am@astronomija.co.yu

 

 

Na Zemlji
Aurora
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

pojave
Polarno svijetlo iz Zagreba
 
Boris Štromar
boris.stromar@gmail.com
http://www.astrobobo.net/

 

 

Uff, baš je bilo napeto! Već sam se skoro bio pomirio da smo propustili vidjeti auroru zbog oblaka, a kad tamo javlja mi Vid da je bila još jedna eksplozija na Suncu i da bi moglo biti opet! I gledam ja Aladina, a on veli taman oko ponoći da se treba razvedriti. Neizvjesnost ko u nekom dobrom krimiću.. ja sam cijelu večer bio malko izvan ZG, prema Samoboru, i stalno buljio vani da vidim jel se kuži šta.. ali ništa, stalno oblačno, maaaalo vedro prema sjeveru, no svejedno se ništa nije kužilo makar mi je Marino slao poruke da se njemu činilo da je vidio. Još sam bio gledao kasnije, bilo se razvedrilo, i ništa nisam skužio. Grozno. I pazi sad, počeo ja dobivati poruke da se vidi aurora, i gledam ja i ništa ne kužim, vani se šecem oko kuće i gledam prema sjeveru i ništa.. i zvoni mi mobitel (a krimić pravi, kažem vam ja, imao uvod zaplet, vrhunac, rasplet, sve! :) ), javlja se Marino: "Štromaru!". "E.", kažem ja. "Jel gledaš ti ovo?!?". "Pa sad sam vani gledam na sjever, ništa ne kužim, nije mi jasno". "Eee, nije ti to na sjeveru, pogledaj vise na sjeverozapad..", krene Marino objašnjavati, a ja se okrećem, idem da mi ne smeta zgrada i odjednom AAAAAAAAAAAAA, pa pola neba je crveno, a meni smetala glupa zgrada!! "U j??$?# kako je dobro!! U j*$%## kako se vidi!!" su mi bili jedini komentari, i ispričat ćete me što sam bio nepristojan, ali te psovke su se više odnosile na moju glupost :)

Foto: B. Štromar

Marinu mogu ići samo pohvale, a da nije njega, vjerovatno bi odustao od promatranja..

Enivej, nebo je bilo full crveno, ne znam kako bi nazvao tu boju.. vukla je na fluorescentno, ali prekrasna, zasićena, ma neopisivo.. fotke su ok, ali kao i sve ostalo, mora se videjti uživo! Bilo je negdje oko 1 ujutro, krenuo sam odmah fotografirati. Uzeo sam digitalac, al glupan glupi, skoro sam ga zveknuo u beton.. nije mu se httio upalit LCD! To se zna desit kad je hladnije ili nekaj, ali ovo je bilo užasno iritantno. Ili se možda samo meni činilo da to dugo traje. Srećom, ponio sam i Nikona FM, nabrzinu stavio film (Kodak EBX, slide, 100 ASA), namontirao ga na svoj mini stativčić, stavio žičani okidač (hvala Mirko ;) ) i deriiii :) klik, klik, 4 sekunde, 6, 8, 10, sve sam isprobao. Mislim da sam najbolje dijelove aurore upravo uhvatio na filmu. Naime neko vrijeme se golim okom vidjela da je puno sjajnija, još jarkije boje, a bez problema se vidjela struktura, baš kao zavjese (surtain, što kažu ameri). Genijalno!

Nakon toga sam opet dao šansu digitalcu koji je valjda od straha da ne završi u komadicima proradio. Ddouše, s njim mi je bilo lakše fotkat, odmah sam vidio što se snimilo i da li je expozicija barem donekle ok. I na 32mm ekvivalentnoj žarisnoj se više toga moglo uhvatiti. Ipak, tada je aurora već lagano počela blijediti. Inače, cijelo vrijeme sam komunicirao s ljudima preko moba, što s Marinom, što s nekim frendovima, što s Mirkom koji je krenuo na Sljeme. Mislio sam mu se pridružiti, ali je show bio odličan, svjetlosno zagađenje nije bilo strašno (dovoljno dobro da se vidi aurora.. na trenutak je prirpijetila magla, ali se ubrzo razišla) pa sam ipak odlučio ostati. I za divno čudo, dobro sam odlučio! Negdje oko 2 aurora se nazirala, ali slabo... istina, nebo je na sjeverozapadu još uvijek imalo neprirodnu boju, no to su bili samo ostaci. Na fotkama se još moglo detektirati neke strukture, ali to baš i nije nešto posebno tako da se s tim neću hvaliti :)

Bio sam pričekao još 10tak minuta, i napokon odlučio krenuti doma. Putem se pojačala magla, a i oblaci su se navukli... i cijelim putem sam si mislio, pa kvragu, kako se sve dobro poklopilo... ima boga?? ;)

(novembar 2003.)

vrh