am@astronomija.co.yu

 

 

 Tradicija
 

 

 

Sadržaj AM

 

 

tradicija
Astronomija u starim srpskim pesmama
 
Milan Stojanović
Druga srednja škola
Beli Manastir

astronomska_sekcija@yahoo.com

Poznato je da su mnogi narodi događaje od velikog značaja u svojoj historiji vezivali uz božju volju. Na taj način su tumačili i različite astronomske pojave. Po tome su poznati Kinezi, Inke, Grci,… a za njima ne zaostaje ni srpski narod koji je iza sebe ostavio mnogobrojna, pisana i nepisana, tumačenja pomračenja Sunca, Mjeseca, pojava kometa i tome slično.

Slika br. 1.
Vuk Karadžić

Jedno takvo viđenje zapisao je i Vuk Stefanović Karadžić (slika br.1) u poznatoj narodnoj pjesmi "Početak bune protiv dahija".
Ova epska pjesma opisuje poznati historijski događaj; Prvi srpski ustanak 1804. god., kao i događaje koji su mu prethodili.
O čemu se radi?

Sva događanja u svijetu koji nas okružuje imaju svoju uzročno – posljedičnu vezu… Međutim, kako to objasniti? Sa današnje točke gledišta to je relativno lako protumačiti, ali u ondašnje vrijeme to je bilo drugačije. Što su za narodnog pjevača mogli biti sjajni meteori i bolidi nego "krvavi barjaci" na nebu. Isto tako, pomračenje Sunca nije moglo biti drugačije protumačeno nego kao nešto strašno i tragično.

U ovoj pjesmi opisane su različite astronomske pojave koje su "navodno" prethodile tom historijskom događaju…

Na početku pjesme imamo sljedeći opis:

Bože mili čuda velikoga!
- - - - - - - - - - - - - - - - -
Nebom sveci staše vojevati
i prilike različne metati
viš’ Srbije po nebu vedrome
’Vaku prvu priliku vrgoše:
od Tripuna do Svetoga Đurđa
svaku noćcu mjesec se vataše
da se Srblji na oružje dižu,
al’ se Srblji dignut ne smjedoše.

Ovdje su opisane vedre noći pune mjesečine od 14.II. do 6.V. (Đurđevdana - u narodu poznatoom kao – Đurđevdanak - hajdučki sastanak). Na taj način pjesnik je "osvjetlio noći" u kojima je živio, a za to je iskoristio Mjesec.

Drugu sveci vrgoše prilku:
od Đurđeva do Dmitrova dana
sve barjaci krvavi idoše
viš’ Srbije po nebu vedrome
da se Srblji na oružje dižu,
al’ se Srblji dignut ne smjedoše.

Naime, od 6.V. do 8.XI. aktivni su veoma intenzivni meteorski rojevi kao Arietidi (ZHR=60) Dzeta Perseidi (ZHR=40), Perseidi (ZHR=50), Orionidi (ZHR=20) i mnogi drugi. Zbog toga je moguće da se u to doba godine, kako ovdje piše, vide "krvavi barjaci" na nebu kao sjajni meteori ili bolidi.

Treću sveci vrgoše priliku:
grom zagrmi na Svetoga Savu
usred zime, kad mu vreme nije,
sinju munja na Časne verige,
potrese se zemlja od istoka
da se Srblji na oružje dižu,
al’ se Srblji dignut ne smjedoše.

U ovom dijelu teksta opisane su rijetke pojave na ovim prostorima, koje se ovaj puta ipak događaju pa im se zbog toga pridaje mitološko značenje. Zaista, velika je rijetkost da zimi, 27. I. grmi ili da 29.I. sijevaju munje. Isto tako nije isključeno da nije došlo do lakšeg potresa.

| 1 | 2 | Sledeća strana

(septembar 2004.)

vrh