am@astronomija.co.yu

 

 

Planete
Mars

Osmatrački zapisi i drugo o Marsu 2003.
Mars 2003

 
 

Sadržaj AM

 

 

  opozicija
Mars dolazi

Svakih 26 meseci Sunce, Zemlja i Mars (tim redom) se poravnaju, tj. za nas Zemljane Mars se nađe u opoziciji. Tada je Mars cele noći na našem nebu i to je dobra prilika za njegovo posmatranje. Još bolje je kad se dogodi da je Mars i u opoziciji i u perihelu, jer je onda najbliži i Suncu i Zemlji (položaj A na crtežu levo). To se dešava svakih 15 odn. 17 godina naizmenično. Gledano sa Zemlje Mars je tada najsjajniji i prividno najveći. Od nas je udaljen blizu 56 miliona kilometara, a njegov prividni prečnik iznosi 25".

Jedno je sigurno, Zemlja i Mars imaju blizak susret ovog leta. Nikad, od pamtiveka, ove dve planete nisu bile tako blizu jedna drugoj. Po nekim podacima u sličnoj poziciji su se našle pre 5000 godina. Drugi izvori navode podatak da je prošlo čak 73 000 godina otkako su dve planete bile na tako prisnom rastojanju. U svakom slučaju u čitavoj pisanoj istoriji ljudske civilizacije ovo je najmanje rastojanje sa koga ćemo posmatrati Mars

Ove, 2003. godine Mars će nam se približiti na svega 55,758,006 kilometara i to 27. avgusta. Dan kasnije ući će u opoziciju, a nakon toga u perihel.

Kretanje Marsa po nebu od 17. januara do 27. avgusta 2003.
 
Mars januara 2003.
Planete se kreću suprotno od kazaljke na satu što je pokazano žutom strelicim na donjem crtežu. Tamnijom bojom su prikazani delovi orbita ispod ekliptike.

Kako se Zemlja brže kreće od Marsa ona "vija" i sustiže Mars. Ove godine to će se desiti onda kada je Mars gotovo u perihelu (u perihel ulazi 30. avgusta).

Biće još reči o ovom događaju.

(januar 2003)

vrh