Pluton
Pluton
Pluton je personifikacija bogatstva. To je dobri bog koji ljudima deli izobilje.

Jednom je Pluton pripretio Zevsu da ce svoje darove davati samo postenim i mudrim smrtnicima i tada ga je Zevs oslepeo kako ne bi mogao da razlikuje zle od dobrih ljudi tako da bogatstvo daje svima, bez obzira na zasluge. Otuda se mogu naci slike koje prikazuju Plutona kao slepog starca.

Sredinom V veka pre nove ere Pluton se poistovecuje sa bogom podzemnog sveta, Hadom.

Had - bog Podzemlja, gospodar mirtvih. Sin je Krona i Reje, brat Zevsa, Posejdona Hestije i Demetre.

Nakon sto su pobedili titane Zevs, Posejdon i Had su kockom podelili vlast nad svetom. Reklo bi se da u toj podeli Had nije dobro prosao jer mu je pripao podzemni svet, ali mracnoj naravi Hadovoj takvo carstvo je potpuno odgovaralo. Cesto se po njegovom imenu i samo podzemlje naziva Had.

Veoma retko izlazi Had na svetlo sunca, a i tada samo da bi svojom crnom kocijom odvezao duse mrtvih u podzemlno carstvo. Neumoljiv je i nikom ne dopusta da napusti podzemni svet (Sizif je ipak uspeo na prevaru to da ucini), ali ne dopusta nikom zivom ni da u njega udje (to je ipak poslo za rukom nekim velikim junacima: Orfeju, Odiseju, Herkulu).

Atributi Hadovi su kapa koja onog ko je nosi cini nevidljivim, rog izobilja i skiptar.

Hadovo carstvo je strasno. Nalazi se u mracnim dubinama zemlje gde suncevi zraci nikad ne dopiru. U njemu se nalazi tuzna ravnica obrasla bledim divljim cvecem. Tom ravnicom tece pet reka: ledeni Stiks, Aheront - reka naricanja, Kokit - reka zalosti, ognjena reka Piriflegeton i Leta cije vode su cinile da se sve ovozemaljsko zaboravi.

Podzemlnim svetom Had je vladao zajedno sa svojom zenom Persefonom koju je ugrabio jednom kad je boravio u spoljnom svetu.

Od V veka pre nove ere Had postaje gospodar ne samo mrtvih dusa vec i svega ostalog sto krije zemlja, dakle ruda, minerala i semena. Od tada se poistovecuje sa Plutonom.


januar 2000.

orbita>>

vrh strane