Meteoriti

Milan Hajder  emajl.gif (1026 bytes)

Meteoriti predstavljaju kosmicko kamenje koje je "prezivelo" prolazak kroz zemljinu atmosferu i palo na povrsinu Zemlje. Oni, sami za sebe, predstavljaju veliku i zanimljivu oblast proucavanja. Podela po sastavu ovih tela bi bila na kamene (kojih je najvise), gvozdene i kameno-gvozdene, a u okviru ove tri kategorije postoji mnogo podkategorija koje preciznije opisuju pojedine meteorite. Pronalazenje meteorita otezava i cinjenica da 70% povrsine Zemlje cini voda, a meteoriti ne biraju mesto gde ce da padnu. Srecom, do sada (nadajmo se da ce i od sada) veci komadi su padali van naseljenih podrucja (smatra se da je Sibirska eksplozija iz 1908. godine nastala udarom meteorita).

Kameni meteoriti se dele u dve osnovne grupe: hondrite i ahondrite. Najveci broj meteorita spada u grupu hondrita i oni su nastali za vreme ili kratko nakon rodjenja Sunca i ostali su nepromenjeni 4.56 milijardi godina te zato predstavljaju dokaze ranog razvoja suncevog sistema. Smatra se da neki hondriti predstavljaju ostatke neke susedne zvezde koja je davno zavrsila svoj zivot kao supernova. Ahondriti su imali hondritsku strukturu pre nego sto im je ona promenjen usled zagrevanja i udara o tlo. Oni su znatno redji od hondrita i neki vode poreklo od asteroida Veste (eukriti) pa cak postoje i uzorci za koje se veruje da poticu sa Marsa (SNC meteoriti).

Odredjen mali broj meteorita (Marcinsonov meteorit-Murchinson) koji su pronadjeni sadrze, Allende pored gvozdja, silicijuma i magnezijuma, i kiseonik, azot, vodonik, ugljenik pa i vodu tako da ovi meteoriti mogu biti uzrocnici pojave okeana, atmosfere te stoga i zivota na Zemlji. Kako izgleda jedan kameni meteorit moze se videti na slici. To je meteorit koji je pao u Meksiko blizu mesta Aljende (Allende) 8. februara 1969. godine. Ovaj meteorit je nastao tokom vremena postojanja solarne magline pre 4.56 milijardi godina i bogat je medjuzvezdanim zrncima (ostacima neke zvezde koja je zivela i eksplodirala pre nastanka naseg Sunca).

Gvozdeni meteoriti predstavljaju delove rasprsenih jezgara asteroida a, kako im ime kaze, sastoje se najvecim delom od gvozdja (90%), sa primesama nikla, kobalta i drugih metala. Po udelu nikla dele se na tri grupe (ovde poredjane po rastucem sadrzaju nikla): heksahedriti, oktahedriti i ataksiti. U istocni Sibir (Rusija) 12. februara 1947. godine pao je Sihote najveci meteorit zabelezen u modernoj istoriji. To se desilo u sred bela dana u 10 sati i 38 minuta po lokalnom vremenu. Vatrena lopta se kretala brzinom od 14.5 km/s i raspala se u zemljinoj atmosferi na visini od, otprilike, 6 km, a zemlja je bila posuta sa 20000 kg meteoritskog materijala. Ovaj meteorit je poznat pod nazivom Sihote-Alinski (slika levo) meteorit. Od kameno-gvozdenih meteorita najvise ima mezosiderita i palasita a sadrze odredjeni procenat gvozdja, nikla ali i kiseonika, ugljenika, azota i slicnih hemijskih elemenata. Od ove vrste Brenham meteorita zanimljiv je Brenamski meteorit (Brenham, Kansas, USA) koji spada u klasu palasita, i nadjen je 1882. godine. Slika  prikazuje tanke listice ovog meteorita kroz koje je propustena svetlost.

U veoma retke meteorite spada Ebi meteorit (Abee, Alberta, Abee Canada) i prikazan je na slici 4. Ovaj meteorit je enstatski hondrit i sadrzi veoma malo kiseonika jer u vreme kada je nastao, pre 4.49 milijardi godina, on se nalazio u delu solarne magline koja je bila siromasna kiseonikom. Zbog navedene cinjenice i poznavanja sadasnjeg suncevog sistema, smatra se da je ovaj meteorit nastao negde u blizini planete Merkur.


O meteoritima sa Marsa
u Astronomskom magazinu
Meteoriti sa Marsa


Linkovi >>
na stranice o meteorima,
meteoritima, meteoroidima