am@astronomija.co.yu

 

 

Meteori
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

meteori
Perseidi 2004

 11.08.2004.

 Subotica
Za jučerašnji peak - ja sam posmatrao iz Subotice, vreme nije bilo najsjajnije, limitirajuća magnituda je bila oko 3, sa izraženim gradskim sjajem. Možda baš zato nisam video posebno puno meteora, ali su zato onih 20-tak koji su bili u prozoru 22-01h kada sam bio napolju bili jako lepi, i mislim da su samo jedan ili dva bili zalutali, ostali su svi bili perseidi.

Malo sam usput i škljocao aparatom (bez neke preterane ambicije, nisam imao filma za praktiku, a meteori nisu baš tema za digitalce), u pravcu polarisa/kasiopeje. Rezultat je uhvaćena 2-3 meteora, ništa spektakularno, ali se vidi da je to - to. Malo me je iznenadilo da mi je skyglow bio veći problem od digitalnog šuma iako sam radio na ISO1600, morao sam da se spustim na 15-tak sekundi (!) ekspozicije jer se na dužim od sivo-žute pozadine jedva/nisu videli meteori... :(

Ati Čipa

*****

 Japetić
Aaa, napokon! Nakon toliko proba i neuspjelih pokušaja, što zbog vremenskih prilika, što zbog nedostatka entuzijazma, uspjeli smo složiti jedno odlično praćenje meteora za IMO! Ali prije nego što počnem razglabati, moram spomenuti Marija i njegovog sina Lovru koji su prvi puta bili s nama na Japetiću, a htjeli su isprobati jedan opaki teleskop - 8" dobson. Stvarno odlična sprava, definitivno došla u prave ruke..

Enivej... na Japetić smo došli malo poslije 22h (Mario, Lovro, Marko i ja), a nešto kasnije Luka i Mirko. Ja sam opalio par fotki, a štafetu je tijekom večeri preuzeo Mirko - nadam se da je uhvatio kojeg perzeida kroz objektiv!

Marko, Luka i ja smo se brže-bolje uhvatili određivanja granične magnitude, nakon kratkog tutoriala za Marka kojem je ovo bilo prvi puta da bilježi meteore za IMO. naime, fireballovi su počeli zujati kao ludi, ja sam ih oko 22:30 vidio barm 4 komada, a sudeći po uzvicima bilo ih je još!

U svakom slučaju, aktivnost je već tako rano bila vrlo velika - moguće da je bio u tijeku onaj prvi najavljeni maksimum.

Brojanje smo počeli oko 23 h - sat vremena kasnije sam imao 36 zabilježenih perzeida u bilježnici, Marko i Luka čak nešto više (ja sam gledao malo drukčiji dio neba, možda zato). Nakon pauze do 00:35, pa do 01:15 sam uspio vidjeti 31 meteor - činilo se da je aktivnost ipak bila žešća prije toga.

Vidjeli smo dosta sjajnih meteora, preko nekoliko ih je imalo sjajnu glavu iz koje je ostajao rep. Što se tiče sporadičnih meteora, žao mi je što sam zaboravio zabilježiti gdje je radijant akvarida (ili kako bi ih već nazvao - vodenjakida?). Čini mi se da sam negdje vidio da su aktivni, a definitivno je 5-6 "sporadičnih" meteora došlo iz istog smjera..

Nadam se da će mi momci uskoro poslati podatke, pa da ih proslijedimo na IMO. Isto tako se nadam da sam uspio uhvatiti onu meteorčinu od cca -2/-3 na filmu.. no o tome više uskoro, kad razvijem film :) (Pogledajte snimak)

Boris Štromar

*****

 12.08.2004.

 Istra
Hmm.. ipak je ovogodišnje izdanje perzeida, usprkos vanrednim najavama, bilo daleko ispod mojih očekivanja, npr oko 50% "slabije" od izdanja 2002..

Izgleda da je max bio za vrijeme kada je kod nas bio dan, moram pogledati IMO cirkulare pa vidjeti sto kazu

Marino Tompić

(avgust 2004.)

vrh