am@astronomija.co.yu
 
TRANZIT VENERE
Tranzit Venere
Posmatranje
Koliko su česti
Istorija TV
Pripreme
Filteri
Izveštaji
MALA ASTRONOMIJA
Šta je tranzit?
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit venere
Izveštaj iz Belog Manastira
 
Milan Stojanović
Druga srednja škola
Beli Manastir

astronomska_sekcija@yahoo.com

Ovogodišnji astronomski hit – tranzit Venere propratili smo sa sportskog igrališta Druge srednje škole Beli Manastir u Belom Manastiru.

Kako i priliči ovakvom događaju, dva dana ranije smo ga najavili na lokalnim radio stanicama: Radio Baranji i Radio Belom Manastiru. Mada vrijeme prethodnih dana nije mnogo obećavalo, uspjeli smo vidjeti ovu prirodnu pojavu.

Pošto je bilo oblačno od ranog jutra, promakao nam je prvi i drugi kontakt. Treći kontakt sam odredio vizualno pomoću reflektora (114/900) u kombinaciji s Al-filterom pri povećanju od 45x i iznosio je:

TU= 11h 03m 34s

Nakon toga, ponovo se naoblačilo, pa sam pokušao kroz oblake odrediti četvrti kontakt, ali nije išlo.

Pomoću Barlowa u primarnom fokusu našeg teleskopa uspjeli smo napraviti oko dvadesetak snimaka a istvremeno smo, za jedan od naših budućih filmova, kamerom VHS-C (uvećanje 39x) snimili oko 25 minuta ove pojave.

Kako smo promatranje izveli iz školskog dvorišta, osim zaintersiranih građana, u najvećem broju su nas posjetili učenici osnovne škole. Evo što su oni taj dan vidjeli:

- malu mrvicu
- fleku na Suncu
- rupu na Suncu
- malu crna točkicu
- ugalj
- krpelj
- madež na Suncu
- malu lopticu
i
- malo, kao da si je nacrtao

Ovdje kod mene, tranzit je promatran jos iz Osijeka i Valpova. Svatko od nas je imao svoju Veneru, a boginja ljubavi je, ipak jedna i neponovljiva.

(jun 2004.)

vrh