AM Home

am@astronomija.co.yu

 

Meteori

Leonidi
O Leonidima, istorija, porklo, izveštanji...

Specijalne Pripreme za posmatranje

 

Sadržaj AM

 

leonidi 2002

Radijant Leonida. Detalj sa veće mape (8 k)
Izveštaji

Izveštaji II >

Ovako je to bilo.

18.11.2002. 06:36
NOVI SAD

Prethodnicu Leonida 2002 opazio sam još u petak rano ujutru (15-og) oko 4.55 časova putujući autobusom preko Fruške gore, sjajan bolid, magnitude približne Venerinoj, sa radijantom u Lavu... Jutros međutim, (18.11.2002.) u periodu od 5.25 do 5.40 uprkos odličnim uslovima za posmatranje i Lavom blizu zenita, ništa.... ni jednog....!

Da li je onaj od petka bio samo "izviđač ", ne znam, ali se nadam da će sledeća noć biti ovako vedra kao ova koja upravo prestaje ...

Svim lovcima na Leonide zelim Dobar lov , i... vedro nebo
Dragan


18.11.2002. 16:26
NIŠ

I u Nišu je za sada vedro, nadam se da će tako da ostane... Nasatavk ujutru :-)
Milan


18.11.2002. 16:27
NOVI SAD

Polako pada veče, a kod mene uzbuđenje raste, jer prvi put posle nekoliko godina , ima šanse da "noć leonida" bude vedra, i relativno topla, bar što se novembra tiče.

Dobar lov svima !
Dragan


18.11.2002. 18:20
SKOPLJE

U Skoplju je magla ali sinoptičari sa kojim sa nonstop u kontaktu kažu da je na visini čsto.

Prema tome ajmo u planine......

Verdo nebo svima
Radan


19.11.2002 7:22
SKOPLJE

Samo što sam se vratio sa leonida i KIŠAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ne mogu sada da vam pišem jer sam previše umoran i jako mi se spa..
Rad..


19.11.2002 13:21
PREMANTURA

Jutros smo gledali kroz oblake, za vrijeme maksimuma upecali 6-7 komada kroz minimalne rupe u roku od par minuta... i to je bilo sve :( ti su svi bili full sjajni... ujutro nas je porobudilo sunce, a sad se pomalo spremamo za natrag... pozdrav iz Premanture!
Bobo


19.11.2002 13:41
NIŠ

Ovde noćas nije bilo oblačno. Za nešto više od dva sata (sa dužim pauzama) videli smo ukupno po nekih 50-60 meteora. Pun Mesec i izbor mnogo lošeg mesta za posmatranje je prilično otežao posmatranje.
Milan


19.11.2002 15:39
RAJAC

Ekipa na Rajcu prve tri noći nije imala sreće sa vremenom, ali je bar malo sreće imala u noći maksimuma.

Tokom prethodne noći je bilo oblačno sve do jutros oko 4 časa, kada se razvedrilo. Ovo je bilo dovoljno da se vidi spektakl. Za sada vam mogu reći da se za oko 1 sat posmatranja moglo videti od oko 230 do 330 meteora (zavisno od posmatrača). Bilo je i sjajnijih primeraka.

Sve detalje ćete dobiti do sutra.

Pozdrav,
Nikola


19.11.2002 16:00
PETNICA

Upravo sam stigla iz Petnice posle neprospavane noći. Vreme je bilo zaista promenljivo. Posle totalno vedrog dana oko 23h su počeli da se navlače oblaci (kao i uvek po Marfijevom pravilu). Pošto su se svremena na vreme pojavljivale rupe u oblacima, onda smo se svi zavukli u vreće u nadi da će da se javi neka veća rupa. To se i dogodilo ali tek negde oko pet izjutra, što bi bilo taman na maksimum (video se lav i orion). Sve u svemu bilo je fenomenalno. Viđali smo i po četiri pet meteora istovremeno (a verovatno bi se videlo i vise da je rupa u oblacima bila malo veća). Najsjajniji meteor kojeg sam ja videla bio je oko -5 magnitude, a neki tvrde da su videli i od -7 -8 koje sam očigledno promašila u nekom okretu.

pozdrav
Marina


19.11.2002 16:57
NOVI SAD

Na žalost, opet su se elementi urotili protiv posmatrača Leonida, iako je samo par sati pre toga izgledalo da ćemo imati idealno vreme. Posmatranje sam počeo u pola tri noćas, sa 98 % oblačnosti... U 3.15 po lokalnom vremenu "ulovio" sam jednog leonida, koji je nekako uspeo da se "probije" kroz rupu u oblacima...I TO JE SVE... Do pet sati oblačnost je, slobodno mogu reci (a da ne karikiram) bila oko 120 % !!! A tada sam definitivno odustao od posmatranja... Kakvo razočarenje, posebno zato što sam dva neastronoma prethodne večeri toliko zagrejao za posmatranje leonida, da su i oni, kao i ja gluvarili napolju u očekivanju spektakla, da je i kod njih razočarenje ogromno...

Dragan


19.11.2002 17:00
SKOPLJE

18.11.2002 budim se za mene i ne tolkio kasno, negde oko podneva i normalno prvo što sam uradio je bilo da pogledam kakvo je vreme napolju. A tamo HOROR. Sami oblaci i magla. Panično sam počeo da vrtim telefone po Makedoniji ne bih li našao parče čistog neba. Jedino je Ohridsko priobalje bilo sa delelimičnom-mestimičnom situacijom. Onda sam nazvao dežurnog sinoptičara(ku) i ona me je konačno obradovala. Rekla mi je da je u celoj makedoniji mestimična oblačnost a da je samo po kotlinama magla. I to je bio SPAS. Znači trebalo je naći samo visoko mesto i rešili smo problem. A mi ih ovde imamo na pretek.

Dogovor je pao da se u 22h 30min čekamo u centru i da krenemo najkasnije do 23h. Naravno zbog Andreje koji je ispozaboravljo pola stvari krenuli smo tek u 23h 20min. Sve vreme nas je pratila magla i skepsa da ćemo izaći iz magle no kada smo se već okupili i pošli nije bilo fer da se tako lako predamo. Stvari sa maglom su se pogoršavale i moram priznati da sam i ja počeo da se predajem i da sam nastavljo put čisto iz inata. I odjednom na samo par kolimetra od konačne lokacije videli smo Mesec i posle par sekundi počele su i zvezde da se pojavljuju. Kao da je neko kofu adrenalina stavio u mene. Jedva sam čekao da došemo do cilja. A cilj je bio brdo iznad brane Kozjak na visini (po GPS-u) od 1150m nm. Kada smo izašli pogled je bio fantastičan. Magla koja je bila u klisuri je bila kao jezero koje je na mesečini blistala srebrenasto-mutno. Neki su prokomentarisali da se samo zbog toga isplatilo doći dovde.

A onda smo se okrenuli ka nebu koje i nije bilo po našem ukusu ali od čega smo pošli i sa ovim smo bili zadovoljni. Mesec je blještao, a oblačnost je bila oko 50% sa nekoliko velikih prozora. Počeli smo da se pribiramo od lepote koju smo gledali i našli smo jedno mesto u senci velikih jelki i pripremali se za posao brojenja meteora i njihovo beleženje. Neki su već videli prve meteore i to je bilo propraćeno onim poznatim uzvicima o kojim barem vama ne moram da pričam. Brojanje je počelo u 1h, a neki i malo kasnije.

Ja sa još nekoliko prijatelja smo bili zaduženi da slikamo ali se meni i nije slikalo zato što je nebo bilo puno oblaka, pa sam sačekao da se malo raščisti. I konačno je počelo da se raščišćava najpre oko radijanta, a zatim oko Oriona i sve tako naizmenično. A meteori su počeli sve više da začešćuju. Međutim javio se problem oko zamagljivanja objektiva koji nije mogao da se reši samo brisanjem i morao sam da slikam tako, pa šta da bude. U isto vreme Emin i Ivo su skilali sa stativa star trail tehnikom. Što se slika tiče njih ćete moći da vidite tek za 10-ak dana, a možda i pre ako uspem neke ljude da ažuriram što je verujte mi jako teško. I tako slikajući počeli su uzvici da začešćuju i pustio sam da se slikanje vrši automatski (bez nekog preciznog vođenja), a ja sam sa ostalima zauzeo busiju i tražio parče čistog neba i počeo istinski da uživam u predsatvi koju su nam leonidi pripremili.

Bilo je prekrasno. Prava kiša meteora. Ovi što su brojali prestali su da zapisuju magnitude i počeli su samo da ih broje, pa su počeli da ih broje u porcijama po pet i na kraju po deset jer se intezitet dramatično povećao. Video sam i po deset meteora za 2-3 sekunde, a najlepše mi je bilo kada su baš u blizini radijanta 5-6 meteora od jedanput izletela. Kao na slici (na žalost ne na mojoj). U toku noći videli smo i dva bolida sa magnitudom nad -7 zelenkasto crvenim tragom i sa dimom koji sedeo oko 2 min. Jedan od nih se raspadao, a dim iza njega se izobličavao veoma brzo.

Međutim da sve ne bude savršeno pobrinuli su se oblaci i magla koja se podigla iz kotline i zatvarali nas sve više i više tako da smo na kraju gledali oblast između Lava i Velikog Medveda. Meteori su leteli i tamo u tom malom procepu. I taman kada smo se ponadali da će se možda rasčistiti oblaci su zatvorili zavesu kao u nekom pozorištu i proglasili kraj predstave na naše opshte razočarenje. Jednostavno kada nam je bilo najlepše bili smo priniđeni da završimo. Ležali smo tako nekoliko trenutaka i oblacima pominjali majku, sestru... ali nije bilo spasa. A trebalo nam je samo jođ neđto manje od pola sata. Tako razoćarani poćeli smo sa pakovanjem (nadam se da ovaj put niđta nismo zaboravili) i vratili se svojim kućama.

Na kraju bih hteo pozdravim sve one koji su bili samnom i s kojim sam imao zadovoljstvo da budem na pravom mestu u pravo vreme. A to su: Viki, Iris, Goran, Alek, Zoki, Blazho, Martin, Vasko Adrijan, Borče, Andreja, Ivo i Emin. Slike i kompletan izveštaj o brojenju meteora ću poslati nekom drugom prilikom.

Nadam se da ćemo 2006 imati više sreće sa vremenom.

Pozdrav svima iz Skoplja
Radan


19.11.2002 17:26
NOVI SAD

Primoran sam da dam sledeći oglas:

Menjam posmatračko mesto u Novom Sadu, površine 120 kvadrata, za slično ili manje na lokaciji Rajac, Petnica i sl. Može i tajm šering... Agencije i posrednici isključeni...

Razočarani posmatrač leonida iz NS.


19.11.2002 20:01
PRIJEDOR

Radanu i Nikoli mogu samo da pozavidim. U Prijedoru su čitav prethodni dan i noć bili oblačni, a otprilike u vrijeme maksimuma je počeo takav pljusak da nisam bio siguran da li kiša pada sa neba ili izlazi iz zemlje!

Drugom prilikom će valjda biti bolje.

Pozdrav
Dragan Papić


20.11.2002 9:19
SUBOTICA

PriliČno loŠa situacija u SU, oblaci su počeli da nadolaze u talasima od ponoći, oko 2-3 su već bili po celom nebu pa se samo tu i tamo video pokoji sjajniji kroz tanje delove oblaka, a pun mesec preko oblaka ništa nije pomogao:( Sve u svemu svega par desetina meteora cele noći...

Ati


20.11.2002 15:38
RAJAC

Astronomska grupa Društva istrazivača "V.M. Manda" iz Valjeva je na Rajcu od 15. do 19. novembra organizovala kamp za posmatranje meteorskog roja Leonidi. Na kampu je učešće uzelo 45 članova Grupe iz Valjeva, Beograda i Novog Sada. Ekipa je bila smeštena u izviđačkom domu.

Novembar mesec je opet pokazao svoju ćud. Ceo kamp je prošao bez padavina, ali... Prve dve noći su bile oblačne i nije bilo moguće posmatrati. Treća noć (nedelja uveče) je bila delimično oblačna, ali dovoljno da nije moglo biti posmatranja. Ipak su ljudi ostali i posmatrali za dvoju dušu, čekajući male rupe u oblacima da bi videli po koji meteor. Poslednja noć (noć maksimuma) je bila vedra do oko 23 YUT, kada je počelo da se oblači. Ovakvo vreme se nastavilo nadalje, tako da je dosta ljudi odustalo od čekanja. Ali... oko 04:30 časa YUT se razvedrilo i dignuta je uzbuna prvog reda, tako da su svi bili spremni već posle par minuta. Za oko 50 minuta posmatranja vidjeno je oko 350 meteora.

Održana su i predavanja o malim telima Sunčevog sistema: meteorima i njihovom posmatranju, kometama i asteroidima. Sve je propratila prezentacija slajdova.

Interesantno je da su ovaj astro kamp posetili i mr Vojislav Andrić, savezni sekretar za sport i omladinu i Predrag Stojaković, profesor fizike u Valjevskoj gimnaziji. Gosti su prisustvovali predavanju, a kasnije su razgovarali sa učesnicima o problemima sa kojima se susreće Društvo istrazivača u svome radu. Interesovali su se i za način posmatranja meteora.

Nikola Bozić
bozicn@ptt.yu


Izveštaji II >

(novembar 2002.)


| Home | Sadržaj | Galaksija | Sunčev sistem | Teorija i praksa |
| Instrumenti | Istorija i tradicija  |Efemeride |

vrh