am@astronomija.co.yu

 

 

Planete
Na Zemlji
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

aurora borealis
Aurora iz Samobora

21.11.2003.
Počelo je sa "bezazlenim" SMS-om na AA (Astro Alert) SMS listi od izvjesnog ZZip (čiji je to nick??) koji je glasio: trenutni kp=7, povećana mogućnost aurore večeras. Bilo je to u 15:16 h, a kako nisam bio doma, obavijest je svakako bila dobrodošla. O aurori još nisam ni počeo razmišljati kada me nazvao Hrvoje Horvat i rekao da je na Sljemenu i da se vidi! A još nije bio niti 20 h! Brzo sam istrčao van (ista lokacija kao i za prosle aurore, blizu Samobora) da provjerim. I stvarno, vidjelo se bez problema, nebo je bilo crveno.. nabrzinu sam napisao poruku za AA SMS listu i uhvatio fotić... prvu fotku, gdje se fino vide crvene prugice sam snimio već u 19:19. Ubrzo nakon toga se osim okomitih crvenih pruga pojavila i svjetla vodoravna, blizu horizonta... prvo nije imala boju, ali sam kasnije skužio da je zelenkasta.

Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

Nevjerovatno! Iako je bio varijacija u intenzitetu aurore, aktivnost je dosegla svoj maksimum oko 20:45 kada je prugica bilo sve više, intenzivnijeg sjaja i sa dobro definiranom strukturom/ostrinom.

To se moglo bolje vidjeti na fotografijama. Vrlo brzo je bilo jasno da je ova aurora puno žešća od prošle. Već na početku je bila sjajnija, sa više strukture. A malo kasnije sam počeo primjećivati prugice visoko na nebu, preko 45 stupnjeva! Nevjerovatno! Iako je bio varijacija u intenzitetu aurore, aktivnost je dosegla svoj maksimum oko 20:45 kada je prugica bilo sve više, intenzivnijeg sjaja i sa dobro definiranom strukturom/ostrinom. Prema satu na mom digitalcu, u 20:46 su točno u zenitu suknule tri paralelne pruge, izrazito oštre, svaka otprilike 1-4 stupnja sirine, sa isto tolikim razmakom između pruga... a onda su  odjednom počele velikom brzinom mijenjati strukturu, sjajniji i oštriji dijelovi su se brzo gibali lijevo desno, jednostavno nisam mogao vjerovati što se dešava! Izgledalo je kao kad na TVu ubrzano odvrte snimku aurore! Trajalo je kratko, manje od pola minute. Pokušao sam fotografirati taj dio, ali je loše ispalo jer sam imao samo neki mali stativčić za stavit na krov  auta, a dotični ne može snimati zenit. Ipak, djelomično se vide prugice,  ali nemaju ni približno veze sa viđenim spektaklom.

Aurora 20.11.2003. Foto: B. Štromar

Tada je naglo počelo "zatišje", aurora se i dalje vidjela, ali slabašno prema horizontu. Ja sam napravio strku da nađem još baterija za fotić, ali naravno bezuspješno. Svejedno sam stajao vani i čekao da vidim ako će biti promjene. SMS lista je bila poprilično aktivna, a s nekima sam se čuo i telefonski. Malo kasnije sam primjetio da se aurora preselila na sjeveroistok (prvi dio aktivnosti je bio uglavnom na sjeveru i sjeverozapadu). Neko vrijeme je bila u Blizancima, a nakon toga se preselila više prema sjeveru, u Velikog medu. Stigao sam napisati još jednu poruku na AA listu i odložiti fotoaparat negdje sa strane na sigurno (došao sam u napast (opet) da ga razbijem u pod i njega i baterije na punjenje i sve) prije nego što je počeo još opakiji show nego u prvom naletu. Bilo je cca 22h, aurora je ponovo "narasla", ali ovog puta ne toliko visoko na nebu koliko u jačini intenziteta i sjaja. Eee, da je to bilo fotografirati... cijeli sjever je gorio, okomite pruge su bile vrlo jasne posvuda, a ponegdje su dobivale vrlo svijetlu, blijedo zelenkastu boju, mijenjale strukturu i plesale okolo. Nisam znao gdje ću gledati koliko je bilo aktivnosti!

Tako je trajalo skoro do 23h, a onda sma odustao jer mi je već pomalo postalo hladno. Cijelo vrijeme sam bio vani samo u dvije majice i košulji jer nisam htio gubiti vrijeme na oblačenje :)) jedino sam obukao martensicejer je u slapama bilo ipak prehladno :) ali zato mi ih se nije dalo vezati :)) No uglavnom, kasnije sam još malo provirivao vani, naziralo se još neko vrijeme blijedo crvenkasta boja na sjeveru, ali to je bilo sve. Apsolutno nevjerovatno i nezaboravno!

Hoćemo još! ;)

(Novembar 2003.)

vrh