AM Home

am@astronomija.co.yu

 

 

European 
Union Team

SETI

Vanzemaljci

Galerija 
vanzemaljaca

 

Sadržaj AM

          

 

interview

European Union Team

[Click here for English version]

Astronomski magazin je zamolio g. Olivera Dodinota, koji je pre nekoliko meseci osnovao grupu SETI korisnika (EUROPEAN UNION TEAM) da odgovori na nekoliko pitanja i sada objavljujemo njegove odgovore. 

AM:  Gospodine Dodinot, zasto je osnovana evropska SETI grupa?

OD:  Zato sto Evropljani pretstavljaju preko trecinu Seti korisnika, a Seti korisnici mogu da se ujedine u grupu. Postoje neverovatne grupe muzickih fanova, ljubitelja piva i tako dalje. Ali nije postojala ni jedna aktivna grupa koja okuplja Evropljane. Po statistici Evropljani zaostaju iza SAD u Seti rezultatima jer se njihovi rezultati dele na 25 drzava.

Takodje nema podataka unutar Setija o Evropskom ucestvovanju u sakupljanju podataka preko radio teleskopa u Nansiju u Francuskoj i verovatno nekih drugih u Evropi.

Dakle, ucestvovanjem u nasoj grupi clanovi istovremeno podrzavaju potragu za vanzemaljskom inteligencijom i ideju Evropske integracije.

AM:  Mozete li nam reci nesto o novim planovima EUT?

OD:  Prvi korak ce biti usmeren ka povecanju grupe. Mi smo sada grupa srednje velicine sa 19 ucesnika i 1300 radnih jedinica. Zeleli bi smo da se ukljucimo u grupu prvih 200 klubova za sta je trenutno potrebno ostvariti 32000 jedinica. To je jos uvek daleko, ali vrlo brzo napredujemo. Sto postajemo veci, prikljucuju nam se i veci igraci.

Takodje planiramo da napravimo dobar sajt koji bi govorio o Setiju, nasoj grupi, clanovima i, iznad svega, o Evropi, njenom razvoju i dostignucima u politici, nauci i industriji. Bice puno linkova ka drugim sajtovima o Evropi. Takodje bi smo zeleli da organizujemo sastanak nasih clanova jednom godisnje, negde u Evropi, zarad posecivanja neke instalacije vezane za svemir. Mozemo poceti Aprila 2001. posetom Nancay radio teleskopa. Dobra hrana, vino i veselje ce, naravno, biti deo programa.

Konacni i tezi korak bi bio osnivanje autonomnog Evropskog Seti programa otvorenog ka svim Evropljanima i ljubiteljima Evrope koji koriste podatke sakupljene uz pomoc Evropskih radio teleskopa.

Ovaj program bi, naravno, bio deo SETI istrazivanja u globalu, ali bi propagirao vaznost ucesca Evrope.

AM:  Sta mislite kolike su nase sanse da pronadjemo nekog E.T?

OD:  Zasada su sanse veoma male, ali se rapidno povecavaju. Radio teleskopi postaju sve osetljiviji a kompjuteri omogucavaju da skeniramo sve vise frekvencija. Vec mozemo da detektujemo planete velicine Saturna pored najblizih zvezda. Uskoro cemo moci da detektujemo male planete sposobne za podrzavanje zivota kao sto je nasa. Koncentrisacemo nasu radio pretragu na takve planete i jednog dana ce nam konacno stici i “Signal”.

Kada? Ja imam cetrdeset godina i prilicno sam ubedjen da ce to biti za vreme mog zivota. Gotovo sam siguran da ce to biti za zivota mog deteta starog 20 meseci.

AM:  Imate li nesto posebno da kazete nasim citaocima?

OD:  Pratili smo nedavne dogadjaje u Jugoslaviji veoma pazljivo. Zaista se nadamo da ce se ovaj uzasni period rata i sukoba zavrsiti. Primetili smo da je vas novi predsednik vec zauzeo jedan veliki korak ka Evropskoj Uniji. Jednom sam raspravljao sa nekoliko Iraca o problemu Ulstera. Da li treba da pripada Irskoj ili Ujedinjenom Kraljevstvu? Jedini optimistican odgovor koji sam dobio bio je: problem ce se smiriti kada se svi budemo osecali vise Evropljanima nego Ircima ili Britancima! Dobrodosli u Evropu i nasu grupu Evropske Unije.

AM:  Da li volite Zvezdane staze?

OD:  Nisam bas ljubitelj SF-a. Smatram da su stvarni programi svemirskog istrazivanja: svemirska stanica, program Ariana, SETI projekat, etc. daleko interesantniji.

AM:  Usput, za vase obavestenje, ime nase zemlje na engleskom se pise Yugoslavia, a ne Yougoslavia. 

OD:  Da, shvatam, necu ponoviti gresku. Izvinjavam se, to je bio moj Francuski naglasak.


Statistika EUT


Vise o EUT
http://setiathome.ssl.berkeley.edu/stats/team/team_77719.html
http://www.multimania.com/euroseti/mapage.html

[decembar 2000]

vrh