Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Meteori
 

Sadržaj AM

 
meteori
Kvadrantidi 2009
 

Vaši komentari

Slobodan Milovanović
bluesboba@gmail.com
http://bluesboba.blogspot.com
 
 Kliknite 
AstroLogo.gif (20924 bytes)
LOGO

Članovi Astronomske grupe Društva istraživača "Vladimi Mandić - Manda" iz Valjeva su od 2. do 5. januara organizovali prvu naučno-istraživačku akciju u ovoj Međunarodnoj godini astronomije. Akcija je realizovana radi posmatranja meteorskog roja Kvadrantidi u planinarskom domu na Debelom Brdu. Oko dvadeset učesnika, zajedno sa novim članovima koji su se u rad grupe uključili preko projekta Big Bang (koji Istraživači realizuju isped Ministarstva za omladinu i sport) iskoristili su priliku da posmatraju ovaj prvi prirodni ovogodišnji vatromet. Na akciji je realizovana obuka posmatrača meteora i održana su predavanja o pomenutom meteorskom roju.

Dve noći su bile potpuno oblačne, pa stoga posmatranje nije bilo moguće. Treća noć je bila iznenađujuće vedra i iskorišćena je da se uradi vizuelno posmatranje (oko 2:00), koje nije moglo da traje duže od 65 minuta, zbog temperature od -16 stepeni. Za to vreme Astronomi su zabeležili oko 20 meteora, od kojih je oko 40% pripadalo meteorskom roju Kvadrantidi.

Vedri delovi noći su iskorišćeni i za testiranje novog fotoaparata Astronomske grupe (Canon 400D), pa imate priliku i da vidite par rezultata. Nažalost snimanje meteora fotoaparatom članovi grupe nisu još u mogućnosti da obavljaju, dok ne budu posedovali daljinski okidač, koji je u planu skorije nabavke. Stoga se ovakvi rezultati mogu očekivati na leto.

Fotografije boljeg kvaliteta možete pogledati na web albumu Astronomske grupe picasaweb.com/astroistrazivaci

Kliknite na snimke    
IMG_6708.jpg (61956 bytes) IMG_6709.jpg (52553 bytes)
IMG_6710.jpg (58447 bytes) IMG_6716.jpg (114296 bytes)

 

(08.01.2009.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
   

 

QUADRANTIDS ČESTITKA ZA 2005.GODINU

METEO.... - meteori, meteoroidi, meteoriti; meteorski potoci i rojevi, znaci, izučavanje zanimljivosti; 

ZVIJEZDE PADALICE

Priručnik za osmatranje meteora   Odličan priručnik! Autor Nikola Biliškov na više desetina strana daje uputstvo za osmatranje meteora

Zablude o meteoroidima