Astronomski magazin - HOME

am@astronomija.co.rs
 
 
Život
 

Sadržaj AM

 
život
Zemaljski organizmi mogu živjeti na drugim nebeskim tijelima
 

Vaši komentari

Marino Tumpić
tumpic@astronomija.co.rs
 
 Kliknite na ilustraciju  
Život je moguć svugdje u svemiru, samo ga treba tražiti na pravi način

Sve do prije petnajstak godina u školama se učilo kako u tamnim dubinama ledena oceana ili vrućim grotlima vulkana ne može postojati život zbog nepostojanja "životnih uvjeta". Danas je ta situacija potpuno drugačija. Cijele kolonije biljaka i organizama uspješno opstaju u nekada "nemogućim" uvjetima za život. Čak i u napuštenim zlatnim rudnicima skupine gotovo nepoznatih vrsta bakterija samostalno žive bez ikakove interakcije s vanjskim svijetom, bez kisika, sunčevih zraka i vode!

Napretkom astrobiologije i suvremenim astronautičkim istraživanjima posljednih desetak godina saznali smo puno o uvjetima koji vladaju na nebeskim tijelima u Sunčevom sustavu. Na mnogima od njih oni nisu ništa manje ili više podobni za život od nekad "bezživotnih" područja na Zemlji!

NASAin planetarni znanstvenik Chris Mckay prezentirao je kako život u vidu bakterija Candidatus Desulforudis audaxviator bez problema može nastanjivati površinu Marsa ili Saturnova mjeseca Enceladusa. Ova je vrsta zaista posebna, hrani se ugljikom i nitratima iz stijenja, energiju izvlači od radioaktivnih mateijala, a čvrst genetski program omogućava joj preživljavanje i razvoj novih jedinki u surovim životnim uvjetima.

Postoje i druge vrste Zemaljskih mikroorganizama koji bez problema mogu preživjeti ubojitio zračenje, nedostatak vode i svjetla, hladnoću li vrućinu...

Mckay je također izjavio kako svaka potraga za životom na drugim svjetovima mora počivati na suvremenim iskustvima tek uobličene astrobiologije. Saznamo li što i kako se život ponaša na Zemlji, bolje ćemo razumijeti njegovo postojanje i drugdje u svemiru. Još je otprije tri i pol desetljeća poznato kako su naše bakterije preživjele nekoliko godina na dijelovima robota koji su upućeni na Mjesec a kasnije su isti astronauti vratili na Zemlju!

Život je "žilava stvar" i prema svemu sudeći narednih nas godina i desetljeća očekuju velika otkrića. Postupajući prema ovim saznanjima, nedavno je čak i rimokatolička crkva spremila dokument u kojem se nauk crkve mijenja u skladu s novim znanstvenim spoznajama – "Bog je dao jednistven život u svakom dijelu svemira". Objava ovog dokumenta u javnosti smatra se iznimno osjetljivom. No do nje će neumitno doći, možda već za dvije godine kada novi NASAin rover (Mars Science Laboratory) zagrebe njegovu površinu s glavnim ciljem – otkriti život (ma kakav i kada on bio) na crvenom planetu.

Marino Tumpić

zivot –

 

(16.10.2008.)


Komentar?

Vaše ime:
Vaša e-mail adresa:
Predmet:
Vaš komentar:        

vrh

 

 

AM Index
 
priključite se
 

P R O D A V N I C A
teleskopa i mikrsoskopa

 
 
MARSOVCI SA ZEMLJE

Crvi preziveli tragediju "Kolumbije"

Da li je zivot izuzetak ili pravilo