am@astronomija.co.yu
 
TRANZIT VENERE
Tranzit Venere
Posmatranje
Koliko su česti
Istorija TV
Pripreme
Filteri
Izveštaji
MALA ASTRONOMIJA
Šta je tranzit?
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tranzit venere
Izveštaj iz Istraživačke stanice "Petnica"
 
07:32:14
07:37:28
07:40:06
07:41:56
08:05:24
Nikola Božić
bozicn@gmail.com
http://www.nikolabozic.info
 
 
 
 

Ekipa se skupila sa raznih strana. Iz Aranđelovca, Novog Sada, Beograda, Sombora, Krupnja, Valjeva, i naravno Petnice. Svi su se pojavili u Istraživačkoj stanici još u ponedeljak 7. juna, mada sa neznatnim zakašnjenjem jer su se neki od prevelikog umora zbog priprema za sve ovo uspavali. No već oko 2 popodne svi smo bili na okupu. Ovi ljudi koji su dugi niz godina okupljeni oko programa astronomije, ali i prijatelji sa drugih programa koji su bili spremni da pomognu, je iskoristila da na NETu, na nekih 5-6 sajtova prati prognoze vremena, a na svakih pola sata izlazi napolje da proveri i stvarnu situaciju.

Radilo se na dva instrumenta: MEAD 178 ED (f =9 inča, prečnik 7 inča) i Celestron Ultima 11. Na ova dva instrumenta su radili: Igor Smolić, Branislav Savić, Milan Gosić, Nikola Milutinović, Aleksandra Marjanović, Vladimir Đokić, Katarina Topalov i Nikola Božić. Na prvi instrument je bila nakačena CCD kamera ST7, a na drugi foto aparat.

Sam početak i prvi kontakt nije bio zabeležen, već je zbog vremenskih uslova sve počelo nekoliko minuta kasnije. Vreme je bilo zadovoljavajuće sve do 10 časova, a onda je usledilo promenljivo oblačno vreme, pa se snimalo kroz rupe u oblacima. Sam kraj tranzita je uspešno zabeležen.

Što zbog priprema za posmatranje, što zbog druženja, veći deo ekipe nije spavao preko 30 sati, tako da su sada svi veoma iscrpljeni. Naravno posle svega ovoga sledi detaljna obrada dobijenog materijala.

 

 

 

Slike su dobijene teleskopom Meade 178 ED (precnik objektiva 178mm, f/9) i CCD kamerom ST7. Korisceni filteri: Astrosolar Baader 5.0 + fotometrijski B filter. Ekspozicija 0.11 sekundi.
 

(jun 2004.)

vrh