Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Perseidi
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
peseidi
Izveštaj iz Korenice
 
Milan Stojanović
Druga srednja škola
Beli Manastir

astronomska_sekcija@yahoo.com
Slika br.1 - Sudionici skupa. Veća fotografija 155 Kb

Nakon nepune tri godine rada, Astronomsko društvo Korenica (osnovano 14. 02. 2003. god.- www.adk.hr), pod nazivom „Astro party Perzeidi - Korenica 2005.“, organiziralo je svoju prvu ljetnu školu astronomije.

  Kliknite na sliku
1 2.jpg (69492 bytes)
2 3.jpg (45392 bytes)
3 4.jpg (85259 bytes)
4 5.jpg (84604 bytes)
5 6.jpg (90605 bytes)
6 7.jpg (117509 bytes)
7 8.jpg (47231 bytes)
8 9.jpg (83986 bytes)

Susret je trajao tri dana, točnije od 12. do 14. 08. 2005. god. a sudionici su bili smješteni u privatnim pansionima u Korenici. Sva predavanja su održana u Ugostiteljsko turističkoj školi Plitvička jezera u Korenici.

Ljetna škola astronomije, koja se odvijala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i lokalne zajednice Plitvička jezera, okupila je 30 - tak astronoma

amatera iz Rijeke, Splita, Šibenika, Zadra, Korčule, Pitomače, Koprivnice, Karlovca, Knina i Belog Manastira. Za sve sudionike je bio osiguran besplatan smještaj, prehrana (doručak u pansionima, a ručak i večera u školskom restoranu Mrsilj) te materijali za provođenje radionica:

- promatranje Perzeida
i
- amaterska izrada teleskopa – ATM

Voditelji radionice za promatranje Perzeida bili su: Zlatko Ciganj, Nikola Biliškov i Branko Toić. Petnaestak polaznika upoznalo se s vizualnim načinom promatranja Perzeida, te obradom tako dobivenih podataka i unosom u bazu podataka. Predavanja su održana u učionici i informatičkom kabinetu srednje škole.

Druga radionica, amaterska izrada zrcala za teleskop, bila je pravo malo osvježenje za sve prisutne. Voditelji su bili dva iznimno raspoložena astronoma amatera: Berislav Bračun i Stipe Vladova. Svoje umijeće izrade zrcala za teleskop na najbolji način su prenijeli mladim astronomima (www.scopemaking.com/hrv/brusenje/brusenje.htm). Na raspolaganju im je bilo 5 zrcala od 15 cm i jedno od 20 cm. Sva zrcala su obrađena, te će nakon aluminizacije u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu biti poslana pojedinim astronomskim društvima.

Sama promatranja izvodila su se u blizini Korenice (udaljeno oko kilometar od mjesta), a svakako treba naglasiti i da je HEP za ovu priliku pogasio sva svjetla u blizini. Prvu večer (petak) bilo je oblačno, dok je druga večer (subota) bila djelomično vedra.
No, promatranja su bez obzira na oblačnost, bila od 23h do 4h, što znači da je ovakav skup bio izuzetna prilika da se sudionici upoznaju, prenesu jedni drugima svoja iskustva i ispričaju. Ipak, unatoč i takvim vremenskim prilikama nazočni su imali priliku vidjeti meteore i praktično se upoznati s radom vizualnog promatranja, te na taj način steći iskustvo koje će im sigurno dobro doći u daljim promatranjima meteora.

Za mene osobno bila je velika novost da je u toku gradnja Zvjezdarnice u Korenici promjera deset metara, što znači sa svim potrebnim pomoćnim prostorijama: malim informatičkim kabinetom, učionicom, knjižnicom i sl...

Kuriozitet je da se korenička Zvjezdarnica gradi na zemlji površine 600 m2 koje je astronomskom društvu poklonio Nikola Mazarekić član i predsjednik AD Korenica.
Zaista nesvakidašnji i izuzetno human gest.

Naše Astronomsko društvo prvi put je bilo na ovakvoj ljetnoj školi i veoma smo zadovoljni onim što smo vidjeli i naučili. AD Korenica želimo puno uspjeha u radu i vidimo se na nekim sljedećim susretima.

Fotografije:

slika br.1 - Ekipa iz Belog Manastira u Korenici: autor teksta, Tijana Gvozdenović, Olivera M. Stojanović i Dino Puač.
Slika br.2 - Promatranje meteora ...
Slika br.3 - ... i fotografiranje.
Slika br.4 - Brušenje zrcala je trajalo tri dana.
Slika br.5 - Tko se dima ne nadimi ...
Slika br.6 - Kakvi lijepi kolači.
Slika br.7 - Testiranje zrcala.
Slika br.8 - Nikola Mazarekić, Dino Puač i autor teksta na gradilištu Koreničke Zvjezdarnice.

(20.08.2005.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Predmet:
Vaš komentar:

 

vrh