Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
 Sunčev sistem
 

Sadržaj AM
 

Potražite u AM

 
NSPoint

 
Sunčev sistem
Deseti planet, deveti planet, osmi planet - 2003 UB313?
Preuzeto sa Sci.hr foruma


korado@astro.hr

Priča započinje jučerašnjom lavinom čestitki upućenih Španjolcu, Jose Luis Ortizu sa Sierra Nevada Opservatorije, Andaluzijskog astrofizičkog instituta. Naime tamo je 2002 godine, s četiri amaterska teleskopa, promjera 36 cm, započeo projekt potrage za nebeskim tijelima koja se nalaze iza Neptunove staze.

Među zvijezdama je pronađen objekt 17.6 magnitude koji se izuzetno sporo pomicao nebom. Potragom po starim kompjuterskim fajlovima pronađeno je još slika na kojima je to tijelo vidljivo. Preliminarni izračun orbite smjestio je stazu tijela s privremenim nazivom 2003 EL61 s one strane Plutonove staze na ~52 AU.

ub313s.jpg
Usporedba novog objekta
 spram Zemlje, Plutona i još nekih malih tijela

objekt_t203.jpg
Novi je objekt, 2003 UB313, izuzetno velik i tri puta dalji od Plutona

object_203.jpg
Jedna od otkrivačkih slika 2003 EL61

Podršku u promatranju su odmah nakon objave pružili naši stari znanci s MACE-a i Višnjanske škole astronomije, Jaime Nomen i Reiner Stoss s Observatorio Astronomico de Mallorca (OAM), Španjolska. Nositelj jednog takvog privatnog istraživačkog programa, Bill Yeung, sa suzom u oku, izrazio je čestitke španjolskoj ekipi. Sve je skupa, izuzetno brzo medijski prenio BBC.

Nakon dvanaestak sati slijedi iznenađenje, objekt je bio opažan od strane druge, JPL-CALTECH, američke, ekipe koja je najvjerojatnije otkriće "držala u tajnosti" i izgubila prvenstvo otkrića!

Ali kako su pratili još tri takva objekta, kako ne bi "izgubili" i druge, Michael Brown; Caltech, Chad Trujillo; Gemini Observatory- Hawaii i David Rabinowitz; Yale University, hitno izlaze s podatcima, a među njima je i jedno izuzetno veliko tijelo iza Plutonove staze koji dobiva privremeni naziv: 2003 UB313. Oko Sunca se kreće na srednjoj udaljenosti od 67 AJ

Tako sjajan objekt na tako velikoj udaljenosti mora biti ogroman, negdje od 4400 do 9900 km, i ono po čemu je poseban je i neobično velika inklinacija orbita spram ravnine ekliptike od 44 stupnja.

http://www.gps.caltech.edu/~mbrown/planetlila/index.html 
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/4730061.stm 

Ludi tjedan i smiješne procedure prijave otkrića, gdje se ona skrivaju!?

Evo, upravo započinje novo "natezanje" u astronomskom svijetu jesu li ta dva objekta novi planeti ili samo jedan od njih, .... ili niti jedan, a s njima nije ni Pluton planet .... ili Pluton nije a ovaj novi jest?
Slijeda jedan interesantan period unutar astronomske zajednice.

Tehnologija je zrela, bit će još takvih otkrića u godinama koje dolaze, samo je šteta što zvjezdarnica na Tičanu još nije u funkciji ... bit će to poticaj da se brže kompletira.

Već su 4 sata ujutro i više ne uspijevam racionalno pratiti potok pošte koji stiže na tu temu, ..... nastavak slijedi.

*****

Nešto novih linkova i komentara, 30.07.2005.:

- Tko je Jose-Luis Ortiz

- Opet je krenula priča o tome da smo umjesto desetog planeta izgubili deveti: "The discovery of more large KBOs was predicted, and with it, a challenge to planetary status. Surely these discoveries once again raise the issue of whether Pluto should be downgraded to minor planet status?"

- Kako se tehnologija naglo poboljšava te su TNO objekte mogli otkriti i amateri!, evo noćašnje slike s jednog robotiziranog amaterskog teleskopa:
http://www.bellatrixobservatory.org/2003ub313.gif 

- Agencije prenose vijest:
http://www.cnn.com/2005/TECH/space/07/30/new.planet/index.html 
http://www.space.com/scienceastronomy/050729_new_planet.html 
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2005-126

(30.07.2005.)

vrh