrao iz Anadolije, polupustinje nekih 350 km od većine posmatrača ovog pomračenja koji su se načičkali na mediteranskoj obali. U ekipi sa mnom su bili još Nenad iz NS-a i Dragan iz Kraljeva.
Prvobitno zamišljeno, mesto posmatranja je trebalo biti u Koniji, gradu većem od Beograda, usred ničega. Ipak, posmatrajući prognozu veče pred pomračenje odlučili smo da se pomerimo nekih 100 km na istok. Baš negde oko totaliteta trebalo je da front oblačnosti dođe u Koniju, ali i ostale delove zone totaliteta (od mediterana do Ankare). Jedino je obala crnog mora, koja je statistički proglašena za najoblačniji region krajem marta u Turskoj, bila pošteđena fronta.
Tako da smo na kraju pomračenje posmatrali iz Karapinara, sa 1020 m nadmorske visine, gde je totalitet trajao 2 min 56 s.
Onaj front je na kraju kasnio 2, 3 sata pa nije pravio probleme ni posmatračima u Koniji, ni na mediteranu, a ni naravno nama na istoku. Ali smo imali lokalniju oblačnost, sloj cirusa. Tako da smo pomračenje posmatrali kroz tanki sloj cirusa, ali oni su vrlo malo uticali na sliku pojave pomračenog Sunca iznad nas. To pokazuju i fotografije, koje bi verovatno bile za nijansu bolje da da je bilo potpuno vedro.
Evo prvih fotografija

Kliknite na fotografiju
 
p103525crop8el.jpg (49521 bytes)

 

   

p103556crop4pn.jpg (71180 bytes)

 

p103570crop0vh.jpg (49308 bytes)

 

 

(04.04.2006.)


 

Komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

AM SCG

 


vrh

 
 29.03.2006
Pomračenje Sunca
Maksimum
Iz naših krajeva
Vesti
Prvi izveštaji
Još izveštaja
Svi izveštaji