Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Astronautika
 

Sadržaj AM
 

 
NSPoint

 
hadvao
Voda, voda
 
 
    Kliknite na sliku
voda.jpg (64123 bytes)

Nedavno je svet, brzinom Interneta, obišla vest da je na Marsu pronađena voda. Sjajno i impresivno. Ovo je, ukupno, dvadeseti put koliko ja pamtim da je tamo pronađena voda. Da ima Marsovaca već bi se udavili koliko ju je. (Naravno, ako bi Marsovci bili ribe onda bi stvar bila mnogo povoljnija za njih). Dobro, hoću da kažem, da su mene lično, ubedili da je Mars vlažan, još tamo negde krajem prošlog veka.

Ipak, sada je vest nešto malo drugačija nego obično. I sada se kaže kako su otkriveni čvrsti dokazi, ali za TEČNU vodu. Obično se samo nađu dokazi za to da je voda nekad tekla Marsom, ali sada se dokazi odnose na prezent, na sada, ovog momenta.

Evo šta se to desilo da su naučnici pozvali novinare i obradovali ih. Poredeći nove snimke nekih oblasti na Marsu sa starim, načinjenim pre više godina, naučnici su primetili neke promene koje je najlakšeo objasiniti kao posledicu tečenja vode. Kao da voda izbija i u vidu potočića i teče jarugama i strminama. Zatim, nestaje. Nestaje jer je atmosfera na Masu retka te voda brzo isparava (što je atmosferski pritisak manji to voda proključa na nižoj temperaturi) ili se pak zaledi pošto je na Marsu hladno.

Postoji mogućnost i da su te promene (radi se o promenama u boji tla, o nanosima i ispreturanom kamenju) rezultat nekih drugih mehanizama koji vladaju na Marsu, ali je postojanje tekuće vode za sada najlogičnije objašnjenje. Ostaje da se vidi šta će nova istraživanja reći.

Inače, snimke sa ovim dokazima postojanja tečne vode je načinio Mars Global Surveyor, Nasina letelica koja je do Marsa stigla još 1997. godine i vredno radila sve do ovog novembra kada je zanemela. Svi pokušaji Nasinih stručnjaka da uspostave kontakt sa tom letelicom su ostali bezuspešni, ali se nastavljaju.

Aleksandar Zorkić

(10.12.2006.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:

vrh

 

 

AM Index

Mars

Voda na Marsu?

Mars Express - pronašao vodu na Marsu

Itd.