Kako iskoristiti gravitaciju
Rucna pumpa za vodu sa klatnom

Da biste izvukli vodu iz bunara mozete da koristite rucnu pumpu sa polugom ili rucnu pumpu sa tockom. U oba slucaja vodu izvlacite na misice i u oba slucaja morate da zaposlite bar jednu ruku i to sve vreme.

Ponekad to zna da bude velik napor, posbno za decu i starije tj. uopste za slabije ljude.

1. Cilindar, 2. klip, 3. sistem poluga,
 4. klackalica, 5. klatno, 6.rezervoar,
 7. izlazna cev za vodu.

Milkovic Veljko iz Novog Sada patentirao je trece, mnogo lakse i ekonomicnije resenje, koje uz minimalan fizicki napor koristi silu gravitacije za obavljanje rada. Pri ovome ruke su slobodne gotovo sve vreme.

Radi se o pumpi sa klatnom. Klatno je okaceno o polugu, klackalicu na cijem drugom kraju se nalazi okacen klip. Dovoljan je samo mali napor da se klatno zanjise i da se odrzava amplituda njihanja pa da pumpa efikasno radi.

Kada klatno miruje ili kada se pri klacenju nalazi u gornjim tackama amplitude, klip sa sistemom poluga preteze stranu na klackalici na kojoj se nalazi klatno i pada u donju tacku. Zatim se dize u gornju tacku kada klatno pri njihanju prolazi oko donjeg, vertikalnog polozaja jer u tim trenucima pored tezine deluje i centrifugalna sila klatne i posto su zbirno vece od tezine klipa, prevazu na klackalici i klip u toj fazi potiskuje vodu iz rezervoara.

Na klatno treba samo povremeno delovati da bi se savladao otpor trenja kako bi se odrzala amplituda njihanja.

Ovaj pronalazak je zasticen patentom u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu, ispitan je i kazu da veoma uspesno radi. Medjutim, sto se nas tice ovde i nije vazno to sto je izmisljena nova pumpa vec sto je pronadjen nacin kako da se gravitaciona sila iskoristi za prakticnu namenu.

Vise o ovom pronalasku mozete saznati na adresi:

Veljko Milkovic
Bul Cara Lazara 56
21000 Novi Sad
Tel. 021/366 487

[decembar 99.]